Στις 24 Απριλίου, σε όλο τον κόσμο, οι Αρμένιοι τιμούν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Είναι η 110η επέτειος αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων, τον βίαιο εκτοπισμό από τα πατρογονικά τους εδάφη, την κατοχή της περιουσίας τους, και τον τελικό σκοπό της εξάλειψης του Αρμενικού λαού.
Είναι γνωστό πως η Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία, που θα χρησίμευε ως παράδειγμα για τους Ναζί, είχε επίσης ως αποτέλεσμα την εξάλειψη ολόκληρης σχεδόν της χριστιανικής παρουσίας στην Οθωμανική επικράτεια, με την εξόντωση πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου.
Η Τουρκία, η οποία οικοδομήθηκε πάνω σε αυτή την πρωτοφανή μαζική δολοφονία, συνεχίζει μέχρι σήμερα την κρατική πολιτική της άρνησης της ιστορίας της, γεγονός που έχει τεθεί ως προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής. Οι νέοι ηγέτες του Παντουρκισμού σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν εξακολουθούν να καλλιεργούν τον αντιαρμενικό ρατσισμό και οι επιθέσεις τους στοχεύουν μεθοδικά και άμεσα τον Αρμενικό λαό, έτσι όπως γίναμε όλοι μάρτυρες της εθνοκάθαρσης που συντελέστηκε στο Αρτσάχ, όπου ξεριζώθηκαν οι Αρμένιοι από την πατρώα γη.
Μετά τη στρατιωτική προσάρτηση του Αρτσάχ, την παράνομη σύλληψη και κράτηση Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου στο Μπακού, την κατάληψη 130 km2 του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν το 2021 και τις σοβαρές απειλές που θέτει σήμερα ο άξονας Άγκυρας-Μπακού σε μια ολοένα και πιο επισφαλή Αρμενία, είναι πιο επείγον από ποτέ να κινητοποιηθούμε για να καταγγείλουμε τις συνεχιζόμενες πρακτικές εναντίον του λαού μας.
Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας καλεί όλους τους συμπατριώτες και δημοκράτες φίλους της να συμμετάσχουν στις Εκδηλώσεις Μνήμης της 110ης Επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη.
Οι προσπάθειες αφύπνισης των δίκαιων και δημοκρατικών ανθρώπων και πολιτικών προσωπικοτήτων μπορούν να αποτρέψουν νέες σφαγές, νέες καταλήψεις αρμενικών εδαφών, αλλά και να δημιουργήσουν το πλαίσιο, ώστε η ατιμωρησία των εγκλημάτων του χθες να μην ενθαρρύνει τα σημερινά εγκλήματα, σε μια ατελείωτη θανατηφόρα συνέχεια.
Διακυβεύεται η επιβίωση του αρμενικού λαού και, μέσω αυτού, η υπεράσπιση των ελευθεριών μας, των δημοκρατικών μας αξιών και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας