Յու­նաս­տա­նի տա­րած­քին գոր­ծող քա­ղա­քա­պե­տու­թիւն­նե­րը կը շա­րու­նա­կեն ի­րենց զօ­րակ­ցա­կան բա­նա­ձե­ւե­րով կանգ­նիլ Ար­ցա­խի ժո­ղո­վուր­դի ու հա­յոց բա­նա­կի կող­քին, որ ա­ւե­լի քան ա­միս մը խի­զա­խօ­րէն կը դի­մադ­րէ թուրք-ատր­պէյ­ճա­նա­կան գրո­հը եւ կը պաշտ­պա­նէ Ար­ցա­խի պատ­մա­կան հո­ղը։ Ա­ռա­ւել եր­կու քա­ղա­քա­պե­տու­թիւն­ներ՝ Ա­լեք­սանտ­րու­պոլ­սոյ եւ Ար­քա­տիա մար­զի ­Քի­նու­րիա­յի շրջան­նե­րը բա­նա­ձե­ւեր որ­դեգ­րե­ցիոն, ո­րով կը դա­տա­պար­տեն Ար­ցա­խի վրայ սան­ձա­զեր­ծո­ւած պա­տե­րազ­մը եւ կոչ կ­՚ուղ­ղեն մար­տե­րու ան­մի­ջա­կան դադ­րեց­ման հա­մար։
­Նաեւ, ­Վու­լա-­Վա­րի-­Վու­լիաղ­մե­նիի քա­ղա­քա­պե­տու­թեան կող­մէ ըն­դու­նո­ւած բա­նա­ձե­ւին որ­պէս շա­րու­նա­կու­թիւն, քա­ղա­քա­պե­տու­թիւ­նը իր շէն­քին առ­ջեւ, յու­նա­կան դրօ­շի կող­քին, պար­զեց նաեւ հայ­կա­կան Ե­ռա­գոյ­նը, ի նշան զօ­րակ­ցու­թեան հայ ժո­ղո­վուր­դին։
Ս­տո­րեւ կը ներ­կա­յաց­նենք բա­նա­ձե­ւե­րը։

Ψήφισμα​​ συμπαράστασης και αλληλεγγύης​​ του Δημοτικού
Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης​​ στον λαό της​​ Αρμενίας

Στην έκδοση ψηφίσματος​​ συμπαράστασης και αλληλεγγύης​​ προς τον αρμενικό λαό προχώρησε​​ το Δημοτικό Συμβούλιο​​ Αλεξανδρούπολης​​ κατά τη χθεσινή​​ συνεδρίασή του.
«Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης ​​ καταδικάζει, απερίφραστα, τη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας ενώπιον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ και της Αρμενίας. Εκφράζουμε τη λύπη μας και αγωνιούμε για τους Αρμένιους αδερφούς μας, με τους οποίους, μας συνδέουν οι ισχυροί και μακροχρόνιοι ιστορικοί δεσμοί και το μαρτυρικό παρελθόν Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων από το κεμαλικό καθεστώς. Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα (ομάδα διαμεσολάβησης ΜΙΝΣΚ, ΕΕ, ΟΗΕ) ​​ να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποτροπή εγκλημάτων που διαπράττονται εναντίον του αρμενικού λαού και ζητούμε να βρεθεί, άμεσα, ένας κοινός δρόμος συνεννόησης και αμοιβαίου σεβασμού για την ευημερία, την ​​ ανάπτυξη και ειρηνική συνύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή, πάντα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των λαών που στηρίζονται στην εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.  ​​ ​​​​
Προκειμένου να καταστεί σαφής η αλληλεγγύη προς τον αρμενικό λαό, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει την έπαρση της αρμενικής σημαίας μαζί με την ελληνική και τη σημαία της Ε.Ε. στο Δημαρχείο της πόλης μας, την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα​​ για τους επόμενους πέντε μήνες.» ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Αρμενίων του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), ως τη μόνη δυνατότητα εγγύησης της ασφάλειάς τους.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας συμπαρίσταται και εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να δικαιωθεί ο Αγώνας του Αρμένικου Λαού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση, αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω:

1. Καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας που χρησιμοποιείται ως τρόπος επίλυσης διαφορών μεταξύ των κρατών και των λαών.
2. Καταδικάζει την απρόκλητη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην επαρχία του Αρτσάχ που ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου, με την ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας.
3. Αποδοκιμάζει απερίφραστα κάθε παρέμβαση τρίτης χώρας που υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή.
4. Εκφράζει την προσήλωσή του στο σεβασμό στα δικαιώματα όλων των λαών, που στηρίζονται στην εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
5. Αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Αρμενίων του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), ως τη μόνη δυνατότητα εγγύησης της ασφάλειάς τους.