­Մեծ թա­փով կը շա­րու­նա­կո­ւին Յու­նաս­տա­նի զա­նա­զան քա­ղա­քա­պե­տու­թիւն­նե­րու կող­մէ, յատ­կա­պէս ա­նոնց­մէ ուր հա­յա­շատ կեդ­րոն­ներ գո­յու­թիւն ու­նին, ի­րենց ան­վե­րա­պահ զօ­րակ­ցու­թիւ­նը յայտ­նել Ար­ցա­խի մարտն­չող ժո­ղո­վուր­դին եւ դա­տա­պար­տել թուրք-ա­զե­րիա­կան պա­տե­րազ­մա­կան սան­ձար­ձակ գոր­ծո­ղու­թիւն­նե­րը։
Այս ան­գամ, Փի­րէա­յի եւ Վու­լա-­Վա­րի-­Վու­լիաղ­մե­նի միա­ցեալ քա­ղա­քա­պե­տու­թիւն­նե­րը բա­նա­ձե­ւեր քուէարկեցին, ո­րոնց մէ­ջէն կոչ կ­՚ուղ­ղեն հրա­դա­դար հաս­տա­տե­լու հա­մար։ Ա­նոնք կը կանգ­նին հայ ժո­ղո­վուր­դի կող­քին, նշե­լով նաեւ ցե­ղաս­պա­նու­թեան վտան­գը, որ կը սպառ­նայ Ար­ցա­խի հա­յու­թեան վրայ։ Ա­նոնց կող­քին, Յու­նաս­տա­նի մէջ գոր­ծող ե­գիպ­տա­կան միու­թիւ­նը կուռ բա­նա­ձե­ւով մը կը դա­տա­պար­տէ թուրք-ա­զե­րիա­կան յար­ձա­կում­նե­րը եւ Թուր­քիոյ ան­մի­ջա­կան դե­րա­կա­տա­րու­թիւ­նը ռազ­մա­կան գոր­ծո­ղու­թիւն­նե­րուն, պա­հան­ջե­լով պա­տե­րազ­մի ան­յա­պաղ դադ­րե­ցու­մը եւ զօ­րակ­ցե­լով Ար­ցա­խի ան­կա­խու­թեան հաս­տատ­ման։

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

«Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Αρμενία, το Δημοτικό Συμβούλιο: Καταδικάζει την παράνομη και απροκάλυπτη επιθετικότητα του Τουρκο-Αζερικού άξονα και οποιαδήποτε πράξη βίας, που χρησιμοποιείται ως τρόπος επίλυσης διαφορών μεταξύ των κρατών και των λαών.
Απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί εκ μέρους των Αζερικών και Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πόλεις και χωριά του Αρτσάχ και της Αρμενίας, που μόνο στόχο έχουν τον άμαχο πληθυσμό και αποσκοπούν στην πρόκληση πολυάριθμων αθώων θυμάτων και την καταστροφή κοινωφελών δικτύων.
Εκφράζει την προσήλωσή του στον σεβασμό και στα δικαιώματα όλων των λαών, που στηρίζονται στην εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και δηλώνει την ανάγκη για άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, στην κατεύθυνση αποτροπής των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά του άμαχου Αρμενικού λαού».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Συντασσόμενοι στον Αρμενικό λαό, οι κάτοικοι της Βούλας, της Βάρης και της Βουλιαγμένης, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζουμε απερίφραστα την στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας ενώπιον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ και της Αρμενίας.
Εκφράζουμε τη λύπη μας και αγωνιούμε για τους Αρμένιους αδελφούς μας με τους οποίους μας συνδέουν οι ισχυροί και μακροχρόνιοι ιστορικοί δεσμοί και το μαρτυρικό παρελθόν Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από το κεμαλικό καθεστώς.
Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα (ομάδα Διαμεσολάβησης ΜΙΝΣΚ, ΕΕ, ΟΗΕ) να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποτροπή εγκλημάτων που διαπράττονται εναντίον του αρμενικού λαού και ζητούμε να βρεθεί άμεσα ένας κοινός δρόμος συνεννόησης και αμοιβαίου σεβασμού για την ευημερία, την ανάπτυξη και ειρηνική συνύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή πάντα με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των λαών που στηρίζονται στην εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
Προκειμένου να καταστεί σαφής η αλληλεγγύη προς τον Αρμενικό λαό το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίζει την έπαρση της αρμενικής σημαίας μαζί με την ελληνική και την σημαία της Ε.Ε. στο Δημαρχείο της πόλης μας την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα για τους επόμενους 5 μήνες.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, και μέχρι αυτές τις ώρες, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα με πυραύλους και drones, και η προσπάθεια εισβολής του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην Δημοκρατία του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Το βαρύ πυροβολικό και η αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν με συνεχείς επιθέσεις πλήττουν περιοχές σε όλη την επικράτεια του Αρτσάχ, στοχεύοντας ουσιαστικά τον άμαχο αρμενικό πληθυσμό και τις υποδομές της χώρας, προκαλώντας δεκάδες θύματα και εκατοντάδες τραυματίες, καθώς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.
Η μαζική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, που συνεπικουρούμενο απροκάλυπτα από την Τουρκία, αδιαφορεί για τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ομάδας Διαμεσολάβησης Μίνσκ του ΟΑΣΕ, αλλά και τις διεθνείς εκκλήσεις για την άμεση κατάπαυση του πυρός, αποτελεί νέα απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια με επικίνδυνες συνέπειες για όλους. Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, που υλοποιήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους με την παρέμβαση της Μόσχας, δεν απέτρεψε την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση τις στρατιωτικές ενέργειές τους σε βάρος του άμαχου πληθυσμού του Αρτσάχ.
Η Τουρκία, δια στόματος Ερντογάν, στηρίζει απροκάλυπτα τον σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν, ενισχύοντας την πρώτη γραμμή του μετώπου των Αζέρων με σύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό, αλλά και μισθοφόρους τζιχαντιστές, οι οποίοι πολεμούσαν στη Συρία στο πλευρό της και τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν στα σύνορα με την Αρμενία. Δυστυχώς, οι μεθοδεύσεις αυτές αγγίζουν άμεσα την Ελλάδα, καθώς οι επεκτατικές βλέψεις της γείτονος χώρας  είναι ορατές σε καθημερινή βάση και στην ελληνική πραγματικότητα.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Αρμενία και το Αρτσάχ, εμείς, η Αιγυπτιακή Κοινότητα της Ελλάδας, καλούμε την Διεθνή Κοινότητα
• Την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, για την επίτευξη εκεχειρίας και στην κατεύθυνση αποτροπής των εγκλημάτων που διαπράττει κατά του άμαχου αρμενικού λαού το στρατιωτικό -πολιτικό καθεστώς του Αλίεφ.
• Να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί εκ μέρους των αζερικών και τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πόλεις και χωριά του Αρτσάχ και της Αρμενίας, που μόνο στόχο έχουν τον άμαχο πληθυσμό του Αρτσάχ, και αποσκοπούν στην πρόκληση πολυάριθμων αθώων θυμάτων και την καταστροφή κοινωφελών δικτύων.
Πιστεύουμε πως η μόνη ενδεδειγμένα μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση, και ο μόνος τρόπος για να καμφθεί η αζερική και τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία, είναι η άμεση αναγνώριση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ από την Διεθνή Κοινότητα.
Εμείς, η Αιγυπτιακή Κοινότητα της Ελλάδας, σεβόμενοι τους μακραίωνους δεσμούς μας με τους Αρμενίους, στην Αίγυπτο αλλά και στην Ελλάδα και συμπαρατασσόμαστε  με τους ηρωικούς Αρμένιους αγωνιστές του Αρτσάχ στον άνισο αγώνα που δίνουν ενάντια στον τουρκοαζερικό επεκτατισμό και την τρομοκρατία.
Θεωρούμε αναφαίρετο το δικαίωμα των Αρμενίων που ζουν στην Δημοκρατία του Αρτσάχ, να ορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους, να ζουν στα εδάφη που χιλιετίες τώρα αποτελούν την πατρογονική τους εστία,  και να απολαμβάνουν το δικαίωμα, που έχουν όλοι οι λαοί του κόσμου, να έχουν μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική πατρίδα, την Δημοκρατία του Αρτσάχ.

• Καμιά ανοχή στους αυτουργούς του εγκλήματος που συντελείται ενάντια στον άμαχο πληθυσμό σε Αρμενία και Αρτσάχ.

• Καταδίκη της παράνομης και απροκάλυπτη επιθετικότητας του τουρκο-αζερικού άξονα.
Ζήτω η ελεύθερη Δημοκρατία του Αρτσάχ!