Επιστημονικό Συνέδριο: «Η πορεία των προσφύγων από το 1922 έως σήμερα»

Αίθουσα «Α» του Σ.Κ. «Νικόλαος Γερμανός» στη ΔΕΘ
Κυριακή 7 Μαΐου 2023, Ώρα: 11:30

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), πραγματοποιεί επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Η πορεία των προσφύγων από το 1922 έως σήμερα», τιμώντας την ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού, στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης της ΠΟΠΣ: «ΧΟΡΕΙΑ – ΗΧΟΙ ΑΙΩΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ – ΜΙΑ ΡΙΖΑ, ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ (ΠΟΝΤΟΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΘΡΑΚΗ)», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με αίσθηση χρέους και βαθιά συγκίνηση, στρέφουμε το βλέμμα μας στα δραματικά εκείνα γεγονότα που προσδιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την ατομική και τη συλλογική ταυτότητα και ιστορία μας. Ο βίαιος εκπατρισμός από τη γενέθλια γη υπήρξε μια πρακτική που δε θα πρέπει να αντιμετωπίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα.

Σκοπός του επιστημονικού συνεδρίου είναι να συμβάλλει στη σφαιρική εξέταση και τον αναστοχασμό του σημαντικού ιστορικού και συνάμα τραυματικού γεγονότος της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και της μετέπειτα πορείας του προσφυγικού Ελληνισμού, από το 1922 μέχρι και σήμερα.

Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος Πανεπιστημιακοί, επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να φωτίσουν αθέατες πτυχές του εγκλήματος της Γενοκτονίας των αρμενικών και ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής αλλά και να αναπτύξουν τις απόψεις τους γύρω από τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν στον προσφυγικό ελληνισμό.