Την Κυριακή 21 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στην 109η  επέτειο της  γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, με συνδιοργάνωση της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν: Εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης κος Ταμπατζάς Εμμανουήλ, ο αντιδήμαρχος της Κομοτηνής κος Πολετειάδης Δημήτριος, Άγιοι Πατέρες της Ελληνικής και Αρμενικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, πολιτικοί, πολιτειακοί και στρατιωτικοί άρχοντες, η Εκπρόσωπος του Αρμενικού Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδας, η Εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων Αν. Μακεδονίας και Θράκης και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση άρχισε με τους Εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Αρμενίας από την χορωδία Αρμενικών Κοινοτήτων Θράκης, υπό την διεύθυνση του πατέρα Ντανιέλ Καλογλιάν εφημέριου των εκκλησιών Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Στον εναρκτήριό της λόγο η κα Ντανργκαριάν Μαίρη μεταξύ άλλων είπε ότι η 109η επέτειος μνήμης έχει στόχο να υπενθυμίσει ότι μια γενοκτονία συνιστά το πιο ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ότι αποτελεί ένα έγκλημα με ηθική, κοινωνική και πολιτική διάσταση και ότι ο αγώνας για την καθολική αναγνώρισή της και η τιμωρία του θύτη αποτελούν χρέος της πολιτισμένης ανθρωπότητας.
Στο βήμα προσκλήθη ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού υφυπουργός κος Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος είπε: «Μας συνδέουν πολλά κοινά με τον Λαό της Αρμενίας όπως η χριστιανική πίστη και η Οθωμανική κατοχή που υπέστησαν οι δύο λαοί για πολλά χρόνια. Οι Έλληνες θα είναι στο πλευρό των Αρμενίων μέχρι την τελική δικαίωση.»
Ακολούθως διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Έκτακτου και πληρεξούσιου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Ντιγκράν Μκρτσιάν.
Χαιρετισμούς εκφώνησαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης κος Ταμπαζάς Εμμανουήλ και ο Αντιδήμαρχος της Κομοτηνής κος Πολιτειάδης Δημήτρης.
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Ν.Δ. κος Άγγελος Σύριγος με θέμα: «Γενοκτονίες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί ποτέ.»
Ο καθηγητής στο λόγο του, μεταξύ άλλων είπε ότι:
«Κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, η στάση της Γερμανίας είναι τελείως διαφορετική με αυτήν της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα υποχρέωσε την Γερμανία να αναγνωρίσει τα εγκλήματα κάτι που δεν έγινε με την Τουρκία. Ο Γερμανικός λαός αισθάνεται ενοχή για όσα συνέβησαν επί Χίτλερ.
Οι Γερμανοί αποδέχονται το ολοκαύτωμα, γι’ αυτό και είναι μάθημα στα Γερμανικά σχολεία, το τι έγινε εκείνη την περίοδο. Αντίθετα με την Τουρκία που δεν αποδέχεται τα όσα έγιναν.»

Αναφέρθηκε στην «Τεσκιλατ-ί μαχσουσά» οργάνωση των Νεότουρκων που έδρασε μετά το 1911 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ήταν αυτή που οργάνωσε και προχώρησε στις σφαγές των Αρμενίων και τις διώξεις των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Ά Π. Πολέμου.
Τελειώνοντας είπε ότι «Συζητάμε γι’ αυτά τα θέματα, όχι για εκδίκηση, αλλά για να μην τα ξαναδούμε.»
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τρία τραγούδια από την χορωδία, πλαισιωμένα με χορευτικά δρώμενα με την επιμέλεια της κας Ρουζάννα Ζοχραμπιάν. Επίσης οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου έπαιξαν 2 αρμενικά κομμάτια τα οποία και ερμήνευσαν τρεις μαθήτριες του σχολείου.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Δρ. Ιωαννάκης Ηλίας

Ζ.Α.