Հայոց ցեղասպանութեան զոհերու յիշատակի 109-րդ տարելիցի քաղաքական ելոյթին ընթացքին նախագահ՝ ընկ. Վազգէն Սավուլեանի խօսքը

Τι είναι ιστορία; Είναι μύθος; Είναι κεκαλυμμένη αλήθεια ή μυθιστόρημα;
Όχι! Είναι γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται με πρωταγωνιστές τα έθνη και τους ανθρώπους.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας, που υλοποίησε με συστηματικό τρόπο την εξόντωση του αρμενικού πληθυσμού που ζούσε στα ιστορικά του εδάφη. Οι δυτικές κυβερνήσεις, με βάση τις λεπτομερείς αναφορές των πρεσβευτών τους, ελλείψει κατάλληλου νομικού όρου, τότε τις χαρακτήρισαν ως “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”!  Έπρεπε να παρέλθουν μερικές δεκαετίες, έως ότου ο Ραφαέλ Λέμκιν επινοήσει τον όρο Γενοκτονία, αναφέροντας ως παράδειγμα τις σφαγές των Αρμενίων, για να καθιερωθεί ως νομικός όρος στο διεθνές δίκαιο το 1948, μετά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων!
Στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μουσταφά Κεμάλ και οι οπαδοί του Κεμαλιστές, ιδεολογικοί διάδοχοι των Νεοτούρκων, ολοκλήρωσαν το έργο των προκατόχων τους, με τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των ευρωπαϊκών δυνάμεων, θέτοντας επίσης τέλος και στην τρισχιλιόχρονη ελληνική παρουσία στον Πόντο και την Ιωνία…
Το σκηνικό επαναλήφθηκε στην Κύπρο, με την παράνομη εισβολή της Τουρκίας και κατοχή των εδαφών της Κύπρου.
Ποιος θα θυμάται μετά από χρόνια αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα;
Οι Γενοκτονίες αυτές ήταν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού που, δυστυχώς, δεν καταδικάστηκαν ως τέτοια, και παραμένουν ατιμώρητα! Η πιο σοβαρή επίπτωση της ατιμωρησίας είναι η έπαρση που διακατέχει τον Γενοκτόνο, πως μπορεί να προβεί ξανά και ξανά στο ίδιο έγκλημα, εκμεταλλευόμενος κυρίως την ανεπαρκή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Έτσι λοιπόν η ατιμωρησία, και τελικά η απροκάλυπτη — λόγω σκοπιμοτήτων εύνοια που η διεθνής κοινότητα επιδεικνύει προς την Τουρκία, επέτρεψαν στην κυρίαρχη πολιτική τάξη της χώρας αυτής, να διαμορφώσει και να προσπαθεί να επιβάλει μια διαστρεβλωμένη εκδοχή της ιστορίας, με το αυταρχικό καθεστώς της, με οδυνηρές μέχρι σήμερα συνέπειες για τις μειονότητες που απέμειναν, τους πολίτες της χώρας και τις σχέσεις της με τα άλλα κράτη.
Μήπως λοιπόν η ιστορία είναι συμφέροντα κρατών;
Μια δυσάρεστη πραγματικότητα αντιμετώπισε ο Αρμενικός λαός, όταν έγινε μάρτυρας της νέας Γενοκτονίας εναντίον του, με τον πόλεμο που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την λιμοκτονία, τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία αθώων πολιτών, τις φυλακίσεις και τις διώξεις έναντίον της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και την τελική εθνοκάθαρση που επέβαλε.
Τo 1988 οι Αρμένιοι του Αρτσάχ μετά από δημοψήφισμα, διεκδίκησαν τα εδάφη τους με έναν αιματηρό πόλεμο που διήρκεσε έως το 1994. Η έκβαση, νικηφόρα, με τους Αρμένιους του Αρτσάχ να αποκτούν την αυτονομία τους και για 30 χρόνια να χτίζουν βήμα βήμα μια δημοκρατική και αναπτυσσόμενη κοινωνία.
Έως την 27η Σεπτεμβρίου του 2020, όταν το Αζερμπαϊτζάν έχοντας την πλήρη στρατιωτική υποστήριξη και καθοδήγηση της Τουρκίας, — του δεύτερου μεγαλύτερου ΝΑΤΟικού στρατού, με τα μέσα και την εκπαίδευση της συμμαχίας-, επιτέθηκε κατά της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.
Ο πόλεμος που εξαπέλυσαν εναντίον των Αρμενίων ήταν ολοκληρωτικός, αφού εκτός από στρατιωτικούς στόχους, χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς σε στόχους στον αστικό ιστό με θύματα αθώους πολίτες, βόμβες εμπλουτισμένου φωσφόρου στα δάση, προκαλώντας πρωτοφανή εγκαύματα σε ανθρώπους και ζώα και τεράστια οικολογική καταστροφή.
44 ημέρες πολέμου —  πολέμου με τους μισθοφόρους τζιχαντιστές και τα drowns από Τουρκία, να κυριαρχούν πάνω στον ουρανό του Αρτσάχ. Μιά γενιά νέων παιδιών σκοτώθηκε, όχι σε μάχη – αλλά με την τεχνολογία. 5500 θύματα και χιλιάδες τραυματίες. Το 80% των πατρογονικών μας εδαφών του Αρτσάχ, πέρασε στα χέρια των Τατάρων. Κατέστρεψαν όλα τα παραδοσιακά μας μνημεία, εξάλειψαν τον πολιτισμό μας, ένα άλλο είδος Γενοκτονίας. Οι περισσότερες εκκλησίες μας μετατράπηκαν σε τζαμιά, αφαιρώντας τον τρούλο αυτών. Μήπως σας θυμίζει κάτι από το πρόσφατο  παρελθόν; Την Αγιά Σοφιά της Κων/λης.
Η Διεθνής Κοινότητα σιωπά! Μήπως η Ιστορία είναι σιωπή;
Η Διεθνής Κοινότητα σιώπησε στην διάρκεια του 9μηνου αποκλεισμού των Αρμενίων του Αρτσάχ. 120.000 ψυχές αποκλεισμένες με σκοπό την εθνοκάθαρση. Η ειρηνευτική δύναμη της Ρωσίας ανύπαρκτη. Έως την στιγμή που εκτοπίστηκαν όλοι από τα σπίτια τους. Ολόκληρα καραβάνια ξεκίνησαν και μέσα σε μερικές μέρες η χώρα ερήμωσε, σπίτια, περιουσίες, τάφοι, μνημεία έμειναν πίσω. 120.000 περήφανες ψυχές, άφησαν τον τόπο τους, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν για να κτίσουν ξανά την πατρίδα τους, τον πολιτισμό τους.
Ένας εφιάλτης είναι πιο ήπιος από όλο αυτό.
Το παντουρανικό σχέδιο μπορεί να απετράπη το 1915, ο Αρμενικός λαός, όμως, πλήρωσε βαρύ τίμημα, με 1,5 εκατομμύριο νεκρούς, απώλεια ιστορικών εδαφών και καταστροφή του τρισχιλιετούς πολιτισμού του…  Η τραγωδία του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατέδειξε τα κοινά σημεία της Γενοκτονίας του 1915 με το τώρα.
Η εργαλειοποίηση των τσετών και των κούρδων τότε, η χρήση μισθοφόρων τζιχαντιστών, τρομοκρατών από Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη τώρα στο Αρτσάχ, η άσκηση ψυχολογικής βίας (με βιασμούς, αποκεφαλισμούς, όλα σε ζωντανή μετάδοση από τα κοινωνικά δίκτυα) προς τρομοκράτηση των ανθρώπων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι βασανισμοί και οι χλευασμοί των αιχμαλώτων πολέμου, η καταστροφή των μνημείων, τότε και τώρα, ώστε να μην μείνουν ίχνη του ιστορικού παρελθόντος.
Τελικά, ο κόσμος προσπέρασε εύκολα τα γεγονότα στο Αρτσάχ, όπως ακριβώς σιώπησε όταν ο Χένρι Μοργκεντάου (ο Αμερικανός πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη) κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ζητούσε απεγνωσμένα την παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων για να σταματήσουν οι σφαγές των Αρμενίων.
Η αδιάφορη αυτή στάση άλλωστε ήταν που επέτρεψε στην Τουρκία να αναπτύξει διαχρονικά μια αυθαίρετη και αρπακτική τακτική στην εξωτερική της πολιτική, περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο, εις βάρος πάντα των γειτονικών της χωρών…
Ο κίνδυνος ελλοχεύει διαρκώς πλέον για την Δημοκρατία της Αρμενίας, μετά τις επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της εθνικής επικράτειας της χώρας. Με την τουρκική υποστήριξη, το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να κατέχει αρκετές δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός της επικράτειας της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Πρόσφατα μπήκε στον χορό ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, όταν απείλησε την Αρμενία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Αζερμπαϊτζάν, εκτοξεύοντας απειλές, στο γνωστό μοτίβο του τουρκικού παραληρήματος.
Έτσι όπως εξαπολύει κορόνες εναντίον των Ελλήνων και της Ελλάδας, ενώ συστήνει να αφήνουμε τα θέματα Γενοκτονίας στους Ιστορικούς. Σε αυτούς, με τις χρηματοδοτούμενες Πανεπιστημιακές έδρες σε όλον τον κόσμο, που συνυπογράφουν το Τουρκικό αφήγημα για την Ιστορία.
Και μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση της Αρμενίας, βρίσκεται σε μια επικίνδυνη υποτέλεια, με υποχωρήσεις έναντι των καταστροφικών βλέψεων των Τουρκοαζέρων, εγκλωβισμένη σε μια σαθρή προοπτική ειρήνης.
Είναι όμως ξεκάθαρο. Η Τουρκία του Ερντογάν και του υπέρ εθνικιστή πολιτικού του εταίρου, προσπαθεί να αναβιώσει την αίγλη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ενισχύοντας την  παρουσία της από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Καύκασο και πέρα από αυτόν. Το Παντουρανικό όραμα είναι εδώ, ζωντανό, εις βάρος των υπόλοιπων λαών της περιοχής.
Η άρνηση όμως της Τουρκίας έχει κόστος. Ήταν απανωτά τα πλήγματα, όταν έβλεπε να μεγαλώνει ο αριθμός των χωρών που η μια μετά την άλλη αναγνώριζαν τη Γενοκτονία.
Μέχρι σήμερα 34 χώρες έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προτρέποντας την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα του παρελθόντος της.
Η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το 1996 την Γενοκτονία των Αρμενίων. Από τότε η ελληνική πολιτεία στέκεται στο πλευρό του δίκαιου αγώνα του αρμενικού λαού και τιμά κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.
109 χρόνια μετά την τουρκική θηριωδία, εμείς είμαστε εδώ!
Για εμάς, ήταν και παραμένει υπόλογη η Τουρκία ενώπιον της ανθρωπότητας, για το έγκλημα που διέπραξε. Ένα έγκλημα που συνοδεύει και στοιχειώνει την πορεία της.
Σήμερα καλούμε την Ελλάδα και τις κυβερνήσεις των κρατών που στέκονται στο πλευρό του Αρμενικού λαού
—   Να καλέσουν την Τουρκία να λογοδοτήσει για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Γενοκτονίας εις βάρος των Αρμενίων

— Να καταδικάσουν την εθνοκάθαρση από το Αζερμπαϊτζάν του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να συμβάλλουν στην επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του Μπακού.

— Να απαιτήσουν την επιστροφή όλων των Αρμενίων αιχμαλώτων, καθώς και της πρώην πολιτικής ηγεσίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κρατούνται με ψευδείς κατηγορίες.

— Να παράσχουν στην Δημοκρατία της Αρμενίας επαρκή βοήθεια για την αντιμετώπιση και αποτροπή κάθε είδους επίθεσης εναντίον της.

Αγαπητές κυρίες και κύριοι,
Ως Έλληνες και Αρμένιοι είμαστε φορείς δυο πανάρχαιων λαμπρών πολιτισμών, που τιμούμε με περηφάνεια.
Τιμή, δόξα και Αιώνια Μνήμη σε όσους θυσιάστηκαν. Ο Αρμενικός λαός στέκει περήφανος μπροστά στην ιστορία του, γνωρίζοντας πως δεν δείλιασε να αντιμετωπίσει, ουσιαστικά ολομόναχος, τον ίδιο εχθρό, παρότι υπερείχε και αριθμητικά και τεχνολογικά.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενωμένοι και υπερήφανοι.

Σας ευχαριστώ !