Ο Κρικόρ Ντερ Χαγκοπιάν επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναλαμβάνοντας και επισήμως τα καθήκοντά του ως πρέσβης του Ιράκ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόκειται για τον πρώτο Αρμένιο που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση, αλλά και για τον πρώτο μη σιίτη Ιρακινό πρέσβη στην Ουάσιγκτον εδώ και δεκαετίες. Η θέση αυτή παραδοσιακά καταλαμβάνεται από εκπρόσωπο της μουσουλμανικής πλειονότητας της χώρας.
Ο 49χρονος Ντερ Χαγκοπιάν είναι πατέρας τριών παιδιών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις διεθνείς σχέσεις από τη Σχολή Διεθνών Σπουδών Josef Korbel του Πανεπιστημίου του Ντένβερ. Στο παρελθόν διετέλεσε σύμβουλος του πρώην προέδρου του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ, ενώ από το 2022 έως το 2026 ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων επί πρωθυπουργίας Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι. Σήμερα υπηρετεί ως ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλί αλ-Ζαΐντι.
Διαδέχεται τον Νιζάρ αλ-Χαϊράλα, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράκ.
Περιφερειακοί διπλωμάτες δήλωσαν στο Al-Monitor ότι η επιλογή του Ντερ Χαγκοπιάν εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Βαγδάτης να επαναπροσδιορίσει και να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαντικό ρόλο στην επιλογή του έπαιξαν η εμπειρία του στη διατήρηση ομαλών σχέσεων με διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις, καθώς και η συνεργασία του με διεθνείς επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται συμβατά με την επιδίωξη της Βαγδάτης να διευρύνει τη διμερή σχέση πέρα από το πεδίο της ασφάλειας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ενέργεια.
Βασική αποστολή του νέου πρέσβη είναι να δώσει συνέχεια στην επίσκεψη του πρωθυπουργού αλ-Ζαΐντι στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο και να προωθήσει τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά την επίσκεψη στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας και της ασφάλειας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.
«Θεωρώ τον διορισμό του ένα εξαιρετικά θετικό μήνυμα, καθώς ο πρωθυπουργός αποφάσισε να στείλει πιθανότατα το πιο καταρτισμένο μέλος της ομάδας του — το πρόσωπο που διαθέτει τη βαθύτερη γνώση για τον τρόπο λειτουργίας της Ουάσιγκτον», δήλωσε στο Al-Monitor η Βικτόρια Τέιλορ, πρώην αναπληρώτρια βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για το Ιράκ και το Ιράν, η οποία σήμερα εργάζεται στο Atlantic Council.
Ο Σιμόν Μαγκάκιαν, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος γνώριζε τον Ντερ Χαγκοπιάν από την περίοδο των μεταπτυχιακών σπουδών του στο Ντένβερ, τον περιέγραψε ως «έναν ευφυή, ειλικρινή και στρατηγικά σκεπτόμενο άνθρωπο, που λειτουργεί ως γεφυροποιός».
Οι Αρμένιοι ζουν στο Ιράκ εδώ και αιώνες. Η αρμενική κοινότητα ενισχύθηκε σημαντικά όταν επιζώντες της Γενοκτονίας των Αρμενίων κατέφυγαν στη Βαγδάτη, τη Βασόρα και τη Μοσούλη.
Σήμερα, ο Κρικόρ Ντερ Χαγκοπιάν εκπροσωπεί το Ιράκ στην αμερικανική πρωτεύουσα, ως ο πρώτος Αρμένιος χριστιανός που αναλαμβάνει τη θέση του πρέσβη της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες.