Του ΧΑΡΟΥΤ ΣΑΣΟΥΝΙΑΝ
TheCaliforniaCourier.com

Ενώ οι Αρμένιοι ασχολούνται με την αποχώρηση τους από το Αρτσάχ και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις τραγικές συνέπειες, το Αζερμπαϊτζάν κλιμακώνει τις απαιτήσεις του εξαπολύοντας μια εκστρατεία όπου ισχυρίζεται ότι ολόκληρη η επικράτεια της Δημοκρατίας της Αρμενίας αποτελεί το «Δυτικό Αζερμπαϊτζάν». Κανένα λογικό άτομο στον κόσμο δεν θα λάμβανε σοβαρά υπόψη ένα τόσο εξωφρενικό ψέμα, και αυτό επειδή το Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκε σχεδόν πριν από έναν αιώνα, ενώ η Αρμενία υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ακόμα και η Coca Cola είναι παλαιότερη από το Αζερμπαϊτζάν!
Μετά τη δημιουργία της «Κοινότητας του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν» με τις ευλογίες του προέδρου Αλίεφ, το Αζερμπαϊτζάν έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για τη διάδοση του γελοίου σχεδίου του σε όλο τον κόσμο και στα Ηνωμένα Έθνη. Όσοι Αρμένιοι ανησυχούν για τα επεκτατικά σχέδια του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την επαρχία Σιουνίκ της Αρμενίας ή τον ονομαζόμενο «Διάδρομο του Ζανκεζούρ», θα πρέπει να ανησυχήσουν περισσότερο για την άκρατη όρεξη του Αζερμπαϊτζάν να καταλάβει όλη τη Δημοκρατία της Αρμενίας, μετά την κατάληψη του Αρτσάχ.
Ιδού οι τέσσερις ενέργειες που έχει κάνει το Αζερμπαϊτζάν στον ΟΗΕ τους τελευταίους μήνες:
1) Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στον ΟΗΕ Γιασάρ Αλίεφ, στις 17 Ιανουαρίου 2023, κυκλοφόρησε σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας μια επιστολή από την «Κοινότητα του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν», δηλώνοντας ότι «Όλοι οι Αζέροι που εκδιώχθηκαν από την επικράτεια της σημερινής Αρμενίας και οι απόγονοί τους έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».
2) Μια δεύτερη επιστολή υποβλήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν στον ΟΗΕ στις 22 Φεβρουαρίου 2023, κατηγορώντας τους Αρμένιους για πράξεις «βίας, γενοκτονίας, σφαγών και άλλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι πράξεις ήταν ιδιαίτερα βίαιες και σκληρές το 1905-1906, το 1918-1921,το 1948-1953 και το 1987-1991». Η επιστολή πρόσθεσε ότι «στην σημερινή Αρμενία, η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των τζαμιών και των νεκροταφείων, καταστράφηκαν μαζικά, τα τοπωνύμια άλλαξαν και πραγματοποιήθηκε συστηματική φυλετική διάκριση εναντίον των Αζέρων».
Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν απαίτησε από τον ΟΗΕ να λάβει τα ακόλουθα μέτρα για τη εγκατάσταση των Αζέρων στην Αρμενία:
«− Επίτευξη νομικά δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας με κατάλληλους μηχανισμούς επαλήθευσης και εγγύησης, που διασφαλίζουν για τους Αζέρους που εκδιώχθηκαν από το έδαφος της σημερινής Αρμενίας, την εθελοντική επιστροφή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην πατρίδα τους.
− Διασφάλιση της διαδικασίας επιστροφής με κατάλληλα προγράμματα παροχής ανθρωπιστικής και κοινωνικοοικονομικής βοήθειας,
− Καθιέρωση συστήματος διεθνούς παρακολούθησης, λογοδοσίας, ασφάλειας, παρέμβασης και άλλων αναγκαίων ενεργειών για την πρόληψη της απέλασης, των διακρίσεων και οποιασδήποτε βλάβης στον επαναπατρισμένο πληθυσμό.
− Διασφάλιση της βιώσιμης αποκατάστασης και επανένταξης των επαναπατριζόμενων μέσω της εφαρμογής μέτρων ανοικοδόμησης και συμφιλίωσης κάτω από διεθνή εποπτεία».
Ο Πρέσβης του ΟΗΕ του Αζερμπαϊτζάν απαίτησε από τους Αζέρους που επιστρέφουν στην Αρμενία «να έχουν απρόσκοπτη επικοινωνία με τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν». Αυτή είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική πρόταση, που σημαίνει ότι η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν θέλει να έχει ένα διάδρομο υπό τον έλεγχό της στο έδαφος της Αρμενίας. Η επιστολή πρόσθεσε ότι οι Αζέροι που επιστρέφουν στην Αρμενία δεν θα πρέπει να διασκορπιστούν σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά να παραμείνουν μαζί ως ομάδα και να διασφαλιστεί η ασφάλεια, καθώς και τα δικαιώματά τους. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το αίτημα ότι οι Αζέροι θα είναι σε θέση να «χρησιμοποιούν την αζερική γλώσσα στους νομοθετικούς, εκτελεστικούς και δικαστικούς τομείς του αρμενικού κράτους». Το Αζερμπαϊτζάν προσέθεσε το ακόλουθο γελοίο αίτημα: «Οι Αζέροι θα δικαιούνται να σχηματίσουν τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και να αναλάβουν κατάλληλο ρόλο στα δικαστήρια» της Αρμενίας. Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι η Αρμενία θα είναι ένα παράρτημα του Αζερμπαϊτζάν και όχι μια κυρίαρχη δημοκρατία.
Επιπλέον, για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Αζέρων που επιστρέφουν στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν «θεωρεί απαραίτητο να αναπτύξει μια διεθνή αποστολή ασφαλείας με την κατάλληλη εντολή και που θα περιλαμβάνει τις δυνάμεις των χωρών που εμπιστεύονται οι Δυτικοί Αζέροι στις περιοχές που θα επιστρέψουν». Με άλλα λόγια, το Αζερμπαϊτζάν θέλει να εγκαταστήσει ξένα στρατεύματα στο έδαφος της Αρμενίας, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο. Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε επίσης ότι «Η κυβέρνηση της Αρμενίας θα διασφαλίσει την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων και των κοινοτικών γαιών που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν και θα πληρώσει αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την παρεμπόδιση της χρήσης των ακινήτων». Αυτοί που έχουν τέτοιες παράλογες απαιτήσεις ζουν σε ένα φανταστικό κόσμο.
3) Η «Κοινότητα του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν» παρέδωσε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres τον Απρίλιο του 2023, ζητώντας του «να στείλει ειδική αποστολή του ΟΗΕ στην Αρμενία για την έναρξη της διαδικασίας ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής των Αζέρων που εκδιώχθηκαν από αυτή τη χώρα».
4) Η «Κοινότητα του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν» υπέβαλε έκθεση τον Οκτώβριο του 2023 στην Επιτροπή Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα αζερικά μέσα ενημέρωσης, η Επιτροπή του ΟΗΕ «απαίτησε από την Αρμενία να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έθεσε η Κοινότητα του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν». Αν υπάρχει οποιαδήποτε αλήθεια σε αυτόν τον ισχυρισμό, ελπίζω ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Αρμενία να έχει απαντήσει στους ισχυρισμούς του Αζερμπαϊτζάν και να έχει εκθέσει τα ψέματα των Αζέρων.
Αυτός είναι ο εκδικητικός εχθρός, με τον οποίο ο πρωθυπουργός Νιγκόλ Πασινιάν αφελώς πιστεύει ότι μπορεί να υπογράψει «Συνθήκη Ειρήνης». Αυτή η περιττή «Συνθήκη Ειρήνης» στην πραγματικότητα θα υπονομεύσει τα συμφέροντα της Αρμενίας. Το Αζερμπαϊτζάν απαιτεί ήδη να συμπεριληφθούν σε μια τέτοια συνθήκη τα δικαιώματα των «Αζέρων που εκδιώχθηκαν από την Αρμενία», προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για μελλοντική επίθεση και κατοχή από το Αζερμπαϊτζάν. Η επιστολή του Αζερμπαϊτζάν προς τον ΟΗΕ στην πραγματικότητα περιλαμβάνει μια τέτοια ανησυχητική διάταξη: «Η [Αζέρικη] Κοινότητα θα επιδιώξει να συμπεριλάβει τη δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή των Δυτικών Αζέρων στην πατρίδα τους ως υποχρέωση της Αρμενίας απέναντι στην ειρηνευτική συνθήκη που θα συναφθεί μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας».
Ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτή η ανοησία είναι να σταματήσει η Αρμενία την ολισθηρή κλίση της προς τις ατελείωτες παραχωρήσεις προς το Αζερμπαϊτζάν και να απορρίψει όλες τις απαράδεκτες απαιτήσεις του.