Συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση με θέμα «Οι Ευρωπαίοι για το Αρτσάχ», η αρμενική παροικία της Ελλάδας, έδωσε το δυναμικό παρόν της σε πέντε πόλεις, με συγκεντρώσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπου προβλήθηκε το ζήτημα της παράνομης κυριαρχίας του αρμενικού Αρτσάχ από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και το ζήτημα της απελευθέρωσης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Αρτσάχ, που κρατείται παράνομα στις φυλακές του Μπακού.
Η πανευρωπαϊκή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις το Σάββατο και τη Κυριακή, 27 και 28 Ιανουαρίου, συσπειρώνοντας χιλιάδες Αρμένιους που ζουν στην Ευρώπη. Μαζί με αυτούς, τη συμπαράσταση τους προς τον πολύπαθο λαό του Αρτσάχ εξέφρασαν σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Ευρώπη.
Στην Αθήνα, η συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, στη Πλατεία Συντάγματος. Ανάμεσα στους εκπροσώπους των θρησκευτικών και διαφόρων φορέων της αρμενικής κοινότητας, παρευρέθηκαν και συμπαραστάθηκαν οι βουλευτές Στέλιος Φωτόπουλος και Βασίλειος Γραμμένος, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Γιώργος Κουτελάκης, εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και άλλων φορέων.
Την εκδήλωση συντόνισε εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιστροπής ο Αρμάν Κρικοριάν, που αναφέρθηκε στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση και αναφέρθηκε στα εγκλήματα που έχει διαπράξει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ και κατά της εδαφικής κυριαρχίας της Αρμενίας.
Ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης με συγκίνηση ανακάλεσε μνήμες από την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν στον Αρτσάχ και τόνισε το υψηλό φρόνημα και τον πατριωτισμό των κατοίκων της πολύπαθης περιοχής. Ο διαχρονικός φίλος του αρμενικού λαού και υποστηρικτής του δίκαιου αγώνα του Αρτσάχ, καθηγητής Νίκος Λυγερός έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα συμπαράστασης που μεταδόθηκε στη συγκέντρωση.
Εκ μέρους του Ραγκ, στην αρμενική γλώσσα μίλησε ο αντιπρόεδρος του περιφ. συμβουλίου Σεβάκ Πανοσιάν, ο οποίος τόνισε τη ανάγκη της διεθνούς αλληλεγγύης προς την Αρμενία, για να σταματήσουν οι επεκτατικές κινήσεις του Αζερμπαϊτζάν.
Τον θερμό χαιρετισμό του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ανάγνωσε η Αθηνά Σωτηριάδου.
Συγκινητική ήταν η ομιλία της ‘Ελενας Ογκάνοβα, κατοίκου του Αρτσάχ, που μαζί με τον σύζυγό της ήταν μάρτυρες του πρώτου απελευθερωτικού αγώνα του Αρτσάχ.
Τέλος, ο γνωστός δημοσιογράφος του CNN Greece, Κώστας Πλιάκος, κατέθεσε τις προσωπικές μαρτυρίες του από την δημοσιογραφική κάλυψη του πρόσφατου πολέμου που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ το 2020. Τόνισε, πως το Αζερμπαϊτζάν συστηματικά βομβάρδισε αμάχους, σχολεία και νοσοκομεία των πόλεων του Αρτσάχ, πράξη η οποία συνιστά έγκλημα πολέμου που πρέπει να κριθεί από τη διεθνή δικαιοσύνη.
Στη Θεσσαλονίκη, τη Κυριακή, 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης μπροστά από το αρμενικό μνημείο της σταυρόπετρας στο κέντρο της πόλης, παρουσία των φορέων της αρμενικής κοινότητας, αλλά και των εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, των βουλευτών Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, Δημήτρη Κούβελα και Πέτρου Σωτηριάδη.
Ο αρχιμανδρίτης Γιεγιά Μαλχασιάν τέλεσε προσευχή στη μνήμη των θυμάτων των αζερικών επιθέσεων, κατόπιν αναφέρθηκε στο σκοπό της συγκέντρωσης και την σημασία των στήριξης του αγώνα για το Αρτσάχ. Κατόπιν, στεφάνι κατέθεσε ο Ιωάννης Βαλερής, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλβης, ο οποίος απηύθυνε λόγο στους παρευρισκόμενους και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον αρμενικό λαό.
Στην Καβάλα, την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, από τις 12:00 έως τις 14:00, στον Κήπο της Δημαρχίας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ενημέρωσης για την πολιτική εθνοκάθαρσης του αρμενικού πληθυσμού του Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν.
Στην εκδήλωση μετείχαν συμπατριώτες μας από τις αρμενικές κοινότητες Καβάλας και Ξάνθης, ο ιερέας της περιοχής Αν. Μακεδονίας και Θράκης Τανιέλ Καλογλιάν και πολίτες της Καβάλας, στους οποίους διανεμήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του νομού Καβάλας κ. Πασχαλίδης και κα. Δεληκάρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ιωσηφίδης, Ιγνατιάδης και Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κ. Μαμτσαδέλης.
Η συγκέντρωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από τους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς της πόλης, ενώ τις προηγούμενες μέρες δόθηκαν συνεντεύξεις σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και στον ημερήσιο τύπο της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μπροστά από το κτίριο του Δημαρχείου, μαζί με τις υπόλοιπες σημαίες, κυμάτιζε και η σημαία της Αρμενίας.
Στις Σέρρες, η μικρή αλλά δυναμική αρμενική κοινότητα της περιοχής, συγκεντρώθηκε στην αίθουσα της αρμενικής εκκλησίας, όπου ο πρόεδρος της κοινότητας Βαζκέν Χαρουτιουνιάν έκανε αναφορά στο σκοπό των κινητοποιήσεων, παρουσιάζοντας τις σημαντικές συγκεντρώσεις που έγιναν σε πάνω από 50 ευρωπαϊκές πόλεις.
Στον Πειραιά, το Σάββατο, 27 Ιανουαρίου, μέλη της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου και μοίρασαν φυλλάδια στο κόσμο. Παράλληλα, ύψωσαν πανώ με θέμα την παράνομη κατάληψη του Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν, την επιστροφή του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού στις πατρογονικές εστίες του, καθώς και την απελευθέρωση των αρμενίων ομήρων.

Χαιρετισμός εκ μέρους του προέδρου της
Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γιώργου Βαρυθυμιάδη

Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και των Ποντίων Ελλήνων σε όλη την χώρα, χαιρετίζω τον αδελφό αρμενικό λαό και την αποψινή εκδήλωση συμπαράστασης για το Αρτσάχ. Μοίρα κοινή ενώνει τους δύο λαούς, Αρμένιους και Έλληνες, μοίρα σκληρή και αμείλικτη. Η ίδια μοίρα όμως είναι αυτή που μας ενώνει σήμερα στους αγώνες για δικαιοσύνη και ιστορική αποκατάσταση. Μαζί περπατάμε έναν δρόμο δύσκολο, στρωμένο με εμπόδια και παγίδες, μαζί θα τα υπερνικήσουμε όλα και μαζί θα φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα.
Στην Αρμενία βρέθηκα ως μέλος αντιπροσωπείας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος τον Απρίλιο του 2016, με αφορμή τις εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τα 101 χρόνια από την Γενοκτονία των αδελφών Αρμενίων. Τότε, παρά τις έντονες προτροπές και συμβουλές για το αντίθετο, αποφασίσαμε με δική μας ευθύνη να επισκεφθούμε την πολύπαθη περιοχή του Αρτσάχ. Είχε προηγηθεί εισβολή των Αζέρων και διώξεις του Αρμενικού στοιχείου, οπότε το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και σίγουρα όχι ασφαλές.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε το τοπικό κοινοβούλιο όπως και χωριά της περιοχής μεταξύ των οποίων και ελληνικά. Παρά την περιπετειώδη μετάφραση, από τα αρμενικά στα ρώσικα και από τα ρώσικα στα ποντιακά, πολύ γρήγορα αντιληφθήκαμε την φιλόξενη διάθεση των κατοίκων και την προσπάθεια τους να κάνουν την διαμονή μας εκεί όσο γίνεται πιο άνετη. Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι συναναστρεφόμασταν και μιλούσαμε με μεγαλύτερες ηλικίες και γυναικόπαιδα, γιατί όπως μας εξήγησαν, οι νέοι είχαν επιστρατευτεί για την άμυνα και προάσπιση της πατρίδας τους. Τρανή απόδειξη για το πως νοιώθουν αυτοί οι άνθρωποι το χώμα που πατούν και είναι αποφασισμένοι να το ποτίσουν με το αίμα τους, γιατί είναι η πατρώα γη τους, η πατρίδα τους. Άνθρωποι ειρηνικοί, εργατικοί, πιστοί στις παραδόσεις των προγόνων τους, φιλικοί με τους δικούς μας, το μόνο που ζητούν είναι να ζήσουν ελεύθεροι, με αξιοπρέπεια και να διαφεντεύουν οι ίδιοι τη ζωή τους και τη μοίρα των παιδιών τους.
Στο μεταξύ ο κόσμος όλος σιωπά και αδιαφορεί.
Η Ελλάδα σιωπά! Η Ελλάδα αδιαφορεί! Ακόμα και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία δεν είναι εχθρικά προς το Αζερμπαϊτζάν, ζήτησαν από το αζερικό καθεστώς να ανοίξουν τον δρόμο και να βάλουν τέλος στον αποκλεισμό των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το ίδιο έκαναν η Γαλλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Εσθονία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Νορβηγία, η Ουρουγουάη, η Ισπανία, η Ελβετία, το Βατικανό και φυσικά η επίσης άγρια δοκιμαζόμενη Κύπρος.
Εμείς πρέπει να σπάσουμε την συνωμοσία της σιωπής, την τακτική της συσκότισης και της παραπληροφόρησης. Ο πληγωμένος αρμένιος αδελφός του Αρτσάχ έχει την ανάγκη μας. Οι 120.000 περίπου αρμένιοι πρόσφυγες νοιώθουν και είναι προδομένοι, έχουν την ανάγκη μας. Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε να αδιαφορούμε ούτε να σιωπούμε. Με όλη μας τη δύναμη βροντοφωνάζουμε και απαιτούμε δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια για τον αδελφό αρμενικό λαό του Αρτσάχ.
Είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε με κάθε θεμιτό μέσο:
• για την προστασία των δικαιωμάτων του Αρμενικού λαού του Αρτσάχ
• για την απελευθέρωση των Αρμενίων ομήρων
• για την καταδίκη του Αζερμπαϊτζάν αλλά και κάθε επίδοξου εισβολέα που ονειρεύεται δύναμη και κυριαρχία στην περιοχή.