Σημαντική διάκριση για τον Δανιήλ Κολανιάν

0
43

Ο Δανιήλ Κολανιάν, μαθητής της Α’ τάξης του 1ου Λυκείου Γέρακα, απέσπασε το 1ο Βραβείο στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής 2023 του Ομίλου UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
Ο διαγωνισμός διεξήχθη το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Ο δεκαπεντάχρονος Δανιήλ συμμετείχε στην κατηγορία εφήβων 15 έως 18 ετών, παρόλο που ήταν ο μικρότερος στην κατηγορία του, κατάφερε να εντυπωσιάσει με την υπερβατική του δεξιοτεχνία και την απαράμιλλη εκφραστικότητα του.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2008, άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών, στο Ωδείο “Φ. Νάκας” με καθηγήτρια τη Μαρίνα Γύρα. Από την τάξη της Μέσης Σχολής του πιάνου συνεχίζει με καθηγήτρια την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στο «Ωδείο Kodaly» ενώ συγχρόνως παρακολουθεί μαθήματα Ανώτερων Θεωρητικών με καθηγητή τον Δημήτρη Μώρο.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με καθηγητές:
Eleonora Tkach- καθηγήτρια Μουσικής Ακαδημίας της Ουκρανίας, Piotr Occzkowski καθηγητής στο Detmold University, Florian Podgoreanu – Λέκτορας στο Mozarteum University.
Τον Ιούλιο του 2022 γίνεται δεκτός στην Θερινή Μουσική Ακαδημία των Βρυξελλών, παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου με τον Daniel Blumenthal και μουσικής δωματίου με τον Karel De Wilde, ένα χρόνο αργότερα τον Αύγουστο του 2023 παρακολουθεί μαθήματα με καθηγητή τον Robert Levin στην θερινή μουσική ακαδημία του Πανεπιστήμιου Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας.
Σε ηλικία 14 ετών δίνει το πρώτο του ατομικό ρεσιτάλ, στο πλαίσιο του «Athens City Piano Festival».
Έχει στο ενεργητικό του βραβεία σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό:
– 22ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Piano d’Ile-de-France» στο Παρίσι, 1ο Βραβείο.
– 41ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου “Φίλων” στην Αθήνα, 2ο Βραβείο.
– Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «2022 Music Academy Forte» στις Βρυξέλλες, 2ο βραβείο.
– 28ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Gianluca Campocihario» στην Κατάνια της Ιταλίας, 2ο Βραβείο.
– Διεθνής διαγωνισμός Πιάνου «2022 Munich Piano Competition» στο Μόναχο, 3ο βραβείο.
Στις 27 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα ερμηνεύσει στο πιάνο έργα F. Liszt όπου μαζί με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Στάθη Καλύβα διερευνώντας την ατομική «χημεία» της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, συνομιλώντας με ανθρώπους που ενώ επιχειρούν σε διαφορετικά μεταξύ τους πεδία, έχουν πολλά και απρόσμενα κοινά χαρακτηριστικά. Μαζί του «συνομιλεί» ο νεαρός πιανίστας Δανιήλ Κολανιάν, ερμηνεύοντας έργα του μεγάλου καινοτόμου του πιάνου Φραντς Λιστ.