Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 104η επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Αρμενίας την 28η Μαίου 1918, τα παραρτήματα Θεσσαλονίκης της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαίν» διοργανώσαν μια ολοήμερη εκδήλωση στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις του Αρμενικού Σταυρού Ελέους, στη Χαλκιδική.
Πάνω από 250 άτομα, μεταξύ τους ο ύπατος αρχιμανδρίτης Στεπανός Πασαγιάν, η εκπρόσωπος του Κεντρικού Συμβουλίου της Μητρόπολης Ορθοδόξων Αρμενίων κα. Βέρα Μπλετζιάν, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Γκάρο Ναντιάν, τα μέλη των περιφερειακών και τοπικών συμβουλίων Αρμενικού Σταυρού Ελέους, της Ενωσης Αρμενίων Αθλητών – Χομενετμέν, του πολιτιστικού συλλόγου Χαμασκαίν, καθώς και ο επί τιμή πρόξενος της Αρμενίας.
Μετά την έπαρση των εθνικών σημαιών, ακολούθησε δοξολογία για την επέτειο της Ανεξαρτησίας, ενώ στο επίσημο πρόγραμμα χαιρετισμό απηύθυνε ο ύπατος αρχιμανδρίτης Στεπανός Πασαγιάν. Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος την εκδήλωση συντόνισε η Αλεξία Ραφαηλίδου. Οι μαθητές του μονοήμερου σχολείου «Τζαγκτζότς» της Θεσσαλονίκης με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Βίκα Ναζαριάν, παρουσίασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα αφιερωμένο στη γιορτή τη Ανεξαρτησίας, με τραγούδια, ποιήματα και παραδοσιακούς χορούς, εντυπωσιάζοντας το κοινό. Κατόπιν έγινε η απονομή των διπλωμάτων στους μαθητές της τάξης που αποφοίτησαν. Η διευθύντρια του σχολείου κα. Ζαμπέλ Καλφαγιάν ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στους μαθητές.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Κερόπ Εκιζιάν, που αναφέρθηκε στην ιστορική και πολιτική αξία της Ανεξαρτησίας και της δημιουργίας της κρατικής οντότητας της Αρμενίας έπειτα από 6 αιώνες σκλαβιάς, μίλησε για τα σημερινά προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Αρμενία και το Αρτσάχ από τις τουρκοαζερικές επιθέσεις, ενώ κάλεσε τον κόσμο να συσπειρωθεί γύρω από τους φορείς της παροικίας και να συνεχίσει τον αγώνα για μια ισχυρή Αρμενία, μακριά από τις επιβουλές του εχθρού.
Στο γλέντι που ακολούθησε ακούστηκαν παραδοσιακά και πατριωτικά τραγούδια με την συνοδεία βιολιού και κιθάρας, ενώ οι νέοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με εντυπωσιακό τρόπο, συμπαρασύροντας μαζί τους και πλήθος κόσμου, οι οποίοι με πάθος και κέφι μετέτρεψαν την κατασκήνωση σε μια μικρή Αρμενία, τιμώντας παράλληλα την ιδιαίτερη εορτή της Ανεξαρτησίας.