Με την διοργάνωση των παραρτημάτων Αθήνας, Ν. Κόσμου και Νικαίας της Αρμενικής Εθνικης Επιτροπής (Τασνακτσουτιούν), τη Δευτέρα, 30 Μαίου 2022, στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου «Λ. & Σ. Αγκοπιάν» πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για την 104η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Αρμενίας.
Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων στην Ελλάδα Σεβασμιώτατος Κεγάμ Χατσεριάν, ο έξαρχος της αρμενικής καθολικής εκκλησίας ύπατος αρχιμανδρίτης Χοβσέπ Μπεζαζιάν, το ιερατείο, η πρόξενος της πρεσβείας της Αρμενίας στην Ελλάδα κα. Χασμίκ Ταστογιάν, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου της Μητρόπολης Ορθοδόξων Αρμενίων κ. Τακβόρ Οβακιμιάν, η πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Χριψιμέ Χαρουτιουνιάν, οι εκπρόσωποι του Αρμενικού Κυανού Σταυρού, του πολιτιστικού συλλόγου «Χαμασκαϊν» και της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, καθώς και πλήθος κόσμου.
Την εναρκτήρια ομιλία έκανε η Αλίς Φαρατζιάν, ενώ ακολούθησε ο διαδικτυακός χαιρετισμός από τον Αγκόπ Ντερχατσατουριάν, πρόεδρο του Παγκόσμιου Γραφείου του Τσανακτσουτιούν, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Αρμενία και το Αρτσάχ.
Η Χριψιμέ Γκαραμπετιάν απήγγειλε με ιδιαίτερο πάθος ένα ποίημα του γνωστού ποιητή Χαμό Σαχιάν, που αναφέρεται στην Αρμενία. Τον λόγο και την αποφασιστικότητα για τον αγώνα της Νεολαίας απηύθυνε ο Γερβάντ Μανουκιάν.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Σέρκο Κουγιουμτζιάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ανεξαρτησία της Αρμενίας και την επίδρασή της στη σύγχρονη ιστορία του λαού μας, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στον 44ήμερο πόλεμο του Αρτσάχ και στην απώλεια μιας ολόκληρης γενιάς νέων Αρμενίων στα χαρακώματα του πολέμου, τονίζοντας τις γεωπολιτικές επιπτώσεις του, τις προκλήσεις της τουρκοαζερικής πλευράς με την εισβολή στρατευμάτων στον κυρίαρχο χώρο της Αρμενίας, την σπουδή της σημερινής ηγεσίας να συνάψει συνθήκες ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν και τη Τουρκία, καθώς και την ανικανότητα της να διαχειριστεί πολιτικά τα εθνικά συμφέροντα της Αρμενίας και του Αρτσάχ. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις παλλαϊκές διαδηλώσεις που ζητούν τη παραίτηση της κυβέρνησης.
Τέλος, κάλεσε όλους να μην επιτρέψουν να συνεχιστούν οι προκλήσεις κατά του Αρμενικού λαού, ενώ τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί το πνεύμα της Ανεξαρτησίας του 1918 ως πυξίδα για τη μελλοντική πορεία της Αρμενίας.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Βαρτάν Αποβιάν στο ντουντούκ, τον Λευτέρη Χαβουτζά στη κιθάρα και τον ‘Αγγελο Πολυχρόνη στα κρουστά, οι οποίοι παρουσίασαν ένα πλούσιο ρεπερτόριο με αρμενικά παραδοσιακά και πατριωτικά τραγούδια. Ο κόσμος και η νεολαία συμμετείχε με ενθουσιασμό και τραγούδησε μαζί με το συγκρότημα, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση.