Στη γενική συνέλευση της 13ης Ιανουαρίου 2017 για την αλλαγή του συντάγματος της Τουρκίας ο Αρμένιος βουλευτής του κόμματος HDP Γκάρο Παϊλάν στην ομιλία του, κάνοντας μια ιστορική αναφορά στους Αρμένιους βουλευτές της πρώτης οθωμανικής βουλής, δήλωσε «κάποτε αποτελούσαμε το 40% και σήμερα το ένα τοις χιλίοις. Προφανώς και μας συνέβη κάτι, το οποίο εγώ το χαρακτηρίζω ως Γενοκτονία. Ο λαός των Αρμενίων ξέρει πολύ καλά τι του συνέβη. Ξέρω πολύ καλά τι συνέβη στους προγόνους μου και στον παππού μου. Εμείς τώρα είναι σαν να μην υπάρχουμε. Μειωθήκαμε στο ένα τοις χιλίοις (1‰ )».
Ο Παϊλάν κατά την διάρκεια της ομιλίας του, χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, την λέξη γενοκτονία αναφερόμενος στους χριστιανικούς πληθυσμούς των Αρμενίων, Ασσυρίων, και Ρωμιών που ζούσαν στην Τουρκική επικράτεια.
Παράλληλα, από το βήμα της βουλής έδειξε την φωτογραφία του Κρικόρ Οντιάν, ο οποίος είχε αναλάβει την σύνταξη του πρώτου συντάγματος της Τουρκίας, που θα εξασφάλιζε τα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες της χώρας ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και θρησκείας.
Με το άκουσμα της λέξης γενοκτονία η αίθουσα αναστατώθηκε, ο πρόεδρος της βουλής Αχμέτ Αϊντίν αντέδρασε έντονα λέγοντας μεταξύ άλλων «…κύριε μην χρησιμοποιείτε φράσεις που πληγώνουν το έθνος».
Οι βουλευτές του ΑΚΡ άρχισαν να χτυπάνε τα έδρανα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η συνεδρίαση διακόπηκε για μία ώρα και στη συνέχεια ζητήθηκε, βάση του άρθρου 83 του συντάγματος, να αφαιρεθεί από τα πρακτικά η φράση που περιλαμβάνει την λέξη γενοκτονία.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Μοχάμετ Εμίλ Αγμπάσογλου και μίλησε για ιστορική συκοφαντία, πισώπλατα χτύπημα, ατιμία και προδοσία.
Μετά από πρόταση, το κοινοβούλιο ψήφισε για την αποβολή του Παϊλάν για τις 3 επόμενες συνεδριάσεις.

Σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=ToIxiQd7E5U