Την Δευτέρα, 27 Ιουλίου, το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, μπροστά από το μνημείο (σταυρόπετρα) της κοινότητας, στην οδό Τσιμισκή. Πλήθος κόσμου, κυρίως νέοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ύψωσαν τη φωνή τους εναντίον των πολεμικών συγκρούσεων, που έγιναν στα σύνορα με την Αρμενία, όταν στις 12 Ιουλίου οι αζερικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με βαρύ πυροβολικό, μονάδες του στρατού και ιπτάμενα drones.
Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος χαιρετισμό απηύθηναν οι Σατενίκ Σιμονιάν και Αρπινέ Μοσινιάν, που αναφέρθηκαν και στην ηρωική θυσία των 5 ηρώων στη Λισσαβώνα, στις 27 Ιουλίου 1983.
Επίσης, απηύθηνε λόγο ο αρχιμανδρίτης Στεπανός Πασαγιάν, που καταδίκασε την αζερική επιθετικότητα. Τέλος, εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής μίλησε ο Χοβίκ Κασαπιάν, που παρουσίασε τα γεγονότα και τις επιθετικές προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες αναχαιτίστηκαν με επιτυχία από τις αρμενικές δυνάμεις. Τόνισε, πως η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι μέρος της παναρμενικής κινητοποίησης σε όλο τον κόσμο κατά των ενεργειών του Αζερμπαϊτζάν.