Μια ιδιαίτερη και υψηλού επιπέδου επιστημονική διημερίδα διοργανώθηκε στις 28 και 29 Μαϊου, στην Αλεξανδρούπολη με τίτλο «100 Χρόνια Σμύρνη, ανάμνηση και συλλογική μνήμη, ιστορική και ψυχαναλυτική προσέγγιση».
΄Εντονη ήταν η παρουσία της αρμενικής πλευράς στο πάνελ των ομιλητών, με τη συμμετοχή του διευθυντή του Μουσείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Γερεβάν, Δρ. Χαρουτιούν Μαρουτιάν και της υποδιευθύντριας του μουσείου Δρ. Τεχμινέ Μαρντογιάν.
Στην σημαντική εκδήλωση είχαν προσκληθεί επιστήμονες από όλο το κόσμο, οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς στη καταστροφή που υπέστη ο ελληνισμός της Ιωνίας, καθώς και στις επιπτώσεις των γενοκτονιών στο χριστιανικό στοιχείο της Ανατολής.
Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί ο Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων στην Ελλάδα Σεβασμιώτατος Κεγάμ Χατσεριάν, ο οποίος απηύθνε ειδικό χαιρετισμό, ο αναπληρωτής του Μητροπολίτη ύπατος αρχιμανδρίτης Οβανές Σαγντετζιάν, ενώ με χαιρετισμό συμμετείχε και ο πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας Αλεξανδρούπολης Βαρτκές Μαρουκιάν.
Παρόντες επίσης ήταν και οι εκπρόσωποι της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Θράκης.
Ο Χαρουτιούν Μαρουτιάν μίλησε με θέμα «Το τραύμα της Γενοκτονίας και οι τρόποι αντιμετώπισής του στην Αρμενία», ενώ το θέμα της ομιλίας της Τεχμινέ Μαρντογιάν ήταν «Ψυχολογικό και πολιτισμικό τραύμα και ο διαγενεακός αντίκτυπος του στις οικογένειες και τις κοινότητες: τραυματικές εμπειρίες αυτοπτών επιζώντων (Σμύρνη 1922)».
Οι υψηλοί προσκεκλημένοι από την Αρμενία είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν από τους εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας της Αλεξανδρούπολης, ενώ επισκέφθηκαν τα ιστορικά μνημεία, την αρμενική εκκλησία και το ιστορικό αρμενικό κοιμητήριο της πόλης.