Με τη διοργάνωση της πρεσβείας της Αρμενίας στην Ελλάδα και κάτω από την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, την Τρίτη 31 Μαϊου 2022, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερη παρουσίαση από την υποδιευθύντρια του Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Γερεβάν, Δρ. Τεχμινέ Μαρντογιάν, η οποία αναφέρθηκε σε δύο συγκλονιστικές ανέκδοτες αφηγήσεις Αρμενίων αυτοπτών μαρτύρων, που έζησαν την τουρκική βαρβαρότητα κατά την περίοδο της καταστροφής της Σμύρνης το 1922.
Η διάλεξη παρουσιάστηκε στην αγγλική γλώσσα και η απόδοσή της ελληνικά έγινε από την κα. Αραξί Απελιάν.
Χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα. Μαρία Αντωνιάδου, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Τιγκράν Μκρτσιάν και ο πρώην υπουργός και βουλευτής κ. Χρήστος Σπίρτζης.
Η Τεχμινέ Μαρντογιάν παρουσίασε τις «Βιογραφικές σημειώσεις» του Ονίκ Γαζεριάν, καθώς επίσης τα γραπτά του Μικαέλ Παρτικιάν με τίτλο «Αιματοβαμμένη Σμύρνη», στις οποίες γίνεται εκτενής αναφορά στην ειρηνική συνύπαρξη του αρμενικού και ελληνικού στοιχείου, αλλά και στο μίσος που καλλιεργήθηκε από τους Τούρκους, τις διώξεις και τις βιαιοπραγίες που ακολούθησαν, και τελικά τον αφανισμό της Σμύρνης.
Ο Μ. Παρτικιάν ήταν πατέρας του διακεκριμένου Βυζαντινολόγου και μέλους των Ακαδημιών Αρμενίας και Ελλάδος, Χρατς Παρτικιάν.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων κ. Κεγάμ Χατσεριάν, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας κ. Τακβόρ Οβακιμιάν, ο Αιδεσιμώτατος της Αρμενικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Βικέν Τσολακιάν, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ, Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄, κ. Κωνσταντίνος Κουρούμπαλος και διπλωμάτες.
Την εκδήλωση συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος και μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, κ. Κρικόρ Τσακιτζιάν.