Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι το Γερεβάν δεν θα είχε αντίρρηση σε περίπτωση που η Ρωσία αποφάσιζε να αποσύρει τη στρατιωτική της βάση από το Γκιουμρί.
Ο Πασινιάν απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει δύο ημέρες νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αποσύρει τη βάση από την αρμενική πόλη Γκιουμρί «ακόμη και αύριο», εφόσον το Γερεβάν έκρινε ότι η παρουσία της δεν ήταν πλέον απαραίτητη.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Γερεβάν την Πέμπτη, ο Πασινιάν ανέφερε ότι το ζήτημα της 102ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης, η οποία εδρεύει στην Αρμενία, δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Μπισκέκ την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου.
«Κατά το διάστημα αυτό δεν έχουμε θέσει ποτέ το ζήτημα της 102ης στρατιωτικής βάσης που σταθμεύει στην Αρμενία. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θεωρούμε την παρουσία της 102ης στρατιωτικής βάσης σε αρμενικό έδαφος απολύτως αναγκαία», δήλωσε ο Πασινιάν.
«Εάν η Ρωσία αποφασίσει να αποσύρει τη στρατιωτική της βάση από τη Δημοκρατία της Αρμενίας, δεν θα έχουμε αντίρρηση», πρόσθεσε. «Εάν, όμως, εκφράσουν την επιθυμία να παραμείνουν, είμαστε επίσης έτοιμοι να το συζητήσουμε».
Ο Πούτιν είχε κάνει τις συγκεκριμένες δηλώσεις απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις συνομιλίες του με τον Πασινιάν. Η αναφορά στη βάση του Γκιουμρί εντάχθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η Ρωσία στο Γερεβάν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ένταξη της Αρμενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πούτιν, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, έχουν υποστηρίξει ότι ενδεχόμενη ένταξη της Αρμενίας στην ΕΕ —ή ακόμη και η έναρξη της σχετικής διαδικασίας— θα ήταν αντίθετη προς τις αρχές και τις δεσμεύσεις που διέπουν την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μέλος της οποίας είναι η Αρμενία.
Ο Πασινιάν έχει απορρίψει τις εκκλήσεις της Μόσχας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την πιθανή ένταξη της χώρας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ψηφοφορία.
Ο Πασινιάν ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα, πιθανότατα για τη διεξαγωγή περαιτέρω συνομιλιών σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Πούτιν στο Μπισκέκ.
ԳԼԽԱՒՈՐ ԷՋ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Το Γερεβάν «δεν θα είχε αντίρρηση» στην αποχώρηση της ρωσικής στρατιωτικής βάσης,...






































