Σήμερα το πρωί, στις 07:10 τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν επίθεση, η οποία συνεχίζεται μέχρι τώρα κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής συνοριακής γραμμής του Αρτσάχ. Το Αζερμπαιτζάν χρησιμοποιεί όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα που διαθέτει καθώς και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Σύμφωνα με υπουργείο άμυνας του Αρτσάχ, οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις απέκρουσαν επιτυχώς τις επιθέσεις του εχθρού και κατέρριψαν 2 ελικόπτερα, 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κατέστρεψαν 3 τανκ, ενώ ο εχθρός έχει υποστεί μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Αρτσάχ, Σαμβέλ Παπαγιάν, στις σφοδρές μάχες που διεξάγονται έχουν χάσει τη ζωή τους 10 αρμένιοι στρατιωτικοί.
Η πρωτεύουσα Στεπανακερτ και πολλές πόλεις και χωρία του Αρτσάχ έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από βόμβες και πυραύλους. Στη περιφέρεια Μαρντουνί μια γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν και δύο ακόμη πολίτες τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς.
Ενώ οι μάχες σε ολόκληρο το μήκος των συνόρων συνεχίζονται ο πρόεδρος του Αρτσάχ, Αραΐκ Χαρουτιουνιάν κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην όποια περιέγραψε την κατάσταση και έκανε μια ομιλία-διάγγελμα όπου μεταξύ άλλων τόνισε:
«Ο λαός του Αρτσάχ θέλει όσο κανείς άλλος την ειρήνη, αλλά είναι έτοιμος για αυτόν τον επιβεβλημένο πόλεμο και θα νικήσει για ακόμη μια φορά.
Κάνω έκκληση για να πρυτανεύσει η λογική, διαφορετικά το καθεστώς του Αλίεφ θα έχει αποκλείστηκα την ευθύνη για τις συνέπειες ενός γενικευμένου πολέμου με αμέτρητες ανθρώπινες απώλειες, τεράστια ανθρωπιστική κρίση και ανυπολόγιστες καταστροφές…
Από αυτό το βήμα θέλω να στείλω μήνυμα σε όλους τους αρμένιους, στο Αρτσάχ στην Αρμενία και στη διασπορά, να συστρατευτούμε για ακόμη μια φορά και να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τα δίκαια του λαού μας…». Ο πρόεδρος ανακοίνωσε γενική επιστράτευση στο Αρτσάχ.
Ο υπουργός άμυνας της Αρμενίας Ταβίτ Ντονογιάν σε δηλώσεις το ανέφερε πως «Οι αρμενικές δυνάμεις έχουν ανταποκριθεί με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ο εχθρός έχει υποστεί βαρύτατες απώλειες. Η απάντηση μας σε αυτή την άνευ προηγουμένου πρόκληση θα είναι σκληρή όσο ποτέ…».
Δέκα χιλιάδες εθελοντές στην Αρμενία δήλωσαν την ετοιμότητα για να μεταφερθούν στο μέτωπο. Ωστόσο, το υπουργείο άμυνας της Αρμενίας, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι, αυτή τη στιγμή, δεν κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή εθελοντών.

 

Η ομιλία του Προέδρου Αραΐκ Χαρουτιουνιάν στο κοινοβούλιο του Αρτσάχ 

 

https://www.facebook.com/ArayikHarutyunian/videos/744012263116291