Αμέσως μετά από την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο Πατριάρχης-Καθολικός του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας έκανε την ακόλουθη δήλωση. «Μέσω του διαδικτύου πληροφορηθήκαμε ότι το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο βυζαντινός ναός, που χτίσθηκε το 537 μ.Χ. αποτελεί την κορυφή της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Με την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί και το 1935 σε μουσείο. Τις προηγούμενες ημέρες, θρησκευτικοί ηγέτες και η διεθνής κοινότητα έκαναν έκκληση προς τη Τουρκία να μην προχωρήσει στην μετατροπή του ναού σε τζαμί, αλλά να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς. Πολλά διεθνή μέσα ζήτησαν την γνώμη μας για αυτό το ζήτημα, αλλά εμείς δεν θελήσαμε να εκφράσουμε άποψη, προβλέποντας το πνεύμα της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου. Θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
Πρώτον, με την πρωτοβουλία του προέδρου της, η Τουρκία συνεχίζει να ποδοπατεί τις πνευματικές και πολιτιστικές αξίες, να αγνοεί τις αρχές της διεθνούς κοινότητας και συνεχίζει να παραχαράσσει την ιστορική πραγματικότητα
Δεύτερον, έχοντας σαν αφετηρία τις σημερινά και τα μελλοντικά εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντας της, καθώς επίσης και τις γεωπολιτικές βλέψεις της, η Τουρκία αγνοεί ακόμα και τις παραινέσεις των παλαιών και νέων συμμάχων της.
Τρίτον, με την απόφαση αυτή, παρά τις όποιες προειδοποιήσεις, η Τουρκία ηθελημένα υπομονεύει την κοινή συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, που βασίζεται στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης.
Τέταρτον, Η Τουρκία, με αυτή την πράξη, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά, πως οι δήθεν κινήσεις της για άνοιγμα προς τη Δύση και τις χριστιανικές κοινότητες είναι ψευδείς.
Πέμπτον, πού ήταν οι πολιτικές και πνευματικές ηγεσίες του δυτικού κόσμου, όταν έπειτα από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, οι εκκλησίες που ανήκαν στον αρμενικό λαό μετατράπηκαν σε στάνες, καφενεία, τζαμιά και έγιναν χώροι δημόσιας χρήσης…;
Πράγματι, η γενοκτονία συνεχίζεται ποικιλοτρόπως από τον ίδιο τον γενοκτόνο, απέναντι στην σιωπή της διεθνούς κοινότητας. Η μισαλλόδοξη πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνεχίζει να διεισδύει παντού, από τον αραβικό κόσμο μέχρι και τις δυτικές χώρες, κάτω από τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας».