Νίκος Λαδιανός

« Ο χρόνος είναι κάτι ασύλληπτο. Δεν έχει οσμή ούτε γεύση, δεν έχει σώμα ούτε ουσία. Κινείται στο Σύμπαν, φέρνει αλλαγές, μεταμορφώνει πρόσωπα και πράγματα. Καταστρώνει σχέδια εν αγνοία μας, ταλανίζει την ύπαρξη μας…. Κι ενώ εμείς θεωρούμε εχθρούς αυτούς που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε, εκείνος -που είναι ο χειρότερος απ’ όλους, αλλά αόρατος- μας κλέβει τη ζωή».

Μια μεστή, τελική διατύπωση που χρησιμοποιεί ο ταλαντούχος συγγραφέας Βασκέν Μπερμπεριάν για να κλείσει το συναρπαστικό βιβλίο του «Κάτω από έναν αδιάφορο ουρανό», το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο κοινό της Θεσσαλονίκης σε μια επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και ο Αρμενικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Χαμασκαϊν» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 102η επέτειο της  Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Μέσα από μια κινηματογραφική αφήγηση, ο Βασκέν Μπερμπεριάν καταγράφει την περιπετειώδη ζωή μιας οικογένειας Αρμένιων προσφύγων από την αρχή ακόμη του διωγμού τους, τη ζωή τους στον προσφυγικό οικισμό της Πάτρας αλλά και την επιστροφή τους στη Σοβιετική Αρμενία, με κεντρικό άξονα της αφήγησης τα δίδυμα παιδιά της οικογένειας, τον Γαβριήλ και τον Μιχαήλ, που από μωρά ακόμη αναγκάζονται να χωρισθούν σε Δύση και Ανατολή, μέχρι η μοίρα να τους ξαναενώσει στις εσχατιές της Σιβηρίας.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, που με γλαφυρό τρόπο εξιστορεί τις δυσκολίες και τις διακυμάνσεις που γνώρισαν οι Αρμένιοι της Διασποράς –και κατ’ επέκταση οι άνθρωποι από διάφορα έθνη που έζησαν μια ανάλογη «οδύσσεια»- στον 20ο Αιώνα. Για το έργο του συγγραφέα μίλησαν ο συγγραφέας Τάσος Αγγελίδης-Γκέντζος, ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Κουντουράς, και  ο δημοσιογράφος συγγραφέας και παλιός απόφοιτος του ξακουστού αρμενικού οικοτροφείου Μουράτ-Ραφαέλ, Αγκόπ Τζελαλιάν.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Λαδιανός.