Για πρώτη φορά, στο νησί της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στον αρμενικό πολιτισμό, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, στον επιβλητικό χώρο του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Αρμενικούς παραδοσιακούς χορούς παρουσίασε η χορευτική ομάδα «Ναϊρί» του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου ΧΑΜΑΣΚΑΪΝ, υπό την έμπειρη καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Εντγκάρ Εγιάν.
Την εξαιρετικά άρτια διοργάνωση είχε αναλάβει το παράρτημα Δωδεκανήσου του ΧΑΜΑΣΚΑΪΝ «Ντικράν Γιεργκάτ», σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος του παραρτήματος Κα Χαρά Κοσεγιάν.
Παρουσία πλήθους ξένων και ελλήνων τουριστών, το συγκρότημα Ναίρί παρουσίασε το εμπνευσμένο πρόγραμμα του, προσφέροντας την ευκαιρία στους παρευρισκομένους, να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον αρχαίο αρμενικό πολιτισμό, τους χορούς και τις μουσικές του αρμενικού λαού. Οι νέοι χορευτές δημιούργησαν μια μαγευτική ατμόσφαιρα χορεύοντας Κοτσαρί, το Κόκκινο Ρόδι, τον Ταβίτ Πεγκ, το Αρτσάχ, το Σαταχί, συναρπάζοντας και γοητεύοντας μικρούς και μεγάλους!
Την βραδία τίμησε με την παρουσία του ο εξαιρετικός τενόρος και συνθέτης Μασίς Αρακελιάν, ερμηνεύοντας αρμενικά τραγούδια. Τον συνόδευσαν η Μαρία Βαρέλη (πιάνο), η Αλβίνα Γκζιριάν (βιολί) και ο Αναστάσης Αντώνης (τσέλο). Οι ξεχωριστοί καλλιτέχνες κατόρθωσαν να συνθέσουν μια μοναδική βραδιά και να προσφέρουν ένα εντυπωσιακό πολιτιστικό γεγονός στο νησί της Ρόδου.