Η Ελένη Θεοχάρους με τον Πρόεδρο της Βουλής του Ναγκόρνο Καραμπάχ Ασότ Γουλιάν

Φρόσω Βιολάρη – www.sigmalive.com

Την σύλληψη της Ελένης Θεοχάρους ζητά το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν με σχετικό αίτημα στην Ιντερπόλ.

Ως αιτιολογία του αιτήματος για σύλληψη, είναι η «παράνομη είσοδος σε εδάφη του Αζερμπαϊτζάν». H δρ.Θεοχάρους βρέθηκε για επίσκεψη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στις 20 του μήνα.
Η ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, μίλησε αποκλειστικά στο SigmaLive λίγα λεπτά μετά το σχετικό αίτημα του Αζερμπαϊτζάν και ανέφερε αρχικά ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο». Τόνισε μάλιστα, ότι «είναι τιμή μου να με έχει στο στόχαστρο ένα δικτατορικό καθεστώς».
Η κ.Θεοχάρους χαρακτήρισε εξάλλου ως γελοία την υπόθεση αυτή και τόνισε ότι το Αρτσάχ είναι ένα φωτεινό παράδειγμα λαού. Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ μάχονται με νύχια και με δόντια για την ελευθερία τους», τόνισε η κ.Θεοχάρους.
Η κ.Θεοχάρους που αποτελεί persona non grata στο Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι «είχα το μερτικό μου στον αγώνα αυτό της ελευθερίας. Δούλεψα ως χειρούργος εκεί και είμαι υπερήφανη γιατί οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν το δικαίωμα σε άλλους λαούς να μάχονται για την ελευθερία τους».
«Δεν με τρομάζουν οι απειλές, από οποιονδήποτε δικτάτορα», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

Τι δηλώνει η Αλληλεγγύη:

«Για άλλη μια φορά το Αζερμπαϊτζάν εκφράζει τις φιλοτουρκικές του θέσεις και τη φιλοτουρκική του πολιτική. Η Ελένη Θεοχάρους θεωρεί παράσημο για την ίδια το γεγονός ότι το κράτος του Αζερμπαϊτζάν ενοχλείται ακόμα και από την παρουσία της στα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ».
Αυτό ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος, και πρόσθεσε: «Η επίσκεψη της Ελένης Θεοχάρους στο Αρτσάχ ως Διεθνής Παρατηρητής στο Δημοψήφισμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, αποτελεί συνέχεια της δράσης και των αγώνων της για την απελευθέρωση του λαού του Καραμπάχ.
Αγώνων, οι οποίοι άρχισαν από την επανάσταση του λαού του Καραμπάχ, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990».
«Η ίδια βρίσκεται στη λεγόμενη μαύρη λίστα του κράτους του Αζερμπαϊτζάν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
«Οι όποιες ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν δεν εμπόδισαν την δράση της υπέρ του λαού του Καραμπάχ, και ούτε θα την εμποδίσουν στο μέλλον» τόνισε καταληκτικά ο κύριος Σελινόπουλος.

Η «μαύρη λίστα» του Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί την είσοδο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω της Αρμενίας παραβίαση των νόμων του σχετικά με την έκδοση VISA. Έτσι, οι πολίτες άλλων χωρών που επισκέπτονται το Ναγκόρνο Καραμπάχ καταγράφονται σε μια «μαύρη λίστα» και αποκτούν την ταμπέλα persona non grata από το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.
Η λίστα αυτή συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 450 πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, αναλυτές και καλλιτέχνες από 41 χώρες εκ των οποίων 2 Έλληνες και 3 ελληνικής καταγωγής.