Από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές, μόλις οι 12 υπέγραψαν τη δήλωση με τα αιτήματα προς την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29

0
14

Ποιοί δεν υπέγραψαν;

Eνόψει της COP29, η οποία θα διεξαχθεί στο Αζερμπαϊτζάν στις 11 Νοεμβρίου, 52 ευρωβουλευτές υπέγραψαν δήλωση που περιλαμβάνει τρία βασικά αιτήματα προς την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και την εκτελεστική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτούς, οι 12 είναι Έλληνες και 4 Κύπριοι.
Οι υπογράφοντες Έλληνες είναι οι εξής: Νίκος Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης, Σάκης Αρναούτογλου (ΠΑΣΟΚ), Κώστας Αρβανίτης, Νίκος Φαραντούρης, Νίκος Παππάς, Έλενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ), Ευάγγελος Μεϊμαράκης (ΝΔ), Φράγκος Εμμανουήλ, Γαλάτω Αλεξανδράκη (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), Νίκος Αναδιώτης (ΝΙΚΗ), Μαρία Ζαχαρία (ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ).
Από την Κύπρο, οι υπογραφές έρχονται από τους Λουκά Φουρλά, Κώστα Μαυρίδη, Γεάδη Γεάδη και Μιχάλη Χατζηπαντέλα.
Η δήλωση καλεί την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να συμμορφωθεί με τα σχετικά ψηφίσματα και εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία εγκρίθηκαν μετά τον Μάιο του 2021, και περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:
1. Την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των Αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου, ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται παράνομα στο Μπακού, συμπεριλαμβανομένων της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).
2. Τη διασφάλιση της προστασίας της αρμενικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), συμπεριλαμβανομένων των χατσκάρ (σταυρόπετρων) των μοναστηριών, αποτρέποντας την προσπάθεια αναθεωρητισμού και διαστρέβλωσης της ιστορίας από τις Αζερικές αρχές.
3. Την παύση των απειλών και επιθέσεων κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας και την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από τα κατεχόμενα εδάφη της Αρμενίας.
Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στους 12 Έλληνες και 4 Κύπριους ευρωβουλευτές που υποστήριξαν τη δήλωση και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών.
Αντιθέτως, η στάση ορισμένων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Αυτιάς, Δημήτρης Τσιόδρας, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελεονώρα Μελέτη, οι οποίοι δεν υπέγραψαν και δεν στήριξαν τη δήλωση, προκαλεί έκπληξη και δυσαρέσκεια.
Αυτή η αδιαφορία απέναντι στα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άμεση απελευθέρωση των Αρμενίων αιχμαλώτων δείχνει μια ανεπάρκεια αντανακλαστικών σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες, οι οποίες πρέπει να είναι προτεραιότητα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.