Την Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 20:00, συνεκλήθη εκτάκτως στην αίθουσα «Αβετικιάν» του Νέου Κόσμου, η Γενική Συνέλευση της αρμενικής κοινότητας της Ελλάδος με μοναδικό θέμα ημερησίας διάταξης την εκλογή νέου Μητροπολίτη.
Ο προσωρινός τοποτηρητής της Μητροπόλεως Πρωτ. Μπαρέτ Χατσεριάν άνοιξε την συνεδρίαση με την Κυριακή προσευχή, κατόπιν δε ο πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Αρά Μαγκογιάν εξήγησε τον λόγο σύγκλησης της έκτακτης αυτής συνεδρίασης.
Στη συνέχεια αναγνώσθηκε επιστολή της Αυτού Αγιότητας του Καθολικού του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ.κ. Αράμ Α’ με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2024, με την οποία παρουσίαζε τον προβλεπόμενο από το καταστατικό κατάλογο τριών υποψηφίων, ευχόμενος καλή επιτυχία στο έργο της Γενικής Συνέλευσης.
Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία βάσει του οποίου, με απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, νέος Μητροπολίτης της Αρμενικής Μητροπόλεως της Ελλάδος εξελέγη ο μέχρι τούδε αναπληρωτής Μητροπολίτης της αρμενικής κοινότητας των Ανατολικών ΗΠΑ, Πανοσιολογιότατος Ύπατος Αρχιμανδρίτης κ. Σαχάκ Γιεμισιάν.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα του υπεύθυνη θέση.
Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτη.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ ΣΑΧΑΚ ΓΙΕΜΙΣΙΑΝ
(SAHAG YEMISHIAN)

Γεννήθηκε το 1983 στην Αρμενία. Ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο γυμνάσιο της πόλης Λουσαράτ. Το 1997 έγινε δεκτός στην Ιερατική Σχολή του Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας στο προάστιο Μπικφάγια της Βηρυτού.
Μετά τη ολοκλήρωση του πενταετούς κύκλου φοίτησης στην εν λόγω σχολή, χειροτονήθηκε στις 5 Μαΐου 2002 υποδιάκονος από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βαρτάν Ντεμιρτζιάν. Στη συνέχεια, στο τέλος της δεύτερης περιόδου της Σχολής, τον Μάιο του 2004, χειροτονήθηκε διάκονος δια χειρός του Αρχιεπισκόπου κ. Κεγάμ Χατσεριάν.
Στις 14 Μαΐου 2006, μετά το πέρας του τετραετούς κύκλου της Ιερατικής Σχολής, χειροτονήθηκε ιερομόναχος από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Βαρουζάν Χερκελιάν. Τον Δεκέμβριο του 2010, μετά την υπεράσπιση της διδακτορικής του διατριβής έλαβε τον βαθμό του Αρχιμανδρίτη δια χειρός του Αρχιεπισκόπου κ. Κομιτάς Οχανιάν. Τέλος στις 29 Μαΐου 2016, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έλαβε τον βαθμό του Ύπατου Αρχιμανδρίτη δια χειρός του Αρχιεπισκόπου κ. Oσακάν Τσολογιάν.
Το 2006-2010 ανέλαβε διάφορα καθήκοντα εντός της Ιεράς Μονής του Πατριαρχείου, όπως υποδιευθυντής και κατόπιν διευθυντής των Αρχείων, επόπτης του Γραφείου Νεότητας και σύμβουλος της Φοιτητικής Ένωσης της Εκκλησιαστικής Σχολής. Έχει διδάξει στην Ιερατική Σχολή υποψηφίων ιερομόναχων, καθώς και στη σχολή πρεσβυτέρων του Πατριαρχείου.
Το 2009 παρακολούθησε μαθήματα αγγλικής γλώσσας στο American Language Center στο Λίβανο.
Το 2010 διορίστηκε εφημέριος της Αρμενικής κοινότητας Θεσσαλονίκης. Το 2011 παρακολούθησε μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το 2013 αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου διορίστηκε εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος στο Ουόρστερ. Το 2018 έλαβε Μάστερ Θεολογίας και Ποιμαντικής (M.A.T.M.) από το Boston College. Από το 2021 συνεχίζει τις ανώτατες σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Fordham, παρακολουθώντας το Διδακτορικό πρόγραμμα Διοίκησης και Ηγεσίας (Ph.D. in Administration and Leadership).
Το 2019 διορίστηκε εφημέριος του Ιερού Ναού των Αγίων Βαρτανάντς στο Νιου Τζέρσεϊ. Τον ίδιο χρόνο διορίστηκε επίσης Αναπληρωτής Μητροπολίτης της αρμενικής κοινότητας των Ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.