Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή και το περιοδικό «Αρμενικά», τη Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022, σε κινηματογράφο της Αθήνας, διοργάνωσαν από κοινού τη προβολή της ταινίας «Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» του Θωμά Σίδερη, μία κινηματογραφική καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Καταγράφοντας το πλέγμα των συγκρούσεων τα τελευταία 35 χρόνια, το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στον πρόσφατο 44ήμερο πόλεμο, όπου μετά τη συμφωνία ειρήνης το φθινόπωρο του 2020, τα σύνορα οριοθετούνται εκ νέου και οι Αρμένιοι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγκάζονται να εγκαταλείψουν σπίτια, περιουσίες, χωράφια και τους νεκρούς τους.
Το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη καταγράφει την παράνοια ενός πολέμου που εδώ και τέσσερις δεκαετίες έχει κοστίσει πολύ ακριβά.
Είναι ανυπολόγιστος ο αριθμός των νεκρών, αλλά και το ψυχικό κόστος του ξεριζωμού. Ειδικά οι μονίμως κυνηγημένοι Αρμένιοι, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι κάτοικοι από την αρχαιότητα (τον 5ο αιώνα π.Χ, το σημερινό Ναγκόρνο Καραμπάχ ανήκε στο Βασίλειο της Αρμενίας), θεωρούν την υπεράσπιση της περιοχής τους θέμα εθνικής τιμής.
Μετά τη προβολή ακολούθησε συζήτηση με την συμμετοχή του πρέσβη της Αρμενίας, κ. Τιγκράν Μκρτσιάν, του εκπροσώπου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αρτό Σεμμάς, του εκπρόσωπου του περιοδικού «Αρμενικά» Χρήστου Ρανταβέλλα και του δημιουργού του ντοκιμαντέρ Θωμά Σίδερη.
Οι ομιλητές εξήραν την παραγωγή του Θωμά Σίδερη και αναφέρθηκαν στην ιστορικότητα του Αρτσάχ, που από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα το αρμενικό στοιχείο δημιούργησε ένα λαμπρό πολιτισμό, ενώ καταδίκασαν τις τουρκοαζερικές επιθέσεις και την παράνομη κατοχή των εδαφών, τον ξεριζωμό των κατοίκων, τον αφανισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αρμενίων, αλλά και την αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας στο δίκαιο ζήτημα της αυτοδιάθεσης των Αρμενίων του Αρτσάχ.