Τα αρμενικά κάλαντα των Χριστουγέννων, ένα έθιμο που δεν πρέπει να εκλείψει

0
304

Η αρμενική παροικία της Ελλάδας ίσως είναι από τις λίγες, αν όχι η μοναδική, που διατηρεί το έθιμο των αρμενικών καλάντων στις 5 Ιανουαρίου, την παραμονή των αρμενικών Χριστουγέννων. Ένα έθιμο, το οποίο πηγαίνει βαθιά πίσω στις προηγούμενες δεκαετίες, όταν ακόμα υπήρχαν τα προσφυγικά παραπήγματα που έσφυζαν από ζωή. Την παραμονή των Χριστουγέννων, ομάδες νέων επισκέπτονται τα σπίτια των συμπατριωτών μας και ψέλνουν τον παραδοσιακό ύμνο «Χορούρτ Μετζ». Κάθε σπίτι υποδέχεται με θέρμη τις ομάδες, με κεράσματα και ευχές, καθιστώντας το έθιμο αυτό σαν ένα από τα πιο παραδοσιακά που διατηρούνται στους κόλπους της παροικίας.
Μάλιστα, τα παλαιότερα χρόνια στις προσφυγικές συνοικίες, ήταν τόσα πολλά τα σπίτια των Αρμενίων, που ήταν αδύνατο να τα επισκεφθούν ένα προς ένα.΄Ετσι, οι νέοι στέκονταν και τραγουδούσαν στην αρχή κάθε γειτονιάς, ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους για να ακούσει τα κάλαντα, κατόπιν ακολουθούσαν τα κεράσματα και έριχναν τον οβολό τους στους κουμπαράδες. Ήταν τόσο όμορφο το έθιμο, που ακόμα και οι Έλληνες κάτοικοι της γειτονιάς περίμεναν με ανυπομονησία να ακούσουν τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες και να συμμετάσχουν με τη σειρά τους στο παραδοσιακό έθιμο.
Πολλά έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η μετεγκατάσταση πολλών Αρμενίων σε διάφορες περιοχές, μακριά από τους παραδοσιακούς θύλακες, η αφομοίωση και η λήθη, ολοένα και περισσότερο δυσκολεύουν την επίσκεψη στα σπίτια και τη διαιώνιση αυτού του ιδιαίτερου εθίμου. Σε πείσμα των καιρών, οι νέοι της αρμενικής παροικίας συνεχίζουν την παράδοση, σκορπώντας χαρά και ζεστασιά στα σπίτια.
Απόψε, ας ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες και τις καρδιές μας, και ας αφήσουμε το μελωδικό και χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων να δώσει πνοή στις εστίες μας.