Με τη διοργάνωση του περιοδικού «Αρμενικά», την Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου, στο γήπεδο της λέσχης «Αζανταμάρντ» στον Καρέα, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη από τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Μάζη σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας και της Τουρκίας στον πρόσφατο πόλεμο στο Αρτσάχ.
Η αθρόα προσέλευση του κόσμου κατέδειξε το ενδιαφέρον του κοινού για το θέμα και για την ανάλυση του διακεκριμένου επιστήμονα, που έχει εκτενώς ασχοληθεί με τις εξελίξεις στον Καύκασο και την ευρύτερη περιοχή. Ο Ιωάννης Μάζης είναι επίσης συγγραφέας της μελέτης «Το ρωσικό σαχ ματ στον Καύκασο» που εκδόθηκε με αφορμή τον πόλεμο των 44ημερων μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραπάχ. Εκ μέρους του περιοδικού «Αρμενικά» μίλησε ο Οβαννές Γαζαριάν, ο οποίος ευχαρίστησε τον καθηγητή Μάζη για την αποδοχή της πρόσκλησης να παρουσιάσει αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε ο διεθνολόγος Γιώργος Μενεσιάν, που παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή και το ακαδημαϊκό έργο του.
Στο εισαγωγικό τμήμα της ομιλίας του, ο καθηγητής Μάζης αναφέρθηκε σε διάφορες αποφάσεις διεθνών οργανισμών που ψηφίσθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά από τον πρώτο πολέμου στο Αρτσάχ, εξηγώντας γιατί έως σήμερα η Αρμενία δεν έχει αναγνωρίσει το Αρτσάχ ως ανεξάρτητο κράτος και ανέλυσε τη στάση της Ρωσίας και την προσπάθεια της να συγκρατήσει την τουρκική επιρροή στον Καύκασο.
Ο ομιλητής παρουσίασε την στάση των κυβερνήσεων της Αρμενίας διαχρονικά και αναφέρθηκε στους συσχετισμούς δυνάμεων που επηρέασαν τις εξελίξεις.
Αναφέρθηκε λεπτομερώς στη ρωσική δυσφορία προς την κυβέρνηση του Νιγκόλ Πασινιάν, αλλά και στην στρατηγική επιλογή της Ρωσίας, η οποία εκμεταλλευόμενη τον πρόσφατο πόλεμο απέκτησε στρατιωτική παρουσία και ισχύ στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, παράλληλα κατάφερε να αφήσει έξω από τα κέντρα αποφάσεων την Τουρκία. Ο διακεκριμένος ομιλητής παρουσίασε τις επιπτώσεις της ανακωχής της 9ης Νοεμβρίου 2020 στον πρόσφατο πόλεμο στο Αρτσάχ, καθώς και για το περιεχόμενο των σημείων της συμφωνίας αυτής, τη διεθνή ερμηνεία τους και τα ανταλλάγματα που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στο τέλος της ομιλίας, οι παρευρισκόμενοι έκαναν παρεμβάσεις με ερωτήσεις και απόψεις, στις οποίες ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης απάντησε δίνοντας πειστικές και σαφής απαντήσεις. Η αθρόα παρουσία του κοινού, η εξαιρετική ομιλία και παρουσίαση του διακεκριμένου καθηγητή, καθώς και το ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε με την ανταλλαγή απόψεων συνέβαλαν στην επιτυχία της θεματικής βραδιάς.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη στην διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=GlSWKw0g4go&t=371s