Την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019, στις 19:00, η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης της ΦΕΞ παρουσιάζουν το Αρχείο της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης, σε εκδήλωση με τίτλο Αρχείο Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης (1922-2019): Ανάδειξη και συμβολή του στην ιστορία της Θράκης.
H παρουσίαση του Αρχείου της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης είναι μέσα στο πλαίσιο εκδηλώσεων των 100 ετών από την απελευθέρωση της Ξάνθης (1919-2019). H παρουσίαση αποτελεί μιαν αφήγηση της ιστορίας της των τελευταίων 100 ετών, μέσα από το Αρχείο μιας εθνότητάς της, αφού τα έγγραφα του Αρμενικού Αρχείου αφορούν στην ευρύτερη τοπική και γενική ιστορία και όχι μόνο σε αυτήν της Αρμενικής Κοινότητας, είναι δε τα μόνα τα οποία διασώθηκαν από τη γνωστή πρακτική που ακολούθησαν οι αποχωρούντες το 1944 Βούλγαροι.
Το παρουσιαζόμενο έργο σκόπευε στην οργάνωση, διαχείριση και αξιοποίηση των πολιτιστικών και ιστορικών τεκμηρίων (καταγραφή, ταξινόμηση, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση, έρευνα, ανάδειξη, προβολή) και εντάχθηκε στις εργασίες του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης κατά την περίοδο 15.5.2018 – 14.5.2019, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με την επιστημονική διεύθυνση και εποπτεία (τεκμηρίωση και ερευνητική μελέτη) της δρος Λαογραφίας Γαρυφαλλιάς Θεοδωρίδου.
Το Αρχείο της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης θα παρουσιάσει η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 17, Ξάνθη, με ελεύθερη είσοδο.

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ