Έφυγε στα 107 η επιζήσασα της Γενοκτονίας

Έφυγε στα 107 η επιζήσασα της Γενοκτονίας Κναρ Μποχτζελιάν-Γεμενιντζιάν

0
2116

www.pontos-news.gr

Η Κναρ Μποχτζελιάν- Γεμενιντζιάν έφυγε σε ηλικία 107 ετών.
Η είδηση για την απώλεια της επιζήσασας της Γενοκτονίας των Αρμενίων προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση. Ήταν μια γυναίκα-σύμβολο για τα μαρτύρια του αρμενικού λαού και την τραγωδία που βίωσε από τις διώξεις και τις σφαγές των Νεότουρκων.
Η ιστορία της, όπως την περιγράφει το περιοδικό Αρμενικά, είναι πραγματικά συγκλονιστική. Γεννήθηκε το 1909 στην Καισάρεια. Όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις, η οικογένειά της βρήκε καταφύγιο σε έναν αχυρώνα για μερικούς μήνες.
Στη συνέχεια η οικογένειά της απελάθηκε, αλλά ευτυχώς δεν πήγαν πολύ μακριά από το σπίτι τους, κι αυτό επειδή ο πατέρας της ήταν στρατιώτης του τουρκικού στρατού. Μετά από ένα κυβερνητικό διάταγμα, η οικογένεια Μποχτζελιάν αναγκάστηκε να αλλάξει ονόματα (για ένα μικρό διάστημα) και να τουρκοποιηθεί προκειμένου να επιβιώσει.
Το 1928, ταξίδεψαν στην Άγκυρα και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμειναν για 11 μήνες. Μετά, η 19χρονη τότε Κναρ, μαζί με την οικογένεια της, ταξίδεψε με πλοίο μέσω Ελλάδας, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Παντρεύτηκε και έζησε στην Αίγυπτο για πάνω από 40 χρόνια.
Το 1971 εγκαταστάθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά οπού ζούσε έως και σήμερα.
Η Κναρ ισχυρίζεται ότι ο μόνος λόγος που επέζησαν της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι επειδή πήραν τουρκική ταυτότητα κι αυτό χάρη στην επιμονή της γιαγιάς της, που (σίγουρα απρόθυμα) ενθάρρυνε την οικογένειά της να πάρουν τουρκικά ονόματα.
Μία από τις αναμνήσεις της είναι η μητέρα της να δένει ένα μαντίλι στο κεφάλι του αδελφού της, έτσι ώστε οι Τούρκοι να τον περάσουν για κορίτσι, δεδομένου ότι όλοι οι Αρμένιοι άνδρες είχαν συλληφθεί και δολοφονηθεί. Επέζησε της Γενοκτονίας κόντρα σε όλες τις πιθανότητες.