Ένα χρόνο μετά το πόλεμο που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Καραπάχ και την έκβαση που είχαν οι σκληρές μάχες, η Αρμενία τίμησε την 30η επέτειο της ανεξαρτησίας της, σε ένα κλίμα διαφορετικό από ότι τις προηγούμενες επετείους.
Το κλίμα ήταν βαρύ στο Γερεβάν, αφού ο πόλεμος στέρησε χιλιάδες οικογένειες από τα νέα παιδιά που θυσίασαν τη ζωή τους ενάντια στην τουρκοαζερική επιθετικότητα, με τον πολιτικό κόσμο να επισκέπτεται το στρατιωτικό κοιμητήριο του Γεραπλούρ, ενώ και το διάγγελμα του προέδρου της χώρας Αρμέν Σαρκσιάν καταδείκνυε τις πληγές που έχει υποστεί η Αρμενία, προβάλλοντας την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας και της διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας. Τόνισε δε την αναγκαιότητα της επανεκκίνησης του κράτους και της αντίληψης της κρατικής οντότητας, ώστε να αποφευχθούν κάθε είδους επιβουλές.
Επίσης, ο πολιτικός κόσμος και η θρησκευτική ηγεσία αναφέρθηκαν στην σημαντική επέτειο της ανεξαρτησίας.
Την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, αντί της κεντρικής στρατιωτικής παρέλασης, τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας παρέλασαν σε κεντρικούς δρόμους του Γερεβάν, ενθουσιάζοντας τα πλήθη που παρακολούθησαν τις πομπές. Μερικές ημέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Νιγκόλ Πασινιάν είχε δηλώσει πως οι φετινοί εορτασμοί θα ήταν «πολύχρωμοι», γεγονός που ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης και ανάμεσα στους γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους στο πρόσφατο πόλεμο. Κατηγόρησαν τη κυβέρνηση, πως σε μια περίοδο πένθους, για τον λαό, σχεδιάζει φαντασμαγορικές επιδείξεις, ενώ οι νεκροί είναι χιλιάδες και το Αζερμπαϊτζάν επιμένει να κρατά όμηρους εκατοντάδες Αρμένιους στρατιώτες. Ο Πασινιάν αναγκάσθηκε να ανασκευάσει, δηλώνοντας πως οι εκδηλώσεις θα είχαν ως άξονα τη μνήμη των νεκρών μας. Εντούτις, η μουσικοχορευτική βραδιά που έγινε στη κεντρική πλατεία του Γερεβάν, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και του διπλωματικού σώματος, περιείχε πολύ χρώμα και εντυπωσιακές φιγούρες στον αέρα με drones.
Ξένοι ηγέτες με επιστολές τους συνεχάρησαν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανάρτησε συγχαρητήριο κείμενο στην αρμενική γλώσσα. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που συνεχάρησαν την ανεξαρτησία της Αρμενίας ήταν η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας και ο πάπας Φραγκίσκος.