«­Փա­րաս­քի­նիօ» կայ­քէ­ջը հրա­տա­րա­կած է ­Յու­նաս­տա­նի մէջ Ատր­պէյ­ճա­նի դես­պան Ա­նար ­Հու­սէյ­նո­վի մէկ յօ­դո­ւա­ծը, նիւթ ու­նե­նա­լով «Ատր­պէյ­ճան կը պա­տո­ւէ ­Խո­ջա­լո­ւի կո­տո­րած­նե­րու 31-րդ ­տա­րե­լի­ցը»։ Ինչ­պէս կը պա­տա­հի բո­լոր պա­րա­գա­նե­րուն, ատր­պէյ­ճան­ցի դես­պա­նի յօ­դո­ւա­ծը հա­կա­հայ յե­րիւ­րա­ծոյ գրու­թիւն մըն է, կեղ­ծիք­նե­րու շա­րան մը, որ կը փոր­ձէ ազ­դել յու­նա­կան հան­րա­յին կար­ծի­քին վրայ եւ հայ ժո­ղո­վուր­դը ներ­կա­յաց­նել որ­պէս ցե­ղաս­պան։
Հ.Յ.Դ. ­Յու­նաս­տա­նի ­Հայ դա­տի յանձ­նա­խում­բը ան­մի­ջա­կան պա­տաս­խա­նով մը կը հեր­քէ ա­զե­րիին շին­ծու ամ­բաս­տա­նու­թիւն­նե­րը հայ ժո­ղո­վուր­դին դէմ եւ կը խօ­սի յոյն հա­սա­րա­կու­թիւ­նը շփոթ­ի մէջ մատ­նե­լու ատր­պէյ­ճա­նա­կան փոր­ձին մա­սին։
­Յանձ­նա­խում­բի նա­մա­կին մէջ ման­րա­մասն կը ներ­կա­յա­ցո­ւին ­Սում­կա­յի­թի ջար­դե­րու ի­րա­կան պա­տա­հած­նե­րը ան­զէն հայ ժո­ղո­վուր­դին դէմ, ինչ­պէս նաեւ ­Խո­ջա­լո­ւի փաս­տագ­րո­ւած ե­ղե­լու­թիւն­նե­րը, ո­րոնք եւս հաս­տա­տո­ւած են ա­զե­րի քա­ղա­քա­կան այ­րե­րու, ա­նոնց կար­գին՝ Ատր­պէյ­ճա­նի նախ­կին նա­խա­գահ ­Մու­թա­լի­պո­վի կող­մէ։
­Հայ դա­տի յանձ­նա­խում­բը կը խօ­սի Ար­ցա­խի վեր­ջին շրջա­փակ­ման մա­սին Ատրպ­էյ­ճա­նի կող­մէ, ո­րուն են­թա­կայ դար­ձած են երկ­րի 120.000 բնա­կիչ­նե­րը, պատ­ճա­ռե­լով մար­դա­սի­րա­կան մեծ ա­ղէտ, ինչ­պէս նաեւ յա­տուկ նշում կ­՚ըլ­լայ ­Լա ­Հէ­յի մի­ջազ­գա­յին դա­տա­րա­նի ո­րո­շու­մին շուրջ, որ կը ստի­պէ Ատր­պէյ­ճա­նը ան­յա­պաղ բա­նալ ­Բեր­ձո­րի մի­ջացն­քը։
­Նա­մա­կը կոչ կ­՚ուղ­ղէ կայ­քէ­ջին հե­տե­ւիլ Ար­ցա­խի շրջա­փակ­ման ու ե­ղե­ղու­թիւն­նե­րու առն­չու­թեամբ լրա­հո­սին եւ իր ըն­թեր­ցող­նե­րը տե­ղե­կաց­նել ար­ժա­նա­հա­ւատ աղ­բիւր­նե­րու մի­ջո­ցով։
Ս­տո­րեւ, ­Հայ դա­տի յանձ­նա­խում­բի ամ­բող­ջա­կան նա­մա­կը։

Αθήνα, 24η Φεβρουαρίου 2023

Επιστολή στο www.paraskhnio.gr

Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του Πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, σχετικά με το αφήγημα του Αζερμπαϊτζάν, περί δήθεν «σφαγής Αζέρων αμάχων από τους Αρμένιους», στην πόλη Χοτζαλού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον Φεβρουάριο του 1992, θεωρούμε αναγκαία την παράθεση ορισμένων στοιχείων, με αποκλειστικό σκοπό την ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης και την αποκατάσταση της αλήθειας.
Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που επιχειρείται προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού κοινού, από την Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν. Λυπούμαστε όμως που βλέπουμε την παραπληροφόρηση αυτή να φιλοξενείται από το ειδησεογραφικό σας μέσο, που δεν μας έχει συνηθίσει σε δημοσιεύσεις μη έγκυρες και εμπεριστατωμένες.
Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, επιδίδεται σε μια διαρκώς εντεινόμενη τακτική δυσφήμησης των Αρμενίων και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, με την διάδοση χαλκευμένων και ψευδών στοιχείων. Η περίπτωση της τραγωδίας του Χοτζαλού είναι χαρακτηριστική. Διαστρεβλώνονται και παραποιούνται τα πραγματικά γεγονότα για να μετατραπούν οι θύτες σε θύματα! Το Αζερμπαϊτζάν ήταν αυτό που σχεδίασε και εκτέλεσε τις οργανωμένες σφαγές των Αρμενίων στο Σουμγκάιτ, το Γκιροβαμπάτ και το Μπακού, καθώς και τις μαζικές εκτοπίσεις των Αρμενικών πληθυσμών, ως «απάντηση» στο καθ’ όλα νόμιμο δικαίωμα των κατοίκων του Καραμπάχ για αυτοδιάθεση.
Ο λαός του Καραμπάχ, σε όλη τη διάρκεια της 70άχρονης αζερικής κυριαρχίας, υπέστη κάθε μορφή καταπίεσης και δεν έπαψε ποτέ να επιδιώκει τη διοικητική απεξάρτησή του από το Αζερμπαϊτζάν και την επανένωσή του με την Αρμενία.
Τον Φεβρουάριο του 1988, ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του, με μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις και με ομόφωνο ψήφισμα της τοπικής βουλής, διεκδίκησε το δικαίωμά του για αυτοδιάθεση. Εντός ελαχίστων ημερών, ήρθε η απάντηση των Αζερικών αρχών, κατά τα πρότυπα των Τούρκων αδελφών τους… Άγρια επίθεση και σφαγές των Αρμενίων κατοίκων επί τρεις συνεχείς ημέρες στο Σουμγκάιτ, μόλις 20 χλμ από την πρωτεύουσα Μπακού… Οι σφαγές των Αρμενίων στο Σουμγκάιτ ήταν το πρώτο δείγμα εθνοτικής βίας στη σύγχρονη ιστορία της ΕΣΣΔ και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το ξέσπασμα του πολέμου στο Καραμπάχ αλλά και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Λίγους μήνες αργότερα ακολούθησαν νέες μαζικές σφαγές αμάχων, βιαιότητες και εκτοπίσεις Αρμενίων στο Κιροβαμπάτ, το Μπακού και άλλες πόλεις.
Με βαρύ τίμημα αίματος οι Αρμένιοι του Καραμπάχ κατόρθωσαν σταδιακά να απωθήσουν τους αντιπάλους και να απελευθερώσουν χωριά και κωμοπόλεις. Καθοριστική ήταν η ασφάλεια του Στεπαναγκέρτ, της πρωτεύουσας του Καραμπάχ, το οποίο οι Αζέροι βομβάρδιζαν ανηλεώς, με βαριά πυροβόλα και ρουκέτες, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το χωριό Χοτζαλί, μετατρέποντάς το αυτομάτως σε στρατιωτικό στόχο. Το Χοτζαλί έπρεπε να καταληφθεί και για τον πρόσθετο λόγο ότι ανέκοπτε την πρόσβαση στο μοναδικό αεροδρόμιο – σύνδεση του Καραμπάχ με τον έξω κόσμο για λήψη ανθρωπιστικής βοήθειας. Μεριμνώντας για την ασφαλή διαφυγή του άμαχου πληθυσμού, τον οποίο χρησιμοποιούσε ως ασπίδα ο αζερικός στρατός, στις αρχές Ιανουαρίου του 1992, οι αρχές του Καραμπάχ ενημέρωσαν την αζερική πλευρά για τις επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Καθώς εξελίσσονταν οι εχθροπραξίες στο Χοτζαλί, μια μεγάλη ομάδα από αμάχους αλλά και ένοπλους Αζέρους, κάνοντας χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου, κινήθηκε προς το ελεγχόμενο από τους Αζέρους Ακντάμ. Κατά περίεργο τρόπο ωστόσο, και ενώ βρίσκονταν σε περιοχή απόλυτα ελεγχόμενη από τους Αζέρους, δέχθηκαν πυρά από την αζερική πλευρά, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να χάσουν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με μαρτυρίες τρίτων αλλά και Αζέρων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του τότε Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Αγιάζ Μουταλίμποφ, το συμβάν αποδίδεται στις δυνάμεις που τον αντιπολιτεύονταν. Στο πλαίσιο της εσωτερικής διαμάχης εξουσίας, επεδίωξαν να επιρρίψουν την ευθύνη για ότι συνέβη στον ίδιον, πράγμα που οδήγησε στην ανατροπή του.
Αργότερα δρομολογήθηκε ενορχηστρωμένη προσπάθεια να επιρριφθεί η ευθύνη του θανάτου των αμάχων στην αρμενική πλευρά. Μάλιστα με την πάροδο των ετών, η προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας και δυσφήμισης των Αρμενίων από τους Αζέρους, εμπλουτίζεται με «φωτογραφικό υλικό», όπως φωτογραφίες θυμάτων από το καταστροφικό σεισμό του ’83 στην Τουρκία, θυμάτων της Χαμάς στην Παλαιστίνη, του πολέμου στο Κόσσοβο, ή των πογκρόμ στα Βαλκάνια…
Δεν απορούμε καθόλου με τη νέα προσπάθεια του Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, που στοχεύει να επισκιάσει τις τωρινές βαρβαρότητες του καθεστώτος της χώρας του απέναντι στον Αρμενικό λαό του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), με την 70ήμερο αποκλεισμό της μοναδικής διόδου που ενώνει το Αρτσάχ με την Αρμενία και την ομηρία 120.000 κατοίκων, σε απάνθρωπες συνθήκες. Είναι σύνηθες να βλέπουμε το Αζερμπαϊτζάν να προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή και να αποφύγει την ευθύνη για τις βάρβαρες πράξεις του. Άλλωστε, μόλις δυο μέρες πριν, για το θέμα αποφάσισε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καλώντας την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει τον αποκλεισμό στο Αρτσάχ και να κάνει τα πάντα ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κυκλοφορία πολιτών και αγαθών στο διάδρομο του Λατσίν με την Αρμενία.
Σας καλούμε να παρακολουθήσετε στενά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του αποκλεισμού των Αρμενίων, ώστε να συνεχίσετε να ενημερώνετε τους αναγνώστες σας με έγκυρη ειδησεογραφία.

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑΣ