Եւ­րո­պա­կան ­Միու­թեան հետ ­Հա­յաս­տա­նի գոր­ծակ­ցու­թեան ծի­րէն ներս, «Եւ­րո­պա­կան զու­գոր­դու­թեան ծրա­գիր»ի յատ­կա­ցո­ւած աղ­բիւր­նե­րէն, ­Յու­նաս­տա­նի խորհրդա­րա­նը ա­պա­հո­վեց մէկ մի­լիոն եւ­րո­յի նիւ­թա­կան օ­ժան­դա­կու­թիւն, որ պի­տի ծա­ռա­յէ եր­կու եր­կիր­նե­րու խորհր­դա­րան­նե­րու մի­ջեւ յա­տուկ ծրա­գիր­նե­րու ի­րա­գործ­ման՝ եր­կու տա­րո­ւան ժամ­կէ­տով։ Ս­տո­րեւ, ներ­կա­յա­ցո­ւած յայ­տա­րա­րու­թեան մէջ կը նշո­ւի, թէ ­Հա­յաս­տա­նը «Ա­րե­ւե­լեան գոր­ծըն­կե­րու­թեան» կա­րե­ւոր մաս­նա­կից­նե­րէն է եւ ­Յու­նաս­տա­նի հետ կը բաժ­նէ հա­սա­րա­կաց պատ­մա­կան, մշա­կու­թա­յին, կրթա­կան եւ տնտե­սա­կան կա­պեր ու ա­ւան­դու­թիւն­ներ, իսկ ներ­կայ ծրա­գի­րը կը զօ­րաց­նէ եր­կու եր­կիր­նե­րու մի­ջեւ առ­կայ սերտ կա­պերն ու գոր­ծակ­ցու­թիւ­նը։

Η Βουλή των Ελλήνων επικεφαλής
ευρωπαϊκού προγράμματος διδυμοποίησης
με το Κοινοβούλιο της Αρμενίας

H Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διδυμοποίησης (Twinning) με την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας, και μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας εξασφάλισε την έγκριση (16.7.2020) του έργου «Strengthening the capacity of the National Assembly of Armenia to further support CEPA oversight and implementation».
Στο εν λόγω έργο, η Βουλή των Ελλήνων ηγείται ως επικεφαλής του έργου, έχοντας ως εταίρο το Ιταλικό Κοινοβούλιο. Η πρόταση της Βουλής αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκέντρωσε σχεδόν την απόλυτη μέγιστη βαθμολογία μεταξύ των άλλων προτάσεων συνυποψήφιων κοινοβουλίων. Το έργο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ με διετή διάρκεια υλοποίησης.
Βασικός στόχος των προγραμμάτων Twinning είναι η ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας κοινοβουλίων κρατών μελών της Ε.Ε. με κοινοβούλια άλλων χωρών, με σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής και την εποπτεία συμμόρφωσης με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο (Acquis).
Ειδικότερα, το εγκεκριμένο έργο που θα υλοποιήσει η Βουλή των Ελλήνων αφορά την ενδυνάμωση και περαιτέρω στήριξη της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας μέσω της πραγμάτωσης των ακόλουθων στόχων:
Της εμβάθυνσης της δημοκρατίας στην Αρμενία μέσω της ενίσχυσης των βασικών νομοθετικών λειτουργιών και της βελτίωσης των συστημάτων εργασίας της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας.Της παροχής βοήθειας στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ώστε να προωθήσει βασικές ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία και τις πολιτικές που αφορούν την εφαρμογή της CEPA*.
Με την ανάληψη αυτού του έργου, επιβεβαιώνεται η μεγάλη εμπειρία της Βουλής των Ελλήνων σε ζητήματα διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, έχοντας ήδη υλοποιήσει μέχρι σήμερα αντίστοιχα έργα με άλλα κοινοβούλια. Επιπρόσθετα παρέχεται η δυνατότητα συνεργασίας της Ελλάδας με μία σημαντική χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, που αποτελεί ταυτόχρονα μέλος της πρωτοβουλίας «Ανατολική Εταιρική Σχέση (EaP)» της Ε.Ε., και με την οποία μας συνδέουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί. Συνεργασία βασισμένη στις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προάγει την ευημερία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στις γύρω περιοχές.
Η Ελλάδα μοιράζεται μακρόχρονες ιστορικές, πολιτιστικές, μορφωτικές, οικονομικές σχέσεις και κοινές παραδόσεις με την Αρμενία, και το έργο αυτό επισφραγίζει την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων και ενδυναμώνει τις σχέσεις των δύο χωρών, θέτοντας τη βάση για ευρύτερες μελλοντικές συνεργασίες και ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την κοινοβουλευτική διπλωματία και την παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό.
*CEPA:Πρόκειται για την ”ενισχυμένη και ολοκληρωμένη συμφωνία εταιρικής σχέσης” μεταξύ Αρμενίας και Ε.Ε. που σχετίζεται με θέματα διμερούς εμπορίου και επιχειρηματικότητας όπως, η απελευθέρωση εμπορίου, οι δημόσιες συμβάσεις, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η προστασία γεωγραφικών ενδείξεων.