«Ղարաբաղի նուռերը» ժապաւէնի ցուցադրութիւն Ֆիքսի եւ Գոքինիոյ մէջ

0
118

Ար­ցա­խի հա­մար դժո­ւար այս օ­րե­րուն, երբ տա­կա­ւին մեր ար­ծո­ւա­բոյ­նը կը շա­րու­նա­կէ ան­ջա­տո­ւած մնալ մայր ­Հա­յաս­տա­նէն, ­Յու­նաս­տա­նի ­Հա­մազ­գա­յի­նի Շր­ջա­նա­յին վար­չու­թիւ­նը անհ­րա­ժեշ­տու­թիւ­նը զգաց հայ հա­սա­րա­կու­թիւ­նը տե­ղե­կաց­նել՝ ցոյց տա­լով ­Թո­մաս ­Սի­տե­րի­սի «­Ղա­րա­բա­ղի նու­ռե­րը» ժա­պա­ւէ­նը:
Եր­կու­շաբ­թի 13 ­Փետ­րո­ւա­րին, ­Ֆիք­սի «Ա­րամ ­Մա­նու­կեան» ա­կում­բի սրա­հէն ներս ու ­Չո­րեք­շաբ­թի, 15 ­Փետ­րո­ւա­րին, ­Գո­քի­նիոյ «­Զա­ւա­րեան» կեդ­րո­նի զոյգ սրահ­նե­րուն մէջ, հայ եւ յոյն հան­դի­սա­տես­նե­րը մեծ յու­զու­մով դի­տե­ցին Ար­ցա­խի բնակ­չու­թեան վկա­յու­թիւն­նե­րը, պա­տե­րազ­մի հե­տե­ւանք­ներն ու մեր հո­ղե­րուն յանց­նու­մը:
­Ժա­պա­ւէ­նին հա­մար խօ­սե­ցաւ բեմդ­րիչ Թ. ­Սի­տե­րիս, ներ­կա­յացնե­լով դժո­ւա­րու­թիւն­ներն ու հան­գա­մանք­նե­րը սոյն ժա­պա­ւէ­նի պատ­րաս­տու­թեան հա­մար:
­Հա­մազ­գա­յի­նի կող­մէ խօս­ք ա­ռաւ ըն­կե­րու­հի ­Վեր­ժին ­Կա­րա­պե­տեան, ներ­կա­նե­րուն ծա­նօ­թաց­նե­լով Ար­ցա­խի այժ­մէա­կան կա­ցու­թիւ­նը եւ տե­ղե­կու­թիւն­ներ տա­լով ժա­պա­ւէ­նի ու ­Թո­մաս ­Սի­տե­րի­սի կեն­սագրու­թեան մա­սին:
­Յա­ջոր­դա­բար, կը մէջ­բե­րենք ըն­կե­րու­հիին խօս­քը:

* * *

Εκ μέρους του Περιφερειακού Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού συλλόγου «Χαμαζκαΐν», σας καλωσορίζω στην προβολή της ταινίας του Θωμά Σίδερη, «Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ».
Οι μέρες που διανύουμε είναι τραγικές για τους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας στο Αρτσάχ. Ο αποκλεισμός του διαδρόμου του Λατσίν από το Αζερμπαϊζάν, του μόνου δρόμου που ενώνει το Αρτσάχ με την Αρμενία και τον υπόλοιπο κόσμο για 63 μέρες, αποτελεί πλέον πολιορκία. Ο Αλίεβ, επιδιώκει να οδηγήσει τον λαό μας σε απόγνωση. Του ζητά να αποχωρήσει από τα πατρογονικά του εδάφη ή να παραμείνει όμηρος ως Αζέρος πολίτης. Η διεθνής κοινότητα ολιγωρεί.
Οι Αρμένιοι του Αρτσάχ δηλώνουν έτοιμοι να αντισταθούν μέχρι το τέλος. Άλλωστε δεν το κάνουν πρώτη φορά. Αιώνες τώρα μάχονται για την επιβίωση τους. Σήμερα, εν έτη 2023 διεκδικούν το δικαίωμα στην ελεύθερη και ειρηνική ζωή στα πατρογονικά τους εδάφη. Δεν επιθυμούν την καταστροφή, το αίμα και τον πόνο.
Παρόλα τα δεινά που βιώνουν και τους άνισους αγώνες που δίνουν, στην νεότερη ιστορία τους διαθέτουν στην φαρέτρα τους την δύναμη της διασποράς.
Εμείς, η διασπορά, αποτελούμε την φωνή τους προς τον έξω κόσμο. Η ενημέρωση της κοινής γνώμης, η δυναμική παρουσία μας σε όσο το δυνατόν περισσότερα κέντρα λήψης αποφάσεων και η συμμετοχή μας σε δράσεις ανάδειξης του ζητήματος αυτού, είναι επιβεβλημένη. Ενωμένοι θα πρέπει να σταθούμε για ακόμη μια φορά όρθιοι και να προβάλουμε τα δίκαια του λαού μας, μέσα σε έναν κυκεώνα διεθνών εξελίξεων που προκαλεί η αναμέτρηση των μεγάλων δυνάμεων μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και στην προσπάθεια διατήρησης ισορροπιών μεταξύ παραδοσιακών συμμάχων και νέων ευκαιριών.
Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Συρία και την Τουρκία, μας θύμισε για ακόμη μια φορά την ματαιότητα των πολέμων, αλλά και τον αλτρουισμό των Αρμενίων που έστειλαν διασώστες στην Συρία και την Τουρκία. Η διασπορά, αναλαμβάνει το ρόλο που της αναλογεί και σπεύδει να οργανώσει ανθρωπιστική βοήθεια προς τις αντίστοιχες παροικίες που επλήγησαν.
Τα «Ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» που θα παρακολουθήσουμε σήμερα, είναι μία ταινία, πιο επίκαιρη από ποτέ και επικεντρώνεται στον πρόσφατο πόλεμο, που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων του Αρτσάχ. Η συνεχής επιθετικότητα των Αζέρων κατά της κυρίαρχης επικράτειας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, με παράνομες παραβιάσεις και επιθέσεις, όπως η τρομοκρατία και ο αποκλεισμός που ασκεί εναντίον των Αρμενίων του Αρτσάχ, είναι η ίδια τακτική γενοκτονίας εναντίον του Αρμενικού λαού.
Σήμερα θα παρακολουθήσουμε την ταινία που έχει κερδίσει πολλά βραβεία μέχρι στιγμής και συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της, συμμετέχοντας σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα δούμε την καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των κατοίκων, που μετρούν χιλιάδες νεκρούς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του δεξιοτέχνη ερευνητή, δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Θωμά Σίδερη.
Γεννημένος στον Πειραιά, σπούδασε Πολιτικές επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στην Νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ανθρώπινη και Κοινωνική Γεωγραφία από το πανεπιστήμιο Αιγαίου και υποψήφιος διδάκτορας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην Ελληνική Ραδιοφωνική Εταιρία και είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου με έδρα την Βιέννη και της Διεθνούς Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Το όνομά του ήταν στη σύντομη λίστα του ΒΡΑΒΕΙΟΥ PRIX EUROPA για 3 συνεχόμενα χρόνια, ενός ειδικού βραβείου της ΕΕ για τον καλύτερο δημοσιογράφο στην Ευρώπη. Τιμημένος με βραβεία όχι μόνο για την δημοσιογραφική αλλά και την συγγραφική του ιδιότητα, μιας και έχει στο ενεργητικό του αρκετούς τίτλους βιβλίων και έχει μεταφράσει, διασκευάσει και γράψει θεατρικά έργα επίσης.
Έχει τιμηθεί από τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό Άλμπερτ Σβάιτσερ, τον παγκόσμιο εταίρο του ΟΗΕ και έχει διακριθεί με περισσότερα από 30 βραβεία σε φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο για τις ταινίες του, όπως επίσης και με το TORCH AWARD στις ΗΠΑ, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω των ταινιών του και έγινε ο πρώτος μη Αμερικανός πολίτης, που τιμήθηκε με το βραβείο αυτό.

ՀԱՄԱԶԳԱՅԻՆԻ ԹՂԹԱԿԻՑ