Շաբաթ, 22 Ապրիլ 2023-ի երեկոյեան, Ալեքսանտրուպոլսոյ Ս. Յովհաննու Կարապետ եկեղեցւոյ մէջ տեղի ունեցաւ գոհաբանական արարողութին Դանիէլ քհնյ. Գալօղլեանին կողմէ, նուիրուած ցեղասպանութեան սուրբ նահատակներուն: Տէր հայրը նաեւ փոխանցեց օրուան պատգամը: Աւարտին, եկեղեցւոյ բակին մէջ խաչքարին առջեւ կատարուեցաւ հոգեհանգիստ՝ Հայաստանի եւ Արցախի վերջին տարիներու պատերազմի ընթացքին զոհուած բոլոր հոգիներուն յիշատակին:
Սոյն արարողուգեան ներկայ գտնուեցան, փրոֆ. Ֆիլիս եւ Հայ դատի յանձնախումբի ներկայացուցիչ ընկ. Ատրիկ Ստեփանեան, նաեւ մեծ թիւով հայրենակիցներ:
Կիրակի, 23 Ապրիլին, Ալեքսանտրոպոլսոյ Մշակութային կեդրոնին մէջ նշուեցաւ Հայոց ցեղասպանութեան 108-րդ տարելիցը, քաղաքական ելոյթով:
Ձեռնարկը կազմակերպուած էր Ա. Մակեդոնիոյ եւ Թրակիոյ մարզպետարանի, Հայ դատի յանձնախումբի եւ Ալեքսանտրուպոլսոյ Թաղային խորհուրդին կողմէ:
Ներկայ գտնուեցան քաղաքապետը, Էվրոսի փոխմարզպետը, յոյն եկեղեցւոյ ներկայացուցիչը, Առաջնորդական փոխանորդ Յովհաննէս Ծ. վրդ. Սաղտըճեան, Ա. Մակեդոնիոյ եւ Թրակիոյ հոգեւոր հովիւ Դանիէլ քհնյ. Գալօղլեան, զինուորական եւ ոստիկանութեան ներկայացուցիչներ, քաղաքական դէմքեր, Ազգային վարչութեան, Հայ դատի յանձնախումբի անդամները, միջթաղային խորհուրդի ատենապետը, նաեւ Ա. Մակեդոնիոյ եւ Թրակիոյ բոլոր կառոյցներու ներկայացուցիչները:
Բացումը կատարեց տիկ. Արմենուհի Գուրպանեան, հրաւիրելով Գոմոթինիի եւ Ալեքսանտրուպոլսոյ երգչախումբերը, որոնք հանդէս եկան հայկական եւ յունական ոգերգներով: Օրուան նախագահը իր բացման խօսքին մէջ անդրադարձաւ մէկուկէս միլիոն նահատակներուն ու Արցախի մէջ զոհուած մարտիկներուն, մինչեւ օրս նոր զոհուածներուն Ատրպէյճանի եւ Թուրքիոյ քաղաքականութեան պատճառով:
Ողջոյնի խօսքեր արտասանեցին՝ քաղաքապետ պրն. Իոաննիս Զապուքիս, Էվրոսի փոխմարզպետ պրն. Տիմիդրիս Բետրովիչ, Հ.Հ. դեսպանութեան խօսքը արտասանեց հանդիսավարուհին:
Յաջորդեց ընկ. Վարդգէս Մարուքեանի ողջոյնի խօսքը Հայ դատի յանձնախումբի եւ Թաղային խորհուրդին կողմէ: Ան իր խօսքին մէջ անդրադարձաւ Արցախի զոհերուն եւ լուրջ կացութեան, որ մատնուած է ժողովուրդը հոն, զրկուած ըլլալով մարդկային կեանքին համար կարեւոր իրերէ եւ ուտեստեղէններէ: Նաեւ ըսաւ, թէ «մեզ չեն կրցած ոջնջացնել, մենք կանգ ու պիտի շարունակենք մեր պայքարը»:
Ապա բեմ հրաւիրուեցաւ օրուան դասախօսը՝ պրն. Եորղոս Ֆիլիս, Միջազգային յարաբերութեանց, աշխարհաքաղական եւ եւրոպական հարցերու մասնագէտ փորֆէսոր։
Պրն. Ֆիլիս փաստերով լայն պատմական մը կատարեց, սկսելով 19-րդ դարէն, ուր կը ծրագրուէր ցեղասպանութիւն բոլոր քրիստոնեայ ժողովուրդներուն համար, բեկանելով Թուրքիոյ պնդումները, թէ որեւէ ոճիր կազմակերպուած չէր: Անդրադարձաւ ցեղասպանութեան շրջանին եւ շեշտեց թէ հայ – յունական գործակցութիւնը կարեւոր է, քանի նոյն վտանգները կը դիմագրաւենք իբրեւ ժողովուրդ:
Յաջորդեց գեղարուեստական յայտագիրը, պատրաստուած «ΦΑΕΘΩΝ» երաժշտանոցին կողմէ, որու աշակերտները նուագեցին Կոմիտասի, Պապիկեանի եւ այլ աւանդական երգեր:
Ձեռնարկը փակուեցաւ երգչախումբի կոմէ երգուած «Ատանայի ողբը» երգով:
Երգչախումբը կը վարէր Դանիէլ քհնյ. Գալօղլեան:
Ելոյթի աւարտէն ետք, ժողովրդային թափօրը քալեց մինչեւ քաղաքի կեդրոնական յուշադամբանը, ուր զետեղուեցան ծաղկեպսակներ: Քաղաքի նուագախումբը հնչեցուց Հայաստանի եւ Յունաստանի ոգերգները: Ծաղկեպսակներ զետեղուեցան քաղաքապետի եւ մարզպետարանի կողմէ, Հայ դատի յանձնախումբին կողմէ՝ ընկ. Արմէն Վախանելօֆ, Թաղային խորհուրդին կողմէ՝ ընկ. Վարդգէս Մարուքեան, միջթաղայինի կողմէ պրն. Պետրոս Մելքոնեան: Նաեւ դափնեպսակ զետեղեցին այլ յունական միութիւններ՝ յարգելով հայութեան յիշատակելի օրը:
ԹՂԹԱԿԻՑ
Հ.Յ.Դ. Հայ դատի յանձնախումբին կողմէ՝ ընկ. Վարդգէս Մարուքեանի ուղերձը
Σας καλωσορίζω με τη σειρά μου στην 108η Επέτειο τιμής της μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Τουρκία.
Είναι τιμή μου να βρίσκομαι ενώπιών σας ως Πρόεδρος της Αρμένικης Κοινότητας Αλεξανδρούπολης και ως απόγονος θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους. Θυμάτων που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα…
Αρτούρ Σαχακιάν ετών 24, Μγκρντίτς Χαρουτουνιάν ετών 34, Χένρικ Κοτσαριάν ετών 265 Ναρέκ Σαρκισιάν ετών 29.
Αυτά είναι τα 4 παλικάρια που έχασαν την ζωή τους από τον αζερικό στρατό που επιτέθηκε στις 11 Απριλίου 2023 στο χωριό Τεγ, στη περιοχή του Σιούνικ στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Ως πότε πια; Ως πότε θα προσπαθεί η Τουρκία με του παρατρεχάμενούς τους να προσπαθούν να μας εξοντώσουν; Να προσπαθούν να μας πάρουν αυτό που η ιστορία έμελλε να γράψει, την καινούργια αρχή της ανθρωπότητας από τη στιγμή που η κιβωτός του Νώε σταμάτησε στο βιβλικό βουνό Άραράτ; Να προσπαθούν να αφανίσουν τον πρώτο λαό που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό; Η απάντηση είναι φτάνει πια! Φτάνει πια!
‘Όλες οι προσπάθειες των Τούρκων και των Αζέρων, ξεκινώντας από το 1890 με τον Αμπτούλ Χαμίτ τον κόκκινο Σουλτάνο, τις σφαγές του 1915 που κόστισαν στον αφανισμό 1,500,00 ψυχών Αρμενίων, τον πόλεμο του Αρτσάχ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τον αφανισμό και τον ξεριζωμό των Αρμενίων του Ναχιτσεβάν, τη σφαγή του Σουμγκαίτ, τη δολοφονία του Χράντ Ντινκ, τον πόλεμο του 2020 που χάθηκαν πάνω από 5000 Αρμένιοι (στην πλειοψηφία τους νέοι), τον εγκλωβισμό του λαού του Αρτσάχ τους τελευταίους μήνες, έως και σήμερα με τα τελευταία θύματα, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Δεν θα το κάνουν αυτό διότι ακόμα και σήμερα εκατομμύρια Αρμένιοι αδελφοί μας διατηρούν την πίστη τους, μιλάνε την ίδια γλώσσα με τα περίεργα 38 γράμματα εδώ και χιλιάδες χρόνια, διατηρούν τα ήθη και τα έθιμά τους, διατηρούμε τα ονόματα μας και όταν μας ρωτάνε τί όνομα είναι αυτό, εμείς λέμε με περηφάνια ότι είναι Αρμενικό, τραγουδούν τους στίχους του Σαγιάτ Νοβά και τόσων άλλων, και παίζουν τη μουσική του Κομιτάς.
Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας και του Αζερμπαιτζάν εναντίον της Αρμενίας και του Αρτσάχ και απαιτεί δικαίωση και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία. Η Διεθνής Κοινότητα έχει δείξει εδώ και χρόνια ότι βρίσκεται δίπλα μας με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Τουρκία το 1915 με τελευταία τις ΗΠΑ και φυσικά πρέπει να αναφέρουμε την αναγνώριση από την Ελλάδα το 1996, μία χώρα που πάντα ήταν αρωγός και φιλόξενος τόπος για τους Αρμένιους. ‘Όμως θα πρέπει η Διεθνής Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αξιότιμοι προσκεκλημένοι που ασχολείστε με την πολιτική, να αντιδράσει και να επιβάλλει κυρώσεις στο Αζερμπαιτζάν που έχει αποκλείσει τον θύλακα του Αρτσά, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες να μην μπορούν 120000 κόσμου να έχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα βασικά στοιχεία επιβίωσης. Μην βάζετε τα συμφέροντα της ενέργειας του κράτους του Αλίεφ πάνω από την ανθρώπινη ψυχή και τον πόνο.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη για την αμέριστη βοήθειά του, το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται δίπλα μας σε κάθε βήμα και τη διάθεση της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου, την ίδια την Φιλαρμονική ορχήστρα που παρά το δύσκολο της ημέρας (γιορτή Αγίου Γεωργίου) θα πλαισιώσει τη κατάθεση στεφάνων με την απόδοση των δύο Εθνικών ‘Υμνων, το ωδείο Φαέθων που πλαισιώνει καλλιτεχνικά την εκδήλωση, τις δύο Αρμενικές χορωδίες Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, και τον πατέρα Τανιέλ για τις προσπάθειες που καταβάλει για την οργάνωση και εξέλιξη των χορωδιών.
Τέλος θα αναφέρω αυτό που είπε ο Χίτλερ το 1940, πριν εισβάλλει στην Πολωνία.
«Ποιος ακόμα μιλάει σήμερα για την εξόντωση των Αρμενίων»… Εδώ μέσα η αίθουσα χωράει 273 άτομα, και είμαστε πάνω από 300……..Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ, γιατί αν ξεχνάμε την ιστορία, αυτή επαναλαμβάνεται με τον χειρότερο τρόπο, με απόλυτο παράδειγμα το τι έκαναν οι Ναζιστές στους Εβραίους. Είμαστε εδώ για να θυμίζουμε στους παλιούς και να γνωρίσουμε στους νέους το τι έγινε, διότι όπως είπε και ο Γουίλιαμ Σαρογιάν «ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ, ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΜΕΝΙΑ».
ΚΑΙ ΝΑΙ, ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΝΑΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΡΩΠ ΜΑΣΤΟΤΣ, ΤΟΥ ΣΑΓΙΑΤ ΝΟΒΑ, ΤΟΥ ΑΝΤΡΑΝΙΚ ΟΖΑΝΙΑΝ, ΤΟΥ ΚΟΜΙΤΑΣ, ΤΟΥ ΑΡΑΜ ΧΑΤΣΑΤΟΥΡΙΑΝ ΤΟΥ ΣΟΓΟΜΩΝ ΤΕΧΛΕΡΙΑΝ, ΤΟΥ ΑΪΒΑΖΟΦΣΚΙ, ΤΟΥ ΧΡΑΝΤ ΝΤΙΝΚ, ΤΟΥ ΣΑΡΛ ΑΖΝΑΒΟΥΡ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΜΕΝΙΟΙ……..ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΑΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΑΡΜΕΝΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΑΤΥΧΟΣ, ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΑΡΜΕΝΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΔΙΠΛΑ ΑΤΥΧΟΣ.
Σας ευχαριστώ