Χαρούτ Σασουνιάν
The California Courier
Αυτή η εντυπωσιακή έκθεση αποκαλύφθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις 3 Οκτωβρίου 2021. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι η οικογένεια του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, έχει αγοράσει ακίνητα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε ξένες χώρες μέσω υπεράκτιων εταιρειών, εντούτις είναι η τελευταία και η πιο λεπτομερής, όσο και σκανδαλώδης είδηση.
Η αναφορά για τον 11χρονο γιο του Αλίεφ, Χεϊντάρ, αποκαλύφθηκε από τα Pandora Papers – τη μεγαλύτερη συλλογή από διαρροές κρυφών οικονομικών εγγράφων. Η αποκάλυψη αυτών των μυστικών αρχείων οργανώθηκε από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) με τη συμμετοχή πάνω από 650 δημοσιογράφων παγκοσμίως. Τα αρχεία περιέχουν «σχεδόν 12 εκατομμύρια έγγραφα και αρχεία από 14 εταιρείες οικονομικών υπηρεσιών σε διάφορες χώρες, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τον Παναμά, την Μπελίσε, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαπούρη και την Ελβετία», σύμφωνα με το BBC.
Ενώ πολλές από «τις αποκαλυφθείσες συναλλαγές δεν περιλαμβάνουν καμία νομική αδικοπραγία», υπάρχουν σοβαρές «ανησυχίες ότι ορισμένοι αγοραστές ακινήτων θα μπορούσαν να κρύβουν δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε το BBC. «Οι υπεράκτιες εταιρείες μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στους ανθρώπους για να κρύβουν αμφιλεγόμενα ποσά ή να αποφεύγουν τη φορολογία. Χρησιμοποιούν αυτούς τους υπεράκτιους λογαριασμούς, αυτά τα υπεράκτια τραστ, για να αγοράσουν ιδιοκτησίες εκατοντάδων εκατομμύριων δολάρίων σε άλλες χώρες και να πλουτίσουν τις δικές τους οικογένειες, σε βάρος των πολιτών τους», πρόσθεσε ο Fergus Shiel από το ICIJ.
Το BBC συνέχισε λέγοντας ότι «Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και η οικογένειά του, που έχουν κατηγορηθεί για λεηλασία της χώρας τους, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Αλίεφ και οι στενοί συνεργάτες τους έχουν εμπλακεί κρυφά σε συμφωνίες απόκτησης ιδιοκτησιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων λιρών (540 εκατ. δολάρια). Η οικογένεια Αλίεφ που διοικεί το Αζερμπαϊτζάν, κατηγορείται εδώ και καιρό για διαφθορά και έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο υπεράκτιο δίκτυο για να κρύβει τα χρήματά της». Ο ετήσιος μισθός του προέδρου Αλίεφ είναι 228.000 δολάρια.
Το BBC αποκάλυψε επίσης ότι οι Αλίεφ αγόρασαν 17 κτίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου ενός ολόκληρου κτιρίου γραφείων στην αριστοκρατική περιοχή Mayfair του Λονδίνου για 45 εκατομμύρια δολάρια το 2009 για τον 11χρονο γιο του προέδρου, Χεϊντάρ Αλίεφ, ο οποίος τότε ήταν μαθητής στο δημοτικό σχολείο.
Οι Αλίεφ αγόρασαν ένα άλλο κτίριο στο Λονδίνο για 47 εκατομμύρια δολάρια το 2008 και το πούλησαν το 2018 για 89 εκατομμύρια δολάρια, αποκομίζοντας κέρδη 42 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Αλίεφ πούλησαν αυτό το ακίνητο «στο Crown Estate — τη βασιλική εταιρία ακίνητης περιουσίας της Βασίλισσας της Αγγλίας, που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών του (Ηνωμένου Βασιλείου) και μαζεύει χρήματα για το έθνος». Το BBC ανέφερε ότι «το Crown Estate δήλωσε πως πραγματοποίησε τους ελέγχους που απαιτούνται από το νόμο κατά τη στιγμή της αγοράς, αλλά τώρα εξετάζει ξανά το θέμα».
Ένα ξεχωριστό άρθρο στην ιστοσελίδα του ICIJ, με τίτλο «The Power Players», υπογραμμίζει τον απίστευτο πλούτο των τριών παιδιών του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, της Αρζού Αλίεβα, του Χεϊντάρ Αλίεφ και της Λεϊλά Αλίεβα.
Το άρθρο του ICIJ εξηγεί ότι «ο Ιλχάμ Αλίεφ έγινε πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν στις εκλογές του 2003 και θεωρείται ευρέως ως χειραγωγημένος… Έχει τον έλεγχο του κρατικού ταμείου πετρελαίου, το οποίο αποφέρει ετήσια έσοδα 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η προεδρία του έχει σημαδευτεί από βίαιες πολιτικές καταστολές και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης και των βασανιστηρίων δημοσιογράφων και αντιφρονούντων.
Παρά τις κατηγορίες περί κλεπτοκρατίας, ο Αλίεφ διατηρεί στενές σχέσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες μέσω της «διπλωματίας του χαβιαριού». Η έρευνα του 2017 για το αζερικό ξέπλυμα χρημάτων από το Πρόγραμμα Αναφοράς για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά, αποκάλυψε πώς σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια που συνδέονται με τον Αλίγεφ ξεπλύθηκαν μέσω εταιρειών βιτρίνας, με μεγάλο μέρος των εσόδων να δαπανάται σε δώρα για ευρωπαίους πολιτικούς. Άλλες έρευνες στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Offshore Leaks και Panama Papers του ICIJ, έχουν δείξει ότι η οικογένεια Αλίεφ ελέγχει σημαντικό πλούτο του Αζερμπαϊτζάν και ότι τα τρία παιδιά του προέδρου έχουν επίσης ιδιοκτησίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ντουμπάι».
Το ICIJ αποκάλυψε επίσης ότι «τα Pandora Papers παρέχουν μια εικόνα της εκπληκτικής κλίμακας των επενδύσεων που έχουν κάνει τα παιδιά του Αλίεφ σε πολυτελή ακίνητα. Ήταν μέτοχοι 44 εταιρειών που ήταν εγγεγραμμένες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, μεταξύ 2006 και 2018. Τα αρχεία δείχνουν ότι τα παιδιά κατείχαν πέντε εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν για να αγοράσουν ακίνητα στο Λονδίνο, αξίας άνω των 120 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ 2006 και 2009, πολλά από τα οποία αργότερα πωλήθηκαν αποφέροντας τεράστια κέρδη».
Εκτός από το κτίριο γραφείων αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων του Λονδίνου, που ανήκε στον τότε 11χρονο Χεϊντάρ Αλίεφ, η αδελφή του, Αρζού, αγόρασε ένα άλλο κτίριο γραφείων, ένα τετράγωνο μακριά, μέσω μιας υπεράκτιας εταιρείας, για 47 εκατομμύρια δολάρια. «Το 2009, μια εταιρεία που ανήκει στο μεγαλύτερο παιδί, την Λεϊλά Αλίεβα, αγόρασε ένα γωνιακό κτίριο αξίας 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων, πίσω από το Oxford Circus του Λονδίνου, το οποίο έχει στεγάσει μια σειρά από επιχειρήσεις που διοικούνται από φίλους της οικογένειας Αλίεφ», σύμφωνα με το ICIJ.
Σε μια προσπάθεια να κρύψουν την ιδιοκτησία αυτών των ακινήτων, «από το 2013, τα παιδιά μετέφεραν μετοχές των υπεράκτιων εταιρειών τους στον παππού της μητέρας τους, Αρίφ Πασάγιεφ. Η εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων αργότερα πέρασε σε μια σειρά από τραστ με έδρα τη Νήσο του Μαν, ένα Βρετανικό καταφύγιο μυστικών συναλλαγών. Ο Πασάγιεφ και δύο στενοί συνεργάτες του αγόρασαν κι άλλα ακίνητα μέσα και γύρω από το Λονδίνο, αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ 2006 και 2017», αποκάλυψε το ICIJ. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κανένα από τα μέλη της οικογένειας Αλίεφ δεν ανταποκρίθηκε στα επαναλαμβανόμενα αιτήματα του ICIJ για να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις.
Ενώ αποτελεί αίσχος η κατάχρηση κεφαλαίων που ανήκουν στους πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, τα καλά νέα για τους Αρμένιους είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν χρησιμοποίησε αυτά τα μεγάλα ποσά για να αγοράσει περισσότερα όπλα και να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στον λαό της Αρμενίας και του Αρτσάχ!
Μετάφραση: Κ.Ε.