Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται το άθλιο περιστατικό που συνέβη τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου έξω από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, όπου τα στελέχη της πρεσβείας είχαν αναρτήσει φωτογραφίες και επιγραφές με τίτλο «το Καραμπάχ είναι Αζερμπαϊτζάν, τιμούμε του ήρωες μας» και άλλα συνθήματα. Τότε, ήταν άμεση η αντίδραση των συγκεντρωμένων Αρμενίων έξω από την πρεσβεία, απομακρύνοντας τις αναρτήσεις της ντροπής, ειδικά όταν μέσα από το προαύλιο οι αζέροι υπάλληλοι προσπάθησαν με μάνικες και κοντάρια να απωθήσουν το πλήθος.
Το περιστατικό εκείνο είχε σαφή στόχο να πανικοβάλλει τους συγκεντρωμένους και να κάμψει το ηθικό των Αρμενίων, όμως αντί να δημιουργήσει πανικό στην αρμενική κοινότητα, τη συσπείρωσε ακόμα περισσότερο.
Πριν μερικές ημέρες, η αζερική προπαγάνδα, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, προσπάθησε να κάμψει ξανά το ηθικό των Αρμενίων, σε μια πρωτοφανή διαφημιστική εκστρατεία, παρασύροντας στα άθλια προπαγανδιστικά και αντιαρμενικά σχέδια της τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).
Όλα τα μέσα, καθώς και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κατακλίστηκαν από τη γνωστή φωτογραφία πάνω σε λεωφορείο του οργανισμού, όπου φαινόταν το ιστορικό κάστρο της αρμενικής πόλης Σουσί που κυριεύτηκε από τον αζερικό στρατό στον περσινό πόλεμο, καθώς και η επιγραφή «Σουσά, Αζερμπαϊτζάν». Εκτός από αυτή την κινητή διαφήμιση, σε μια προθήκη στάσης λεωφορείου στο δήμο Παύλου Μελά αναρτήθηκε μια παρόμοια διαφήμιση, όπου έδειχνε τη δίοδο του Λατσίν με την επιγραφή «Ο δρόμος του Λατσίν που οδηγεί στη Σούσα, Αζερμπαϊτζάν».
Όπως και στην περίπτωση έξω από την πρεσβεία, για μια ακόμα φορά ήταν άμεση και καθοριστική η συσπείρωση και η αντίδραση της αρμενικής κοινότητας, καθώς και οι παρεμβάσεις της πρεσβείας της Αρμενίας στην Ελλάδα προς τις αρχές και της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος που επικοινώνησε με την ηγεσία του ΟΑΣΘ, και κατάφεραν να ακυρώσουν τη διαφημιστική καμπάνια. Ειδικά στη περίπτωση της αζερικής διαφήμισης στη στάση, μέλη της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στο σημείο εκείνο και την κάλυψαν με φωτογραφίες του μνημείου του Στεπανακέρτ και με το λογότυπο της ΑΝΕ. Φυσικά, και αυτή η διαφήμιση διακόπηκε άμεσα, δίχως έως τώρα να υπάρξει συνέχεια.
Παρ’ όλο που η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα όπου εμφανίσθηκαν παρόμοια διαφημιστικά μηνύματα (αντίστοιχα μηνύματα κυκλοφόρησαν και στο Λονδίνο), είναι ιδιαίτερα εμφανής η προσπάθεια της αζερικής πλευράς να αποσταθεροποιήσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας, που πέρα από την πορεία τους τα τελευταία 30 χρόνια, χαρακτηρίστηκαν από την άμεση και αλληλέγγυα στάση που τήρησε η Ελλάδα στον πρόσφατο πόλεμο που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ, με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος μόνο στο Γερεβάν. Το γεγονός της επικίνδυνης στρατηγικής του Αζερμπαϊτζάν τονίσθηκε και από τον νέο πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Ντικράν Μκρτσιάν, ο οποίος προτού καν επιδώσει τα διαπιστευτήρια του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κλήθηκε να αντιμετωπίσει με τις αρχές της χώρας ένα τόσο σοβαρό γεγονός.
Μια ακόμη αξιοσημείωτη πτυχή του ζητήματος που προέκυψε με την διαφημιστική εκστρατεία των αζέρων είναι η εμφάνιση ενός «Συνδέσμου Ελληνοαζερικής Φιλίας» με την ονομασία «QALA» και με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με τον οποίο η αζερική πλευρά προσπάθησε να διεισδύσει στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, παρουσιάζοντας μια «αθώα» φαινομενικά διαφήμιση, που όμως είχε στόχο την αλλοίωση της ιστορίας και την καταρράκωση της εθνικής αξιοπρέπειας του αρμενικού λαού.
Και εάν το «QALA» βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία για να εκπληρώσει τις εντολές αυτών που συντηρούν τον σύνδεσμο αυτό, είναι πέρα για πέρα ανεπίτρεπτο για τον ΟΑΣΘ να επικαλείται πως δεν γνώριζε το περιεχόμενο του διαφημιστικού πακέτου, που με ευκολία δέχθηκε να προβάλλει στα λεωφορεία και στις στάσεις. Ηθικό ζήτημα προκύπτει και για το δήμο Παύλου Μελά, που είχε την ευθύνη των διαφημίσεων στις στάσεις της πόλης.
Ήταν σοβαρό το ατόπημα στο οποίο υπέπεσαν ο ΟΑΣΘ και ο Δήμος ως δημόσιοι φορείς και παρασύρθηκαν σε μια αντιαρμενική διαφημιστική προπαγάνδα.
Ερωτήματα προκύπτουν ακόμα και για την επιλογή της διαφημιστικής εταιρίας, για την οποία αναφέρθηκε πως η ιδιοκτησία της έχει αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν με τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη χώρα του Καυκάσου.
Πέρα από κάθε συναισθηματική έκρηξη που εύλογα προκλήθηκε στις συνειδήσεις όλων των Αρμενίων που ζουν στην Ελλάδα, την άμεση αντίδρασή τους, ακόμα και την εντυπωσιακή, ταυτόχρονα συγκινητική στήριξη των Ελλήνων συμπολιτών, οι ενέργειες της αζερικής πλευράς πρέπει να προβληματίσουν τους φορείς της ελληνοαρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα.
Οι συνεχείς προσπάθειες που εδώ και αρκετά χρόνια εφάρμοσε το Αζερμπαϊτζάν για να διεισδύσει στον ενεργειακό κλάδο της Ελλάδος, οι εμπορικές διακρατικές συναλλαγές θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα αυστηρό πλαίσιο τυπικών, απόλυτα αποδεκτών, σχέσεων, εάν δεν υπήρχε ο σαφής στόχος αποσταθεροποίησης των σχέσεων Ελλάδος και Αρμενίας, οι οποίες πρωτίστως διέπονται από μια ειλικρινή σχέση φιλίας που στηρίζεται στις ιστορικές, πολιτιστικές, πνευματικές και πολιτισμικές καταβολές των δύο λαών.
Η πολιτική που ακολουθεί το Αζερμπαϊτζάν εναρμονίζεται πλήρως με τις νέο-οθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας. Οι βλέψεις αυτές στοχεύουν προς την πλευρά του Αιγαίου αλλά και προς τον Καύκασο και τα τουρκόφωνα κράτη της Ασίας. Συχνά η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν θυμίζουν στους γείτονες τους πως είναι «δύο κράτη – ένα έθνος».
Στην πρόσφατη κρίση στη Μεσόγειο, η αζερική πλευρά φανερά και δημόσια δήλωσε τη στήριξή της στην Τουρκία, ενώ ακόμα πιο άμεση ήταν η συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο του Καραπάχ με την παροχή κάθε είδους στρατιωτικής βοήθειας.
Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τις ελληνικές αρχές, όμως δεν πρέπει κανείς να αγνοεί και τις προσπάθειες «εξαγοράς» από τους αζέρους της εύνοιας της ελληνικής κοινωνίας.
‘Αλλωστε, κανείς μας δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει ξένα λεωφορεία και στάσεις να διαφημίζουν την Αγία Σοφία ή την πόλη της Αμμοχώστου ως τουρκικές.
Ο τουρκικός επεκτατισμός είναι πολύ επικίνδυνος για να αγνοηθεί όταν εκφράζεται μέσα από την υπονομευτική τακτική του Αζερμπαϊτζάν.