Απάντηση στο ΒΗΜΑ

Σχετικά με τη δημοσίευση του άρθρου του Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν «Βασικές αρχές για τη δημιουργία σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας»

Κυνισμός και απανθρωπιά από το Αζερμπαϊτζάν

Θα είχε ίσως ενδιαφέρον, για όσους δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, η προσέγγιση που έχει επιχειρήσει να εδραιώσει ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα κ. Ανάρ Χουσεϊνοβ, με το άρθρο του στο tovima.gr.
Δυστυχώς όμως, και αυτό το άρθρο, αποτελεί μέρος της πάγιας παραπληροφόρησης του ελληνικού κοινού, που επιχειρείται συνεχώς από το Αζερμπαϊτζάν, με αναφορές στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με τη διαστρέβλωση της παρούσας κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, με υπαιτιότητα του Αζερμπαϊτζάν.
Κι αυτό, γιατί το Αζερμπαϊτζάν ήταν η χώρα που παραβίασε τα άρθρα της Χάρτας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, όπου γίνεται αναφορά στην αποφυγή της απειλής και της χρήσης βίας για την επίλυση μιας κρίσης. Το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, με την υποστήριξη και την καθοδήγηση της Τουρκίας και τη συμμετοχή τζιχαντιστών μισθοφόρων από άλλες χώρες. Ήταν ένας ασύμμετρος πόλεμος που έληξε μετά από 44 ημέρες, με μαζική χρήση καταστροφικών drones από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν, επιθέσεις και βομβαρδισμούς με απαγορευμένα χημικά όπλα εναντίον άμαχων πολιτών και κοινωφελών υποδομών της χώρας, με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους.
Ήταν εγκλήματα πολέμου, για τα οποία είναι υπεύθυνο το Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν διώκεται. Επιπλέον, το φθινόπωρο του 2021, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεβ ανακοίνωσε την απόφαση του να αθωώσει όλους τους στρατιώτες που συμμετείχαν στον πόλεμο, αποκλείοντας την προσφυγή ποινικών υποθέσεων εναντίον τους.
Και είναι τουλάχιστον ειρωνικό να λέγεται πως το Αζερμπαϊτζάν «αναγκάζεται να προβεί σε εναλλακτικά βήματα» λόγω της μη συνεργασίας της πλευράς της Αρμενίας, ενώ παραβιάζει κύριες διατάξεις της συμφωνίας, που αφορούν στη μετακίνηση στρατευμάτων στα σύνορα με την Αρμενία και την παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας, όπως επίσης την παράνομη κράτηση μεγάλου αριθμού Αρμενίων αιχμαλώτων, 16 μήνες μετά τη λήξη του πολέμου.
Όπως είναι φανερό, η κατάπαυση πυρός τον Νοέμβριο του 2020, έμεινε στα χαρτιά, γιατί καθημερινά γινόμαστε θεατές της συνεχιζόμενης επιθετικότητας του απολυταρχικού καθεστώτος του Αζερμπαϊτζάν, με τις συνεχείς επιθέσεις στα χωριά της γραμμής επαφής, με στρατεύματα που εισβάλλουν επανειλημμένα στο κυρίαρχο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας και την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν κοντά σε οικισμούς, ενώ οι πολίτες της Αρμενίας γίνονται καθημερινά μάρτυρες παραβιάσεων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως αυτό της ελεύθερης μετακίνησης ή της ασφάλειας εντός της χώρας τους.
Και είναι τουλάχιστον κυνικό να απαιτείς καθορισμό και οριοθέτηση κρατικών συνόρων, υπό αυτές τις συνθήκες.
Δυστυχώς, το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να μιλά για το διεθνές δίκαιο, συγχρόνως όμως διαλαλεί την περιφρόνησή του και αρνείται τη διευθέτησή του υπό την καθοδήγηση της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, που είναι ο αρμόδιος φορέας για την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εξακολουθεί να κρατά υπό την κατοχή του δυο ιστορικές αρμενικές περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Σουσί και το Χατρούτ, ενώ αρνείται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σκόπιμα καθυστερεί την αποσαφήνιση των όρων μιας δίκαιης και ειρηνικής διευθέτησης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Και είναι κυρίως απάνθρωπο να πιέζεις ψυχολογικά έναν ολόκληρο λαό, με δολιοφθορές στο σύστημα τροφοδότησης του φυσικού αερίου, σε συνθήκες βαρύ χειμώνα με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, παρεμποδίζοντας τις επισκευές και επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).
Η πολιτισμένη ανθρωπότητα αντιλαμβάνεται τις πολιτικές και τους βανδαλισμούς του Αζερμπαϊτζάν. Άλλωστε, δέκα ημέρες πριν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία (653 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 42 αποχές) ενέκρινε ψήφισμα-καταδίκη ενάντια στην καταστροφή της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομίας στο Αρτσάχ και κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να συμμορφωθεί.
Ένα ακόμα καίριο θέμα αποτελεί η επικοινωνιακή σύνδεση μεταξύ των περιοχών. Το αφήγημα που ευφάνταστα και με συγκεκριμένη στόχευση προωθεί το Αζερμπαϊτζάν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη σύνδεση αυτή, αποσκοπεί στην περαιτέρω απομόνωση της Αρμενίας από τον κόσμο και στην αποκοπή της από το Ιράν.
Πρόκειται για το σχέδιο διαδρόμου στα νότια της Αρμενίας, που ενσαρκώνει το παντουρανικό όραμα της Τουρκίας με την ένωση του τουρκικού κόσμου και την πλήρη αλλαγή στις ισορροπίες δυνάμεων της περιοχής. Όλα προς όφελος της Τουρκίας…
Ενώ για την Αρμενία και το Αρτσάχ ζωτική σημασία έχει ο «διάδρομος του Λατσίν», που συνδέει τις δυο αρμενικές Δημοκρατίες και σε όλα τα διεθνή έγγραφα των διαπραγματεύσεων προσδιορίζεται ως ελεγχόμενος από τις αρμενικές δυνάμεις.
Ας σκεφτούμε λοιπόν για μια στιγμή. Εάν το Αζερμπαϊτζάν είχε ειλικρινείς προθέσεις, θα έπρεπε να είχε επιστρέψει όλους του Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου, να προστάτευε και όχι να κατέστρεφε την πολιτιστική κληρονομιά των Αρμενίων στο Αρτσάχ, να καταδίκαζε τους εγκληματίες του πολέμου, να έδινε τέλος στη ρατσιστική ρητορική μίσους κατά του αρμενικού λαού, να σταματούσε τους εκφοβισμούς και τις συνεχείς προκλήσεις εναντίον του Αρτσάχ και της Αρμενίας, να αποδεχόταν τον ρόλο της Ομάδας Μισνκ του ΟΑΣΕ και να επέστρεφε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκουν οι κατεχόμενες περιοχές Σουσί και Χατρούτ, και όχι να προσπαθεί να εμπλέξει και να εκμεταλλευτεί τη διεθνή κοινότητα, με σκοπό να νομιμοποιήσει τις παράνομες ενέργειες του.
Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει καλά την ιστορική πραγματικότητα και δεν εξαπατάται από παρόμοιες προσπάθειες διαστρέβλωσης της αλήθειας.
Η υποκρισία έχει και τα όρια της.

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αθήνα 19 Μαρτίου 2022