Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, στο πλαίσιο του Money Show 2024, διοργάνωσε το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 στο «Φουαγιέ» του ξενοδοχείου Hyatt Regency Thessaloniki, εκδήλωση με θέμα «Το Διεθνές Δίκαιο δοκιμάζεται από τα γεωπολιτικά παιχνίδια στο Νότιο Καύκασο. Η Αρμενία πάλι υπό δοκιμασία».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Κασπάρ Καραμπετιάν, Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης (EAFJD), ο Γιώργος Μενεσιάν – διεθνολόγος, ενώ ο Δημήτρης Κούρτης, Δρ. Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγο ανωτέρας βίας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ Παύλος Νεράντζης, διδάκτωρ του τμήματος δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Α.Π.Θ.
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, ο Ντικράν Μπλετζιάν στον εναρκτήριο λόγο του αναφέρθηκε στα γεγονότα που σημάδεψαν την χρονιά που πέρασε όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στην Αφρική, ο πόλεμος στην Γάζα δίνοντας την ευκαιρία στο Αζερμπαϊτζάν να προωθήσει το σχέδιο μιας de facto λύσης της αρμενο-αζερικής αναμέτρησης. Έκανε μια σύντομη αναφορά στον πόλεμο των 44 ημερών του 2020 και εστίασε στα άρθρα της τριμερούς δήλωσης Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας της 9ης Νοεμβρίου 2020. Τόνισε, πως παρόλο που η Αρμενική πλευρά τήρησε όλες τις υποχρεώσεις και τα χρονοδιαγράμματα, αλλά η Αζερική δεν παρέδωσε όλους τους αιχμαλώτους, ενώ απήγαγε και άλλους όποτε της δίνονταν η ευκαιρία. Στην συνέχεια τον Σεπτέμβριο του 2022 εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Αρμενίας αυτήν την φορά, καταλαμβάνοντας εδάφη της.
Τον Δεκέμβριο του 2022 Αζέροι οικολόγοι ακτιβιστές κλείνουν τον διάδρομο Latchin για να καταγγείλουν παράνομα ορυχεία και περιβαλλοντολογικές καταστροφές από τους Αρμενίους. Αποκλείουν έτσι την επαφή της Αρμενίας με το Αρτσάχ. Τον Απρίλιο το Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησε εκεί, για λόγους «ασφαλείας», σημείο ελέγχου και τους ακτιβιστές αντικατέστησαν αζέροι στρατιώτες. Θα ακολουθήσουν ακόμα τρεις μήνες πολιορκίας και στις 19 Σεπτεμβρίου οι Αζέροι εξαπολύουν μεγάλης κλίμακας επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υποδομές, χωριά και πόλεις. Χωρίς άλλη επιλογή και με τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις σε ρόλο παρατηρητή, οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες σε μια πρωτοφανή έξοδο 100000 και πλέον ατόμων προς την Αρμενία σε διάστημα τεσσάρων ημερών.
Την ίδια στιγμή που το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να έχει μεγάλο αριθμό αιχμαλώτων, πέρα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Αρτσάχ, δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αρμενία, διεκδικεί 8 περιοχές της Αρμενίας που θεωρεί αζερικές και αρνείται να επιστρέψει τις περιοχές που κατέλαβε στις επιθέσεις του 2022.
Ο Παύλος Νεράντζης ως συντονιστής της συζήτησης που ακολούθησε είπε χαρακτηριστικά, ότι τα γεγονότα στο Καραμπάχ δεν καλύφθηκαν από τα μέσα και ότι ο κόσμος δεν γνώριζε. Αλλά και από αυτούς που γνώριζαν έδειξαν σχεδόν αδιαφορία για το γεγονός που δείχνει την απάθεια γενικότερα του κόσμου απέναντι στα γεγονότα. Αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από τον πρώτο πόλεμο του Αρτσάχ και την αποστολή στην οποία συμμετείχε και εξέφρασε τον προβληματισμό του στην δυνατότητα της συμβίωσης των δύο λαών στην περίπτωση μιας ειρηνικής λύσης που θα επιβληθεί από τις πολιτικές ηγεσίες, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Βοσνίας.
Στην ανάλυσή του, Ο Κασπάρ Γκαραμπετιάν τόνισε πως η Αρμενία έκανε όλων των ειδών τις υποχωρήσεις. Μέχρι στο σημείο να αποφεύγει να μιλάει για τη γενοκτονία του 1915 για να μην στεναχωρηθεί η Τουρκία, στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν. Τι έλαβε η Αρμενία από τις υποχωρήσεις; Τίποτα. 200 τ.χλμ. παραμένουν υπό την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν και ο Αλίεφ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί. Καθημερινά δηλώνουν προκλητικά ότι αν η Αρμενία δεν ανοίξει τον δρόμο μεταξύ Ναχιτσεβάν και Αζερμπαϊτζάν, χωρίς τον έλεγχο της Αρμενίας θα το πράξει η ίδια. Μιλάνε για το Δυτικό Αζερμπαϊτζάν και απειλούν εκτός από την Νότια Αρμενία και άλλα εδάφη ακόμη και το Γιερεβάν.
Εμείς απαιτούμε από την Ε.Ε., και σαν Ευρωπαίοι πολίτες Αρμενικής καταγωγής να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ευρωκοινοβουλίου και να προχωρήσει στην απερίφραστη καταδίκη του Αζερμπαϊτζάν με τη λήψη κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Αλίεφ, την άσκηση πιέσεων για την επιστροφή στην Αρμενία των 22 αιχμαλώτων που παραμένουν στο Μπακού, όπως επίσης και των απαχθέντων 8 πρώην ηγετών του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Απαιτούμε επίσης από την Ε.Ε. να συμβάλει στη θέσπιση διεθνών εγγυήσεων ασφαλείας ώστε ο αυτόχθονας αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ να μπορέσει να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του να επιστρέψει στην πατρίδα του και να παράσχει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ένα διεθνώς εγγυημένο καθεστώς αυτοδιοίκησης που θα στηρίζει αυτό το δικαίωμα.
Ο διεθνολόγος Γιώργος Μενεσιάν μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους το Αζερμπαϊτζάν επιτυγχάνει την εσωτερική και διεθνή νομιμοποίηση η οποία με την σειρά της επιτρέπει στο καθεστώς να ακολουθεί την επιθετική και αναθεωρητική του πολιτική έναντι της Αρμενίας.
Στο εσωτερικό μέτωπο, το καθεστώς Αλίγιεφ εγκαταλείπει τον «εδαφικό εθνικισμό» του τέως προέδρου Χεϊντάρ Αλίγιεφ (1993-2003) ο οποίος επικεντρωνόταν στην ενσωμάτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον εθνικό κορμό του Αζερμπαϊτζάν. Για να επιτύχει την οικοδόμηση του έθνους, μετά τον πόλεμο του 2020, το καθεστώς φαίνεται να επενδύει στον Παντουρκισμό, το Ισλάμ και τον αλυτρωτισμό.
Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, το Αζερμπαϊτζάν εκμεταλλεύεται την γεωστρατηγική του θέση, τον ορυκτό του πλούτο, καθώς και σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύρραξη του Ισραήλ και των ΗΠΑ με το Ιράν.
Η εσωτερική νομιμοποίηση βοηθά το καθεστώς να επιβιώσει, ενώ η εξωτερική του νομιμοποίηση να προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Αρμενικής Δημοκρατίας.
Ο επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας κ. Σαρκίς Νταγκαζιάν αναφέρθηκε στην ανάγκη της οικονομικής ανάπτυξης της Αρμενίας ως έναν από τους κύριους παράγοντες για να ενισχυθεί η θέση της Αρμενίας στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της αρμενικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και οι βουλευτές Κωσταντίνος Γκιουλέκας και Δημήτρης Κούβελας. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο πρώην βουλευτής Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και ο Στέφανος Τανιμανίδης, εκ μέρους του ποντιακών οργανώσεων.