Άλλη μια εκπαιδευτική χρονιά για τα σχολεία του Αρμενικού Κυανού Σταυρού στην Ελλάδα έφτασε στο τέλος της. Χρονιά γεμάτη προκλήσεις, παρασύροντας μαζί της το βάρος και τα εμπόδια που δημιούργησε η διασπορά του κορωνοϊού τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και μια χρονιά, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί ξαναβρήκαν το γνώριμο περιβάλλον των σχολείων μας. Εκείνο το περιβάλλον, που πέρα από την μαθησιακή εμπειρία των αρμενικών και ελληνικών μαθημάτων, σφυρηλατεί τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών, ενδυναμώνει την αφοσίωση τους προς τη αρμενική κοινότητα, δημιουργεί τους αυριανούς υπεύθυνους πολίτες, συμβάλλει στο πολυσήμαντο έργο της αρμενικής παροικίας στην Ελλάδα. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με μερικούς από τους συντελεστές και εκπροσώπους των φορέων που για πολλές δεκαετίες έχουν επωμισθεί το εκπαιδευτικό έργο της αρμενικής παροικίας. Μας μίλησαν για τις προκλήσεις αλλά και για τα επιτεύγματα των σχολείων, που μόνο ικανοποίηση μπορούν να προσφέρουν.
Τέλος, δύο Έλληνες εκπαιδευτικοί των αρμενικών σχολείων μιλάνε μέσα από την καρδιά τους για τα συναισθήματα που έχουν αποκομίσει μέσα από την πολυετή παρουσία και το διδασκαλικό έργο τους με τους Αρμένιους μαθητές.
ΑΡΜΕΝΙΚΟΣ ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Αρχικά, απευθυνθήκαμε στον Αρμενικό Κυανού Σταυρό και συζητήσαμε με την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κα. Λίζα Αβακιάν.
Μας εξήγησε χαρακτηριστικά, πως η ιστορία των σχολείων του Αρμενικού Κυανού Σταυρού στην Ελλάδα βαδίζει παράλληλα με την διαμόρφωση της αρμενικής παροικίας αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, όπου περίπου 80 με 100 χιλιάδες Αρμένιοι πρόσφυγες από τις πόλεις της Μικράς Ασίας και της Κιλικίας βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο στη τότε δοκιμαζόμενη Ελλάδα.
Εκείνα τα χρόνια, πολλά σχολεία λειτούργησαν σε κάθε αρμενικό θύλακα που δημιουργήθηκε παντού. Τα περισσότερα δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν λόγω των συνεχών μεταναστεύσεων των προσφύγων στην Αρμενία και σε άλλες χώρες, όμως έως σήμερα συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα δύο νηπιαγωγεία, τα δύο δημοτικά και το γυμνάσιο του Αρμενικού Κυανού Σταυρού, καθώς και τα εβδομαδιαία σχολεία του Αρμενικού Σταυρού Ελέους στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Η Λίζα Αβακιάν αναφέρθηκε στις άοκνες δράσεις του Αρμενικού Κυανού Σταυρού, που σαν κύριο μέλημα του έχει την οικονομική στήριξη της λειτουργίας των σχολείων, την εξεύρεση πόρων μέσα από προσοδοφόρες εκδηλώσεις, με σκοπό να καλύψουν το τεράστιο εύρος των λειτουργικών αναγκών που απαιτούνται για τα σχολεία.
Τόνισε, ότι ο Αρμενικός Κυανούς Σταυρός με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπει πως οι προσπάθειες που γίνονται συλλογικά από το Σωματείο, τις επιτροπές της Μητρόπολης που διαχειρίζονται την καθημερινότητα της λειτουργίας των σχολείων, τους δασκάλους αλλά και τους γονείς, δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη μάθηση της αρμενικής γλώσσας και της ιστορίας, αλλά και για την πλήρη εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος του Υπ. Παιδείας. «Εξάλλου είναι γνωστό, πως οι απόφοιτοι των αρμενικών σχολείων στην Ελλάδα συνεχίζουν τις σπουδές τους στα λύκεια έχοντας ήδη υψηλά εφόδια και διαπρέπουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Α.Ε.Ι. Αργότερα, πολλά από τα παιδιά αυτά συμμετέχουν στη παροικιακή δομή και γίνονται τα μελλοντικά στελέχη των συλλόγων και των φορέων μας», τόνισε η κα. Αβακιάν.
Κάθε χρόνο, το Περιφερειακό Συμβούλιο βραβεύει εκείνο τον αρμένιο μαθητή, ο οποίος επιτυγχάνει την είσοδο του στα Α.Ε.Ι. με την υψηλότερη βαθμολογία. Ο σύλλογος έχει θεσπίσει αντίστοιχα βραβεία και για τους αριστούχους αποφοίτους των σχολείων κάθε έτος.
Η Λίζα Αβακιάν, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι συνεχείς και συλλογικές προσπάθειες θα συνεισφέρουν στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.
Τόνισε χαρακτηριστικά, «τα σχολεία μας αποτελούν το κύριο κορμό της ευημερίας και της ανάπτυξης της παροικίας μας. Σε αυτή τη πορεία, η συμβολή και το έργο του Αρμενικού Κυανού Σταυρού θα συνεχίζει να αποτελεί οδηγό για την διάδοση της αρμενικής παιδείας στις νέες γενιές».
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η συζήτηση μας με την κα. Λιζέτ Κιραζιάν, πρόεδρο του Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Μητρόπολης Ορθοδόξων Αρμενίων στην Ελλάδα, στράφηκε γύρω από την λειτουργία και τις ανάγκες που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό έργο των σχολείων του Αρμενικού Κυανού Σταυρού.
‘Εσπευσε να τονίσει πως εδώ και πολλές δεκαετίες, η λειτουργική διαχείριση των σχολείων γίνεται από την Εκπαιδευτική Επιτροπή, σε συνεργασία με την Οικονομική Επιτροπή της Μητρόπολης, υπό την εποπτεία του Εθνικού Κεντρικού Συμβουλίου της Μητρόπολης και φυσικά την αμέριστη συμβολή του Αρμενικού Κυανού Σταυρού.
Η Λιζέτ Κιραζιάν μας εξήγησε πως η καθημερινότητα των σχολείων απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση των ζητημάτων. Τόνισε την συνεχή συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων, με τους οποίους συζητούνται όλα τα θέματα.
Αναφέρθηκε στις πολυετείς προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, ώστε το αρμενικό διδακτικό προσωπικό να περιέλθει στο αντίστοιχο μισθολόγιο των ελλήνων εκπαιδευτικών, καταφέρνοντας να μετριαστεί το τεράστιο βάρος των υποχρεώσεων που απαιτούνται για το λειτουργικό κόστος των σχολείων.
Η εκπαιδευτική επιτροπή παρακολουθεί το διδακτικό έργο των δασκάλων και των καθηγητών, ειδικότερα συζητά με τους διευθυντές για τις παιδαγωγικές μεθόδους, αναζητά τα κατάλληλα σχολικά βιβλία για την αρμενική γλώσσα και την ιστορία. Σαν παράδειγμα μας ανέφερε τη συνεργασία με το ΄Ιδρυμα Γκιουλμπενκιάν, όπου πρόσφατα τα στελέχη του αρμενικού τμήματος τους διεθνούς αυτού ιδρύματος βρέθηκαν στην Ελλάδα, επισκέφθηκαν τα σχολεία μας και είδαν από κοντά την εφαρμογή των νέων παιδαγωγικών μεθόδων που προτείνει το ΄Ιδρυμα για τα αρμενικά εκπαιδευτήρια. Επίσης, οι αρμένιοι δάσκαλοι συμμετέχουν στα σεμινάρια που διοργανώνει το ίδρυμα Γκιουλμπενκιάν για τους σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας της αρμενικής γλώσσας στα σχολεία της Διασποράς.
Η Λιζέτ Κιραζιάν εμφανίσθηκε αισιόδοξη για τη λειτουργία των αρμενικών σχολείων. Εξέφρασε την ικανοποίηση της πως οι γονείς ανταποκρίνονται στα καλέσματα και τις προσπάθειες της Επιτροπής και συνεισφέρουν μέσα από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων στο πολύτιμο έργο της παιδείας στις νέες γενιές της παροικίας μας.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΖΑΒΑΡΙΑΝ»
Η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου «Ζαβαριάν» κα. Χαϊγκανούς Μινασιάν μας μίλησε για το εκπαιδευτικό έργο του σχολείου και μας είπε χαρακτηριστικά.
«Το Δημοτικό Σχολείο του Αρμενικού Κυανού Σταυρού «Ζαβαριάν» στη Νίκαια, είναι ένα σχολείο με ιδιαίτερο παιδαγωγικό στίγμα και σχολική κουλτούρα. Ακολουθώντας ένα πρωτοποριακό σχολικό πρόγραμμα μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον με αποδεκτό σύστημα κοινών αξιών, ομοφωνία στον τρόπο πραγματοποίησης των επιδιώξεων, επιτυγχάνει ένα αξιόλογο παιδαγωγικό έργο και κάθε χρόνο κατακτούνται υψηλοί στόχοι.
Μετά από δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης, φέτος, το σχολείο γέμισε με τις χαρούμενες παιδικές φωνές των μαθητών μας. Ακόμα μια φορά διαπιστώσαμε πόσο σημαντική είναι η διά ζώσης εκπαίδευση. Το σχολείο μας αποτελεί ανοικτό παράθυρο προς τον έξω κόσμο και αυτό επιτυγχάνεται καθαρά με την μαθητοκεντρική προσέγγιση – εκπαίδευση που ακολουθούμε. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι συνοδοιπόροι. Βηματίζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες των ημερών μας, διαθέτουμε όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανέσεις που είναι τα απαραίτητα εργαλεία της σύγχρονης εκπαιδευτικής επιστήμης και τα ανανεώνουμε συχνότατα. Ταυτόχρονα, το διδακτικό προσωπικό εκπαιδεύεται συνεχώς σε θέματα παιδαγωγικά, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας αλλά και πολιτιστικά. Η ποικιλομορφία των σχολικών μας δραστηριοτήτων αντανακλά το τρόπο ζωής και δημιουργικότητας των μαθητών μας».
Παράλληλα με την ελληνική παιδεία μέσα από τη λογοτεχνία και την τέχνη, αλλά και μέσω τραγουδιών, θεατρικών δρώμενων και κυρίως δημιουργικών δραστηριοτήτων παρέχεται και η αρμενική παιδεία. Ένας σημαντικός στόχος που επετεύχθη είναι οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν με άλλα σχολεία της διασποράς. Σχέσεις ουσιαστικές και με κοινά ενδιαφέροντα.
Η κα. Μινασιάν τόνισε πως το κυριότερο για το οποίο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου παραμένει περήφανο, είναι ότι οι απόφοιτοι του δημοτικού σχολείου μας, έχουν τη γνώση αλλά και την επίγνωση ότι είναι μέλη μιας ισχυρής αρμενικής κοινότητας και μεγαλώνοντας θα προσφέρουν σε αυτήν.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αναπάντεχη και οδυνηρή απώλεια του δασκάλου Σταύρου-Χατσίκ Αμπαριάν στο τέλος της σχολικής χρονιάς, που για 36 συνεχή χρόνια άφησε το στίγμα του στην εκπαιδευτική ζωή του σχολείου «Ζαβαριάν».
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του σχολείου: https://dim-kyan-stavr-nikaias.att.sch.gr/language/el/»
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΑΓΚΟΠΙΑΝ»
Η συζήτηση μας με το νέο διευθυντή κ. Παπκέν Κασαπιάν, του Δημοτικού Σχολείου «Λεβόν και Σοφία Αγκοπιάν» του Αρμενικού Κυανού Σταυρού στο Νέο Κόσμο δεν μπορούσε παρά να περιστραφεί γύρω από την επέτειο της ίδρυσης του σχολείου το 1962, όπου φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια λειτουργίας. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αφιέρωμα που έκανε πρόσφατα η εφημερίδα μας για την 60ή επέτειο του σχολείου.
Όπως τόνισε ο ίδιος, «το σχολείο μας αντιμετωπίζοντας όλες τις δυσκολίες, συνεχίζει απρόσκοπτα να παρέχει την αρμενική και ελληνική παιδεία σε αμέτρητες γενιές, με τη συμβολή των φορέων της παροικίας, αλλά και του κόσμου, των γονέων και των υποστηρικτών μας, που με την ηθική και οικονομική στήριξη τους συμβάλλουν στο έργο της μάθησης των νέων μας».
Ο κ. Κασαπιάν αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίσθηκαν τα τελευταία χρόνια με τη διάδοση του κορωνοϊού, τις δυσκολίες που προκλήθηκαν με την διδασκαλία από απόσταση, αλλά και στην επάνοδο των μαθητών στη κανονικότητα της εκπαιδευτικής αίθουσας και της ζωντανής διδασκαλίας.
Μιλώντας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μας είπε πως το αρμενικό και ελληνικό ωρολόγιο πρόγραμμα εφαρμόζονται κανονικά, δίνοντας τη δέουσα βαρύτητα στα μαθήματα της αρμενικής γλώσσας και της ιστορίας, παράλληλα με το πρόγραμμα του υπουργείου.
Το δημοτικό σχολείο «Αγκοπιάν» δημιουργεί επίσης δράσεις που άπτονται της εκπαιδευτικού προγράμματος, πάντα με τη συμβολή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, που όλα αυτά τα χρόνια στέκεται δυναμικά δίπλα στο σχολείο και συμπληρώνει με το έργο και τις πρωτοβουλίες του την εκπαιδευτική ζωή του.
«Για να διατηρήσουμε ένα άρτιο και μοντέρνο σχολείο που να ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις της εποχής μας, χρειάζεται να αντιληφθούμε τις αλλαγές που χρειάζονται, αλλά και με συλλογική προσπάθεια να επιτύχουμε το ιδεατό για τη μάθηση των παιδιών μας», συμπλήρωσε ο κ. Κασαπιάν.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ «ΤΖΕΝΑΖΙΑΝ»
Με την νέα διευθύντρια του Γυμνασίου «Αζνίβ και Ζιραϊρ Τζεναζιάν» του Αρμενικού Κυανού Σταυρού στο Νέο Κόσμο, κα. Αρσαλούις Σαπριτσιάν μιλήσαμε για τις προκλήσεις, αλλά και τις δράσεις του σχολείου. Μας ανέφερε πως η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερη, με πολλές προκλήσεις για όλη τη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου. Μια χρονιά γεμάτη με καινούργια εκπαιδευτικά και κοινωνικά δεδομένα.
«Όπως σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, και εδώ εφαρμόστηκε η εσωτερική αξιολόγηση. Θέσαμε τους εκπαιδευτικούς μας στόχους στην αρχή της χρονιάς και μπορώ να πω με χαρά ότι είχαμε υπέροχα αποτελέσματα. Στο ωρολόγιο πρόγραμμά μας εντάχθηκαν τα εργαστήρια δεξιοτήτων που έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με θέματα πρωτόγνωρα. Προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε κυρίως δυο μεγάλα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ένα περιβαλλοντικό και ένα για τα έμφυλα στερεότυπα. Πραγματοποιήσαμε εργασίες με καινοτόμες μεθόδους, όπως έρευνα μέσω ερωτηματολογίου, πάνω σε κοινωνικά θέματα. Προήγαμε τον αρμενικό πολιτισμό διοργανώνοντας συχνά βιωματικές δράσεις. Διοργανώσαμε όπως κάθε χρόνο και υπήρξαμε εξεταστικό κέντρο για τους μαθηματικούς διαγωνισμούς «Θαλής» και «Πυθαγόρας», όπου οι μαθητές μας διακρίθηκαν για άλλη μια χρονιά. Διοργανώσαμε και έναν διαγωνισμό δημιουργικής γραφής όπου αναδείχθηκαν νέα ταλέντα», μας είπε η κα. Σαπριτσιάν.
Το σχολείο «Τζεναζιάν» έδωσε μεγάλη έμφαση στην κοινωνική ευαισθητοποίηση των μαθητών διοργανώνοντας δράσεις όπως συλλογή ρούχων και παιχνιδιών για τους πρόσφυγες και συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το «Χαμόγελο του παιδιού». Επίσης, βοήθησε στην αγορά αναπηρικών αμαξιδίων για άτομα που τα έχουν ανάγκη.
Μετά από σχεδόν δυο χρονιές εξαποστάσεως εκπαίδευσης, οι έφηβοι μαθητές καλέστηκαν να επαναπροσδιορίσουν τις εκ του σύνεγγυς ανθρώπινες σχέσεις, να ρυθμίσουν το βιολογικό τους ρολόι και να προσαρμοστούν σε μια «κανονικότητα» με μάσκες για πολλές ώρες, σελφ τεστ δυο φορές την εβδομάδα και αποστάσεις, γεγονός που έφερνε εμπόδια στην επικοινωνία με τους φίλους και τους καθηγητές τους. «Ήταν και η πρώτη χρονιά που θα έδιναν εξετάσεις, κάτι που δημιούργησε ένα επιπλέον άγχος στους μαθητές. Το αντίδοτο σε όλα αυτά αποδείχθηκε αλάνθαστο. Πολλή αγάπη και υπομονή και πολλές δράσεις κοινωνικοποίησης. Δεν έλειψαν οι χοροεσπερίδες οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και η μεγαλύτερη δράση μας που θα μας μείνει αξέχαστη, η τριήμερη εκδρομή μας στα Ιωάννινα», είπε η διευθύντρια.
Ανέφερε πως οι γονείς είναι ο τρίτος και σημαντικός πυλώνας της εκπαιδευτικής κοινότητας.
«Είχαμε την τύχη φέτος να έχουμε έναν σύλλογο γονέων που μας στήριξε σε όλα τα καλέσματα. Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους γονείς παρά τους περιορισμούς και θέλουμε να ελπίζουμε σε μια πιο συχνή επαφή από του χρόνου. Ήταν αναμφίβολα μια χρονιά με καινούργια και ενδιαφέροντα δεδομένα για όλους μας», τόνισε η διευθύντρια του γυμνασίου.
Το σχολείο μας
Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη δυνατότητα που μου δίνεται να μοιραστώ τις σκέψεις μου σχετικά με το αγαπημένο μου σχολείο «Ζαβαριάν» του Αρμενικού Κυανού Σταυρού. Πριν 21 χρόνια άνοιξε τη ζεστή αγκαλιά της και με καλωσόρισε η μεγάλη οικογένεια του «Ζαβαριάν» και από τότε, μαζί κι εγώ, συνεχίζουμε να καλωσορίζουμε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ανεξίτηλη θα μείνει η πρώτη μέρα που παρουσιάστηκα ως δασκάλα στο «Ζαβαριάν». Από την πρώτη στιγμή ένιωσα μέλος του σχολείου. Το ζεστό του περιβάλλον, το κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας, ο σεβασμός και η αποδοχή που υπάρχει μεταξύ των δασκάλων, όλα αυτά είναι που αναδεικνύουν το σχολείο και το κάνουν ξεχωριστό στην καρδιά μου. Και το σημαντικότερο όλων είναι ότι όλο αυτό μεταφέρεται στους μαθητές μας. Τα παιδιά το αντιλαμβάνονται, γιατί είναι παιδιά με ήθος και παιδεία.
Και αγκαλιάζουν, βοηθούν, συμπαραστέκονται και συμβουλεύουν οι μεγαλύτεροι μαθητές τους μικρότερους. Διότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις κάτι, είναι να το διδάξεις. Στο σχολείο μας, ο σεβασμός των δικαιωμάτων και η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, θεωρούνται αυτονόητα.
Η χαρά και η διάκριση ενός μαθητή είναι χαρά όλων των μαθητών του σχολείου μας. Δίνουμε το δικαίωμα στους μαθητές να βάζουν στόχους, να κάνουν όνειρα κα προπάντων να τα υποστηρίζουν.
Πρωταρχικό μας μέλημα είναι τα παιδιά να νιώσουν εσωτερική ασφάλεια και στη συνέχεια έρχεται η χαρά της γνώσης και της αυτογνωσίας. Και το πετυχαίνουμε! Και καμαρώνουμε κάθε φορά που μας επισκέπτονται μαθητές που βρίσκονται σε άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης, τελειόφοιτοι σχολών, καθώς επίσης και απόφοιτοι — γονείς για να εγγράψουν τα δικά τους παιδιά στο αγαπημένο τους σχολείο.
Το σχολείο μας, το «Ζαβαριάν», πορεύεται έχοντας κατά νου και εφαρμόζοντας τα λόγια του Σιμόν Ζαβαριάν: «Τα λόγια, χωρίς τις πράξεις, είναι μάταια».
Ευχή μου, να συνεχίσει να μεγαλώνει γενιές με αισιοδοξία και πίστη στη ζωή!
Δέσποινα Μακεδονοπούλου
Εκπαιδευτικός Δημοτικού Σχολείου «Ζαβαριάν»
Σκέψεις και συναισθήματα για το Αρμενικό σχολείο
Στην πρόταση της εφημερίδας «Αζάτ Ορ» να δοθεί βήμα στους εκπαιδευτικούς του σχολείου για να επικοινωνήσουμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας για το Αρμενικό σχολείο, αυτό που κυρίως θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες της είναι η καταγραφή της αγάπης μας για το συγκεκριμένο σχολείο και των λόγων που εγώ προσωπικά χαίρομαι να υπηρετώ σε αυτό για πάνω από 2 δεκαετίες.
Το Γυμνάσιο «Τζεναζιάν» του Αρμενικού Κυανού Σταυρού είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στον ελληνικό εκπαιδευτικό χώρο που δεν προσφέρει μόνο μόρφωση στους μαθητές/τριες της αρμενικής κοινότητας, αλλά συμβάλλει και στο άνοιγμα της ελληνικής κοινωνίας σε πολιτιστικά αγαθά και κουλτούρες ενός λαού με ιστορία και ποιότητα.
Το σχολείο μας, μέσω των εκδηλώσεων του, της προβολής του αρμενικού πολιτισμού και των δράσεων του βοηθά στον πολιτισμικό πλουραλισμό και στην κοινωνική πρόοδο. Η μετάδοση γνώσεων και η καλλιέργεια δεξιοτήτων είναι μια πτυχή μόνο του προγράμματος μας. Εξίσου σημαντική για εμάς είναι η ηθική καλλιέργεια των μαθητών/τριών, η δημιουργία ολοκληρωμένων ανθρώπων και η σφυρηλάτηση της εθνικής τους συνείδησης. Προσωπικά θεωρώ ότι ένας από τους κυριότερους λόγους που η αρμένικη κοινότητα διατηρεί τόσο αρραγείς σχέσεις μεταξύ των μελών της, προοδεύει και διακρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα είναι η ύπαρξη των σχολείων της. Για εμάς, τους Έλληνες καθηγητές, αποτελεί ύψιστο στόχο η καλλιέργεια της αρμένικης γλώσσας, η επαφή με τα αρμενικά ήθη και η ενθάρρυνση των μαθητών να γνωρίσουν το παρελθόν τους. Ύψιστης σημασίας επίσης είναι η καλλιέργεια ηθικών αξιών, αλληλοσεβασμού και αξιοπρέπειας των μαθητών/τριών μας, ώστε στις δύσκολες εποχές που διανύουμε να ανταποκριθούν και να προσφέρουν. Η πρόοδος των μαθητών/τριών μας και η διάκρισή τους στους χώρους και στις επιστήμες που επιλέγουν, φεύγοντας από εδώ, είναι η αδιάψευστη απόδειξη ότι οι στόχοι μας εκπληρώνονται. Παραμένει πάντα σταθερή η βούληση και η δέσμευσή μας να περιβάλουμε με ενδιαφέρον και αγάπη τους μαθητές/τριες μας και να εργαζόμαστε για την πρόοδο και την εξέλιξή τους. Προσωπικά, συνειδητοποιώ το δεσμό μου με το σχολείο Αρμενοπαίδων κάθε φορά που σε συζητήσεις με γνωστούς και φίλους, όταν αναφέρομαι στα «παιδιά μου», δέχομαι την διευκρινιστική ερώτηση «Μιλάς για τα δικά σου παιδιά ή για τα παιδιά του σχολείου σου;».
Γιατί πραγματικά νιώθω τα μικρά μας αρμενάκια σαν παιδιά μου και ελπίζω να αποκτήσω και άλλα πολλά-πολλά «παιδιά» στα χρόνια που έρχονται.
Με εκτίμηση,
Αλεξάνδρα Κολτσίδα
Εκπαιδευτικός Γυμνασίου «Τζεναζιάν»