Η περιηγήτρια – φωτογράφος Δήμητρα Στασινοπούλου δημιούργησε ένα εξαιρετικό υψηλής ποιότητας φωτογραφικό άλμπουμ, μέσα από το οποίο μοιράζεται μαζί μας το μεγαλύτερο μέρος των φωτογραφιών αρμενικού ενδιαφέροντος από τα οδοιπορικά της στη Τουρκία και το Ιράν. Το άλμπουμ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα

https://www.yumpu.com/en/embed/view/9m1ZSFTUeCEYtAR6

Η Δήμητρα Στασινοπούλου το 2017, μετά την ολοκλήρωση της φωτογράφισης στον Πόντο, ταξίδεψε στη λίμνη Βαν, στο ναό του Αγίου Σταυρού (Սուրբ Խաչ) και στην ερειπωμένη μεσαιωνική αρμενική πρωτεύουσα Ανί.

Ακολούθησε ένα ταξίδι στο Ιράν, όπου επισκέφθηκε την αρμενική μονή του Αγίου Σωτήρος (Սուրբ Ամենափրկիչ) στο Ισφαχάν. Εντυπωσιασμένη από την εικονογράφηση του ναού και το ιστορικό-λαογραφικό μουσείο του, ταξίδεψε στα βόρεια της χώρας για να απαθανατίσει τα αρμενικά μοναστήρια του Αγίου Θαδδαίου (Սուրբ Թադէոս) και του Αγίου Στεφάνου (Սուրբ Ստեփանոս).

Φωτογραφικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πανέμορφες φωτογραφίες των αρχαίων θεών στo όρος Νέμρουτ της Κομμαγηνής (Αντιαμάν) της οροσειράς του Ταύρου και της αρχαίας Ελληνικής πόλη Αφροδισιάδας στην οποία  συναντάμε ένα άγαλμα του αυτοκράτορα της Ρώμης Νέρωνα που στηρίζει την Αρμενία.

Η φωτογράφος, σε πρόσφατη συνέντευξη της «Αζάτ Ορ» είχε πει: «Στην Ανατολική Τουρκία πήγα πριν δύο χρόνια. Είχα εντυπωσιαστεί από μια φωτογραφία της εκκλησίας του Αγίου Σταυρού του 10ου αιώνα. Όταν την είδα από κοντά, συγκλονίστηκα. Έχω ταξιδέψει σε πάρα πολλά μέρη, αλλά αυτή η εκκλησία είναι η ομορφότερη που έχω δει. Το μέγεθός της δεν είναι μεγάλο, στην κατασκευή της έχει κρατηθεί το μέτρο σε σχέση με τον άνθρωπο, ενώ ολόκληρη περιβάλλεται από γλυπτά που απεικονίζουν εικόνες από την Καινή Διαθήκη.

Όταν έφτασα στην Ανί, στα εγκαταλελειμμένα μνημεία -έργα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής τέχνης- ένα δυνατό συναίσθημα θλίψης με διαπέρασε και άρχισα να κλαίω. Φοβάμαι πως σε λίγα χρόνια δεν θα απομείνει τίποτα που να θυμίζει την αρχαία πόλη. Στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Ιράν έμεινα μόνο δυο μέρες στο Ισφαχάν και επισκέφτηκα τη μονή Αγίου Σωτήρος, που πραγματικά άξιζε τον κόπο».

Η φωτογράφος τόνισε, πως το εσωτερικό του ναού έχει καταπληκτικές αγιογραφίες που καλύπτουν όλους τους τοίχους, νομίζω πως είναι επηρεασμένες από την ιρανική τέχνη και την ευρωπαϊκή αναγεννησιακή ζωγραφική. Σύμφωνα με την ίδια, το μουσείο της μονής έχει πολύ ενδιαφέρον. Περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή μεσαιωνικών χειρογράφων. Η λαογραφική-εθνολογική συλλογή δείχνει τη ζωή και καθημερινότητα των ανθρώπων της αρμενικής κοινότητας του Ισφαχάν, η οποία πρέπει να έχει γνωρίσει περιόδους μεγάλης άνθησης και πλούτου.

«Επίσης, φωτογράφισα τα αρμενικά μοναστήρια του Αγίου Θαδδαίου του 14ου αιώνα και του Αγίου Στεφάνου του 9ου αιώνα, που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράν, σε περιοχές κάπως απομονωμένες.  Θέλω ένα από τα επόμενα ταξίδια μου να είναι στην Αρμενία, ίσως την ερχόμενη άνοιξη. Η φωτογραφική δουλειά μου είναι ένα έργο αγάπης. Χαίρομαι να το μοιράζομαι με ανθρώπους και να τους δίνω την ευκαιρία να κάνουν ένα οπτικό ταξίδι μαζί μου», μας εμπιστεύθηκε η φωτογράφος.

Η Δήμητρα Στασινοπούλου ξεκίνησε να φωτογραφίζει το 2003, μετά από δύο χρόνια εκδόθηκε πρώτο της άλμπουμ και ακολούθησε το Μπουτάν, η Ινδία, η Βιρμανία και η Παπούα. Μόνο στην Ινδία ταξίδεψε 11 φορές, έχει βραβευτεί για την δουλειά της από την UNESCO. Σήμερα, 17 χρόνια μετά, μετράει 5 έντυπες συλλογές και 5 ηλεκτρονικές.