Յունաստանի Հ.Յ.Դ. Հայ Դատի Յանձնախումբը, հելլէն լրատուադաշտի համացանցային եւ հեռուստատեսութեան ներկայացուցիչներուն մամլոյ հաղորդագրութիւն մը յղեց, դատապարտելով Թուրքիոյ կողմէ հիւսիսային Սուրիա ներխուժումը, ուշադրութիւն հրաւիրելով մանաւանդ՝ շրջանի քրիստոնեայ ժողովուրդներու եւ յատկապէս հայութեան դէմ իրագործուած անարգ յարձակումներուն վրայ։

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 10/10/2019

Καταδικάζουμε την παράνομη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Βορειοανατολική Συρία, που εγκυμονεί κινδύνους επιδείνωσης της περιφερειακής ασφάλειας, απώλειας της ζωής άμαχου πληθυσμού, νέο κύμα προσφύγων και βαθιά ανθρωπιστική κρίση.
Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί άμεσα, για την προστασία των μειονοτικών χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής.
9 Οκτωβρίου 2019: επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» εναντίον του PKK στη Β. Συρία. Μόνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί και προσδιορίζει με «ευφάνταστους» και οξύμωρους παρόμοιους χαρακτηρισμούς τις επικίνδυνες και στοχευμένες πολεμικές επιχειρήσεις της χώρας του.
Η εδώ και καιρό προγραμματισμένη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία ξεκίνησε την Τετάρτη, με στόχο να αποτραπεί η δημιουργία «τρομοκρατικού διαδρόμου» στα νότια σύνορά της και «να φέρει ειρήνη στην περιοχή».
Σε ποια ειρήνη αναφέρεται, άραγε, ο Τούρκος Πρόεδρος; Στο όνομα ποιας «ειρηνευτικής επιχείρησης» βομβαρδίζει τον άμαχο πληθυσμό;
Ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν είναι να απαλλαγεί όχι μόνο από τους Κούρδους κατοίκους της περιοχής, αλλά και από άλλες χριστιανικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων και των Αρμενίων. Υπάρχουν μαρτυρίες για σκόπιμες επιθέσεις σε άμαχους πολίτες, και σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μετράμε τα πρώτα θύματα και τραυματίες πολιτών αρμενικής καταγωγής σε χωριά της περιοχής.
Ζητάμε αποτελεσματικές και στοχευμένες διεθνείς προσπάθειες, ώστε να σταματήσει άμεσα η στρατιωτική εισβολή, να προληφθούν μαζικές αγριότητες και να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός της χώρας. Άλλωστε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, χαρακτήρισε την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία ως «μεγάλο λάθος, όπως κάνει αλλεπάλληλα λάθη αυτής της φύσης και μορφής τα τελευταία χρόνια».
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του γραφείου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής στην Ουάσινγκτον (ANCA) ανέφερε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με παράγοντες της αμερικανικής διοίκησης και του Κογκρέσου, σχετικά «με τον επικίνδυνο αντίκτυπο της άστοχης απόφασης της διοίκησης Τραμπ να αποσύρει απότομα τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Βορειοανατολική Συρία προσκαλώντας μια τουρκική εισβολή, με στόχο τους Κούρδους, αλλά και Αρμένιους και άλλους χριστιανικούς πληθυσμούς».
Καταδικάζουμε τις απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των αμάχων χριστιανικών πληθυσμών στις περιοχές της ΒΑ Συρίας, καταγγέλλουμε ότι απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι ο αφανισμός τους, και καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα να δράσει αναλογικά, υπεύθυνα, αλλά όχι μετρημένα, απέναντι στο χρέος της, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ